Τρώμε ακόμα αυθόρμητα στην Αθήνα;
Γιορτές, γενέθλια και επέτειοι χρίζουν συνήθως προγραμματισμού αλλά όταν μιλάμε για μία απλή έξοδο, ο αυθορμητισμός χάνεται αν πρέπει να μπεις στη διαδικασία να κάνεις συνεχώς κρατήσεις.
- 7 ΑΠΡ 2025
Το να εξασφαλίσει κανείς ένα τραπέζι σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ανταγωνιστικού αθλήματος. Ακόμα όμως και σε μαγαζιά που δεν θα φανταζόταν κανείς ότι χρειάζεται κράτηση (όπως σε ένα ταβερνάκι στο Πολύγωνο μια Τρίτη βράδυ), οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Η αυξανόμενη τάση των κρατήσεων δεν είναι τυχαία. Τα εστιατόρια επωφελούνται με πολλούς τρόπους, όπως λιγότερες απουσίες, καλύτερη διαχείριση του χώρου και του προσωπικού αλλά και αύξηση ενθουσιασμού – οι λίστες αναμονής δημιουργούν μια αίσθηση αποκλειστικότητας.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις, τόσο πιο απαραίτητες γίνονται. Και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Αν όλοι προγραμματίζουν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τότε σύντομα το διάστημα αυτό γίνεται τέσσερις εβδομάδες. Το απλό, αυθόρμητο δείπνο αρχίζει να μοιάζει με αποστολή που απαιτεί στρατηγική και οργάνωση. «Πλέον δεν βγαίνω αν δεν έχω κάνει κράτηση», λέει η Γ. «Δεν αντέχω την αβεβαιότητα και την αναμονή. Θέλω να ξέρω ότι το τραπέζι μου με περιμένει».
Από την άλλη, ο Δ. προτιμά τις κρατήσεις γιατί του επιτρέπουν να διαβάζει κριτικές, να βλέπει τις επιλογές του και να αποφεύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. «Με τον χρόνο μου να είναι περιορισμένος, δεν θέλω να ρισκάρω για ένα κακό γεύμα».
«Δεν υπάρχει πια αυθορμητισμός στην έξοδο για φαγητό. Ένεκα προγράμματος και χρονικής δυσκολίας, θα βγω λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν οπότε δεν έχω χρόνο για πειραματισμούς», καταλήγει η Ν.
Η τάση αυτή επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα εστιατόρια έπρεπε να λειτουργούν με περιορισμένη χωρητικότητα. Μετά την πανδημία, η συνήθεια των κρατήσεων παρέμεινε, καθώς πολλά εστιατόρια συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν για να διευκολύνουν τον προγραμματισμό τους. Οι σύγχρονες πλατφόρμες κρατήσεων επιτρέπουν πλέον στις επιχειρήσεις να γνωρίζουν αν ένας πελάτης είναι τακτικός, αν έχει τροφικές αλλεργίες ή αν συνηθίζει να ακυρώνει. Ταυτόχρονα, οι εφαρμογές άρχισαν να εφαρμόζουν τέλη ακύρωσης, μειώνοντας έτσι τις απουσίες.
«Λίγα είναι τα μαγαζιά που δεν λειτουργούν πια με κρατήσεις. Για εμάς ήταν αυτονόητο από όταν ανοίξαμε», λέει ο Νίκος Όστιτσης, ιδιοκτήτης του Αγροτικόν
Η πανδημία μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η επιθυμία των ανθρώπων για έξοδο είναι πιο δυνατή από ποτέ. Η αλήθεια είναι πως τα συστήματα κρατήσεων προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους πελάτες. Ωστόσο, δεν θα ήταν ωραίο αν επιστρέψουμε έστω και λίγο στη χαρά της αυθόρμητης εξόδου;
Η απουσία κρατήσεων προσθέτει μια γοητευτική αίσθηση αβεβαιότητας – όλοι έχουν μια ευκαιρία, χωρίς να χρειάζεται να είναι «γνωστοί» ή να σχεδιάζουν τα πάντα εβδομάδες πριν. Πιάνω τον εαυτό μου να ζητάω πλέον ένα τραπέζι σχεδόν απολογητικά όταν δεν έχω κάνει κράτηση σε ένα μαγαζί. Θέλοντας να επαναφέρει τον αυθορμητισμό στην έξοδο για φαγητό, η Μαρίνα Χρονά, επιλέγει να μην λειτουργεί με κρατήσεις τα Σαββατοκύριακα πριν τις 6 το απόγευμα στο Mεigma ενώ δεν υπάρχει επίσης αυστηρότητα στο seating.
«Δεν έχει νόημα να έχεις μία φοβερή λίστα κρασιών όταν πρέπει να υποχρεώσεις τον άλλον να πιει ένα μπουκάλι σε μιάμιση ώρα και να μην έχει την ευκαιρία να ανοίξει δεύτερο. Σίγουρα επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά της επιχείρησης αλλά με έχει κουράσει και μένα σαν πελάτισσα να μην μπορώ να αποφασίσω να βγω έξω τελευταία στιγμή».
«Λίγα είναι τα μαγαζιά που δεν λειτουργούν πια με κρατήσεις. Για εμάς ήταν αυτονόητο από όταν ανοίξαμε», λέει ο Νίκος Όστιτσης, ιδιοκτήτης του Αγροτικόν. «Πρόκειται για ένα τσιπουράδικο που κάποιος θέλει να έρθει χαλαρά. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζεις. Θα προσκαλέσεις την παρέα που περιμένει στην μπάρα, θα κεράσεις κάτι μέχρι να αδειάσει τραπέζι. Το θέμα είναι αν θέλεις ή όχι να φιλοξενήσεις τον άνθρωπο που θα καθίσει. Και ο κόσμος πια το καταλαβαίνει και εγκλιματίζεται, δεν παραπονιέται. Εμένα αυτό μου δείχνει ότι θέλει να καθίσει εδώ. Δεν είναι μία τυχαία επιλογή».
Δεν είναι όλες οι περιστάσεις ίδιες φυσικά. Γιορτές, γενέθλια και επέτειοι χρίζουν συνήθως προγραμματισμού αλλά όταν μιλάμε για μία απλή έξοδο, ο αυθορμητισμός χάνεται αν πρέπει να μπεις στη διαδικασία να κάνεις συνεχώς κρατήσεις. Στην πραγματικότητα, το να σχεδιάσεις ένα δείπνο δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο δύσκολο.
«Θέλαμε ο κόσμος να βρίσκει τραπέζι οποιαδήποτε στιγμή αυθόρμητα στη βόλτα του», λέει ο Δημήτρης Φραγκογιάννης από το Ραφίκι, ένα από τα μαγαζιά του Βοτανικού που λειτουργούν χωρίς κρατήσεις. Παρόλα αυτά δέχοντα καθημερινά πολλά τηλέφωνα από προνοητικούς επισκέπτες που ζητούν τραπέζι. «Επίσης, δεν θέλαμε με τίποτα να σηκώσουμε ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη ώρα για να έρθουν οι επόμενοι. Δεν είναι του στυλ μας αυτή η φιλοσοφία, γιατί για εμάς το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάσει όποιος έρθει».
Υπάρχουν ακόμα υπέροχα εστιατόρια που δεν απαιτούν κρατήσεις εβδομάδες πριν, ούτε ατελείωτες ώρες αναμονής. Από χαλαρά καφέ στο κέντρο της πόλης έως γαστρονομικά διαμαντάκια, υπάρχουν επιλογές που επιτρέπουν την αυθόρμητη έξοδο χωρίς στρες.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.