Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Ξέρουμε πού να βγεις το Σαββατοκύριακο στο Κολωνάκι

Κλασικά στέκια, αγαπημένα μαγαζιά αλλά και νέα γαστρονομικά εγχειρήματα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό διασκέδασης σε μία από τις ωραιότερες συνοικίες του κέντρου.

Από την πολυσύχναστη πλατεία Φιλικής Εταιρείας (περισσότερο γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου) στην ηρεμία της Δεξαμενής και από εκεί στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, το Κολωνάκι ενδείκνυται για περιπάτους. Μια συνοικία που ξεχωρίζει για τις αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικά πολυκατοικίες της, τα σημαντικά ελληνικά μουσεία που φιλοξενεί αλλά και τις ενδιαφέρουσες γκαλερί.

Συγκεντρώνει όμως φούρνους κλασικούς, κλασικά μέρη για γλυκά και άκρως ενημερωμένα παντοπωλεία. Στον Λυκαβηττό βρίσκεις από γερμανικό ψωμί μέχρι strudel και scones, ενώ από το Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11) προμηθεύεσαι εκλεκτά προϊόντα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στο Desiré (Δημοκρίτου 6) πηγαίνεις για Saint Honoré, Mont Blanc και σοκολατίνα και στο Φίλιον Σκουφά 34, Κολωνάκι, το οποίο βρίσκεται στο γνώριμο πόστο του από το 1992, για να πιείς τον καφέ σου και να χαζέψεις την περατζάδα.

Μαζί με τα αγαπημένα μαγαζιά που αντέχουν στον χρόνο και αποτελούν σημείο αναφοράς στην περιοχή,  το Κολωνάκι καλωσορίζει πάντα και νέες αφίξεις, δείχνοντας ότι πρόκειται για μια συνοικία ζωντανή και ικανή να επανεφευρίσκει τον εαυτό της. Αυτές είναι οι διευθύνσεις που ξεχωρίζουμε για κάθε ώρα της ημέρας:

Στο Smash’n Bun για burger στο χέρι


© Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο μενού πρωτοστατεί το burger με 5 κωδικούς – από το κλασικό Teddy’s, στο Smokey με BBQ sauce και το Moldo για τους λάτρεις των μανιταριών μέχρι το Kokos με τηγανητό αυγό, το Butter με fermented βούτυρο (γίνεται in house με γιαούρτι και μυρωδικά) μέχρι το Yogi που αποτελεί τη vegan εκδοχή.

Όλα παραπάνω μπορείς να τα παραγγείλεις double ή να προσθέσεις κάποια επιπλέον υλικά, όπως βιολογικό μπέικον ή τρούφα. Τον κατάλογο συμπληρώνουν δύο ακόμα KFC burgers (Korean Fried Chicken), με bio κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και Korean Fried Chicken μερίδα με πίκλες.

Στις σαλάτες, οι επιλογές είναι τρεις: hotslaw (μία πιο πικάντικη εκδοχή της κλασικής coleslaw), the middle finger με baby gem, kale, gorgonzola, τραγανό μπέικον και πικλαρισμένο αχλάδι και cows meal με «καμένο» kale, edamame, baby σπανάκι, cranberry, αμύγδαλα και vinaigrette lemongrass. Ό,τι χρειάζεσαι για το επόμενο pit stop στην Πατριάρχου Ιωακείμ.

Στο Alex the fresh pasta bar για μεσημεριανό


News24/7.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Μπορεί να άλλαξε πόστο αλλά η Αλεξ Βασιλάτου κράτησε την ίδια φιλοσοφία. Ένα pasta bar που ανέβασε τον πήχη των ζυμαρικών στην Αθήνα, χάρη στην αγάπη και την κατάρτιση της ιδιοκτήτριάς του. Εδώ, τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα και μετατρέπονται σε απολαυστικές συνταγές για ένα γρήγορο μεσημεριανό διάλειμμα στον πεζόδρομο της Μασσαλίας.

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε επτά συνταγές με pasta, ανάμεσά τους τα spaghetti alla chitarra με κρέμα παρμεζάνας και σύγκλινο Μάνης ή με λεμονάτα κεφτεδάκια κοτόπουλου, τα ριγκατόνι με κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης και μετσοβόνε και τα κοχυλάκια με μανιτάρια, λευκή σάλτσα και μαύρη τρούφα.

