Βραβευμένο κρουασάν και προζυμένιο ψωμί: Πού να βγεις στο Γαλάτσι
- 29 ΙΑΝ 2025
Το Γαλάτσι είναι από αυτές τις περιοχές που μπορείς ακόμα να βρεις μαγαζιά που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και κρατούν τις τιμές χαμηλά. Το γεγονός ότι άνθρωποι από πολλά διαφορετικά μέρη εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν γειτονιές, συνθέτοντας έτσι ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό.
Δεδομένου ότι είναι μία περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, είναι τόσα πολλά τα μαγαζιά που ξεπετάγονται ανά τετράγωνο, που υπάρχει μία πληθώρα σε all day μέρη. Ανάμεσά τους όμως κρύβονται μικρά διαμαντάκια.
Το Λέσβιον (Βαρδουσίων 3) θα οδηγήσει πολλούς σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς βρίσκεται σε μία γειτονιά που δεν έχει τίποτα τριγύρω παρά κατοικίες. Είναι εκεί από το 1965, όπου ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος», ένας καφενές για χαρτιά και τάβλι.
Όταν πέρασε πια στα χέρια του τωρινού ιδιοκτήτη, το μαγαζί άλλαξε και μεταμορφώθηκε σε ένα καφενείο που τρως εξαιρετικούς μεζέδες. Αρκεί μία φορά για να το βάλεις στη λίστα σου και να επιστρέφεις ξανά και ξανά όταν θέλεις να φας τηγανητό ψαράκι, χταπόδι στα κάρβουνα, που έχει προηγουμένως λιαστεί, παστά και μαρινάτα αλλά και θεϊκά κεφτεδάκια.
Πάνω στη λεωφόρο Γαλατσίου (στον αριθμό 137) αξίζει να κάνεις μία στάση στο Χάρμα, ένα τυροπιτάδικο που φημίζεται για τα χειροποίητα προϊόντα του από το 1986. Είναι ιδιαίτερα διάσημο για την τυρόπιτά του που φτιάχνεται με την ίδια συνταγή εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά θα βρεις επίσης λουκανικόπιτα, σπανακόπιτα, μπουγάτσα και πίτσα. Old school πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο φτιάχνουν στο Galeone (Τραλλέων 69), με το δικό τους χειροποίητο ζυμάρι. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα δέκα ευρώ.
Τρεις φίλοι με μακρά πορεία στον καφέ επέλεξαν την πλατεία Ηπειρωτών στο Γαλάτσι για να ανοίξουν το Slow (Αγίου Σπυρίδωνος 18), αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Προσφέρει specialty coffee και μια καθημερινή ποικιλία σε φρέσκες γλυκές και αλμυρές παρασκευές με βάση το προζύμι από το εργαστήριό τους.
Η προζυμένια πίτσα, οι ετικέτες από κρασιά ήπιας οινοποίησης του εγχώριου αμπελώνα, οι μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και άλλες επιλογές είναι μόνο μερικές προτάσεις που θα προσφέρονται με γνώμονα την ποιότητα, χωρίς βιασύνη, κάνοντας την κάθε στιγμή να μετράει.
O καφές εκχυλίζεται αργά και το ζυμάρι ωριμάζει με υπομονή, και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το concept του Slow: ένας χώρος όπου η απόλαυση του χρόνου γίνεται τρόπος ζωής. Ρολά κανέλας και κάρδαμου, βάσκικο cheesecake και νόστιμες φοκάτσιες είναι μερικά από όσα φτιάχνονται καθημερινά στην ανοιχτή κουζίνα και βρίσκουν τη θέση τους στη βιτρίνα, για να τα συνοδεύσεις με τον καφέ σου.
Το τριήμερο 7-8-9 Φεβρουαρίου, το Slow θα φιλοξενήσει τον Nacho Ramiro, ο οποίος έχει πάρει βραβείο για το καλύτερο κρουασάν το 2021. Αν λοιπόν θες να δοκιμάσεις το καλύτερο κρουασάν στον κόσμο δεν έχεις παρά να περάσεις μία βόλτα από εδώ.
Από τα πιο γνωστά εστιατόρια του Γαλατσίου είναι οι Λεύκες (Λ. Γαλατσίου 100), που παραμένουν σταθερή αξία στην περιοχή. Ζεστό περιβάλλον με ωραία εσωτερική αυλή για τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου αλλά και μία πιο χαλαρή έξοδο τις καθημερινές. Η κουζίνα συνδυάζει την παράδοση με τους πιο σύγχρονους πειραματισμούς, παρουσιάζοντας πιάτα χορταστικά και νόστιμα.
Ένα συνοικιακό μαγαζί με νόστιμους κρητικούς και όχι μόνο μεζέδες είναι το Κουζουλέων (Παπαφλέσσα 18). Θα σε αφήσει με καλές εντυπώσεις τόσο για τη φιλική εξυπηρέτηση όσο και για τα πιάτα του. Η αρχή γίνεται με σαλιγκάρια, ιδανικός μεζές για τη ρακή, χανιώτικο μπουρέκι και κλασικούς κεφτέδες. Το μενού περιλαμβάνει πολλές ακόμα επιλογές, από μανιτάρια με γραβιέρα και απάκι μέχρι χωριάτικο λουκάνικο και αντικριστό.