Φεύγοντας, μπορείς να πάρεις συσκευασμένα χειροποίητα ζυμαρικά για το σπίτι, σπιτικές σάλτσες, καθώς επίσης και ολόκληρα ταψιά προς ψήσιμο, όπως τα κλασικά λαζάνια με ελαφριά μπεσαμέλ, τυριά και μοσχαρίσιο κιμά.

ALEX THE FRESH PASTA BAR

Στο Brutus Tavern για κρεατοφαγία


Την αστική εκδοχή της κρεατοφαγίας πρεσβεύει το Brutus Tavern με τον chef Μιχάλη Νουρλόγλου να υπογράφει το μενού. Στο μενού βρίσκεις εκλεκτές κοπές από επιλεγμένες φάρμες, όπως αυστραλέζικο dry aged black angus tomahawk, french limousin chateaubriand και danish holstein T-bone steak που συνοδεύονται από διάφορα sides.

Στην ενότητα με τίτλο Carnivorous habits έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο, αρμένικο κεμπάπ, dry aged πάπια και royal chicken, γεμιστό με φουαγκρά και τρούφα. Τη λίστα των κρασιών έχει επιμεληθεί ο sommelier Mιχάλης Θεοδωράκης και αποτελεί μια ωδή στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, αλλά και στα μεγάλα γαλλικά κρασιά.

Στο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για καφέ


Το Cycladic Café Art Project ενώνει έναν χώρο κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη. Με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, το Μουσείο παρουσιάζει έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του. Το Cycladic Café Art Project στηρίζει και παρακινεί έτσι έναν οικείο διάλογο μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας.

Η περιήγηση στο Μουσείο συνδυάζεται ιδανικά με καφέ ή φαγητό στο Cycladic Café. Ο γνώριμος φωτεινός κήπος με το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη, ενδείκνυται για πρωινό, brunch ή μεσημεριανό, καθώς συνδυάζει πολιτισμό και γεύση στην καρδιά της πόλης.

Στο IT Restaurant για comfort food


Σταθερή αξία στο Κολωνάκι για όσους αναζητούν νόστιμο και υγιεινό comfort food. Το IT αγαπάει τις καθαρές γεύσεις που σέβονται την αγνή και εποχιακή πρώτη ύλη υψηλής θρεπτικής αξίας.

Από τις υγιεινές επιλογές σε πρωινό (βλέπε μπολ γιαουρτιού με granola, αυγά ποσέ με ταμπουλέ κινόα και ομελέτα με μυζήθρα) και τα λαχταριστά πιάτα για ξεκίνημα, όπως το χούμους ψητής πιπεριάς, οι πατάτες Bravas και η χειροποίητη πίτα, μέχρι τις άκρως θρεπτικές επιλογές με super foods, λαχανικά και διαλεχτές πρωτεΐνες και τα χορταστικά κυρίως (παραδοσιακά σκιουφιχτά, φιλέτο λαβράκι στον ατμό, μοσχαρίσιο burger και ταλιάτα) το μενού του IT προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για όλες τις ώρες και για κάθε διατροφική προτίμηση.

IT RESTAURANT

Στο Simul για δείπνο


Simul

Κέντρο – απόκεντρο στο Κολωνάκι, το Simul μάς υπενθυμίζει ότι η υψηλή γαστρονομία μπορεί να είναι comfort και προσιτή. Ο chef Νίκος Θωμάς και η Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν μικρό γαστρονομικό προορισμό με μοναδικά ζητούμενα τη φιλοξενία και το νόστιμο φαγητό.

Η κουζίνα του Simul εστιάζει στην εποχικότητα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εστιατορίου, ο κατάλογος δεν κουράζει με δυσνόητες τεχνικές παρά κρατάει την ουσία και η εξυπηρέτηση είναι ίσως ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του μαγαζιού.

Στο Jazz In Jazz για ποτό


Κάποια μέρη έχουν τη μαγική ιδιότητα να παγώνουν τον χρόνο και το Jazz In Jazz, είναι ένα από αυτά. Το μπαρ μένει πιστό στην ταυτότητά του από το 1978, συνδυάζοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα με jazz μουσική από τα ’20s έως τα ’60s, ενδιαφέρουσες ετικέτες σε ουίσκι και old fashioned ποτά για μία έξοδο down the memory lane.

Exit mobile version