© Εθνική Πινακοθήκη / FB
ΜΟΥΣΕΙΑ

10 δωρεάν δράσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Περιήγηση στο οθωμανικό λουτρό των Αέρηδων, ελεύθερη είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη και απόδραση σε ένα ιερό Αιγυπτίων θεών. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του πολιτισμού που επιστρέφει.

Είναι μια ευκαιρία εξωστρέφειας για τα μουσεία, μια γιορτή για την πολιτιστική κληρονομιά και μια ωραία αφορμή να περάσουμε τις πόρτες μεγαλοπρεπών κτιρίων και λιγότερο ή περισσότερο γνωστών αρχαιολογικών χώρων χωρίς εισιτήριο. Είναι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένας θεσμός που κρατάει από το 1984 και τη φετινή χρονιά επικεντρώνεται στις διαδρομές, τα δίκτυα και τους δεσμούς που εντοπίζονται στις πολιτιστικές κληρονομιές διαφορετικών τόπων, λαών και εθνικοτήτων.

Κοινώς, έχει επιλεγεί μια θεματολογία που προάγει τη συμπερίληψη, την αποδοχή και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, σε μια εποχή που ο συντηρητισμός και η μισαλλοδοξία ανακάμπτουν.

Σε αυτό το θεματικό πλαίσιο, εμφανίζονται διαφόρων ειδών δράσεις στην πόλη –ξεναγήσεις, αφηγηματικές παραστάσεις, χοροί, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια, μεταξύ άλλων–, καλώντας ανοιχτά το κοινό το προσεχές Παρασκευο-Σαββατοκύριακο (27-29/9). Όπως πάντα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία κρατικής διαχείρισης θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο, ενώ πολλά από αυτά (μαζί με δεκάδες ακόμη πολιτιστικούς οργανισμούς που συγχρονίζονται με την ευρωπαϊκή γιορτή πολιτισμού) θα προσφέρουν παράλληλες δράσεις.

Παρακάτω, μια επιλογή από αυτές.

Διαπολιτισμική περιήγηση στο Λουτρό των Αέρηδων

“Multaka” στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης, ενώ στο πλαίσιο της εδώ πραγματικότητας αποτελεί ένα πιλοτικό έργο με επίκεντρο τα μνημεία και στόχο την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Μια γεύση από το πρόγραμμα αυτό θα πάρουν όσοι επισκεφθούν το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα για τη «διαπολιτισμική περιήγηση» που προγραμματίζεται για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα είναι μια περιήγηση με έντονο βιωματικό χαρακτήρα και πρόθεση ανάδειξης των σημείων επαφής διαφορετικών πληθυσμών σε ένα σπουδαίο οθωμανικό μνημείο, το τελευταίο δημόσιο λουτρό που παρέμεινε σε λειτουργία στην Αθήνα (ως τη δεκαετία του 1960).

28, 29 Σεπτεμβρίου. Ώρα 11:00


© Μουσείο Ακρόπολης / Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Ξενάγηση και ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης

Παίρνοντας έμπνευση από τα διαπολιτισμικά δίκτυα στα οποία εστιάζει η φετινή θεματική της γιορτής, το δημοφιλέστερο μουσείο της πόλης οργανώνει μια ξενάγηση-ταξίδι στον κόσμο της υγείας και της υγιεινής στα χρόνια της αρχαιότητας, όπως αυτός αποκαλύπτεται από τα ευρήματα-εκθέματα στην αρχαία γειτονιά που απλώνεται κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης. Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του μουσείου, οι συμμετέχοντες θα ανατρέξουν στην αντίληψη και τα μέσα που ίσχυαν για την ατομική υγιεινή στα αρχαία χρόνια, ανακαλύπτοντας προηγμένες επιστημονικές γνώσεις αλλά και θρησκευτικές διαστάσεις που συνδέονταν με την ατομική περιποίηση.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Ώρες: 10.00 (αγγλικά) & 12.00 (ελληνικά). Για τη συμμετοχή στην παρουσίαση «Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό», απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου ημέρας. Από τις 17:00 και μετά, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Ανακαλύπτοντας το Βρυσάκι, μια χαμένη αθηναϊκή γειτονιά

Ευκαιρία να μάθουμε για ένα κομμάτι της Αθήνας που έσβησε στον χρόνο – το Βρυσάκι, τη γειτονιά δηλαδή που βρισκόταν εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς και απαλλοτριώθηκε το 1931 για να αρχίσουν οι ανασκαφές. Ενώ αυτή την περίοδο τρέχει αρχειακή έκθεση επί του θέματος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (που είχε κάνει και τις ανασκαφές τον 20ο αιώνα), στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνεται διαδραστική επιτόπια περιήγηση στον χώρο βορειοδυτικά της Ακρόπολης στην Πλάκα, ταξιδεύοντας νοερά στον χρόνο και την ιστορία, τα κέντρα και τα κτίρια της προπολεμικής γειτονιάς.

28 Σεπτεμβρίου. Ώρα 11:00

 Παράσταση για την Καππαδοκία στην «αυλή» της Πλάκας

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε ένα αυθεντικό συγκρότημα από κατοικίες και σοκάκια στην Πλάκα (από μόνο του, λόγος για επίσκεψη), πρόκειται να φιλοξενήσει τη θεατρική παράσταση «Ανάσα Καππαδοκίας» – ένα έργο που εστιάζει σε διάφορες όψεις του πλούσιου καππαδοκικού πολιτισμού, με θέμα την καθημερινότητα των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων διαφόρων περιοχών της ιστορικής περιοχής στη Μικρά Ασία. Θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια, όπως και κέρασμα με καππαδοκικά εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

28 Σεπτεμβρίου (19:30) και 29 Σεπτεμβρίου (12:00).


Ξενάγηση στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου

Το κτίριο κομψοτέχνημα όπου εδρεύει το Εθνικό Θέατρο, ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και καλοδιατηρημένα μνημεία του Ερνέστου Τσίλλερ, που διατηρεί όλο το μεγαλείο του εκλεκτικιστικού ρυθμού – τον ζωγραφικό διάκοσμο, τις οροφές, τα μάρμαρα, τις περίτεχνες σκάλες. Με λίγα λόγια, είναι ένα τοπόσημο που οφείλετε στον εαυτό σας να γνωρίσετε σε μια ξενάγηση, προλαβαίνοντας μια θέση στο ένα από τα δύο slots που είναι προγραμματισμένα στο πλαίσιο των δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

27 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00) και 28 Σεπτεμβρίου (15:00-17:00). Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω e-mail στο boxoffice@n-t.gr (έως και τις 25/9).

Ελεύθερη είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη

Έχει την περιοδική έκθεση που αποτυπώνει την κραυγή για «Δημοκρατία» στη νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970, έχει τη μόνιμη έκθεση με εντυπωσιακά έργα της μοντέρνας ελληνικής τέχνης, ενώ είναι σταθερά μια safe επιλογή για διαφορετικά κοινά, ειδικά όποτε προσφέρει ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιο του εορτασμού, στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης θα μιλήσει ο Στέλιος. Λ. Γκίκας, εξειδικευμένος τεχνίτης έργων τέχνης, φωτίζοντας μια άγνωστη ιδιότητα και μάλλον παραγνωρισμένη για τη σημασία της στην καλλιτεχνική παραγωγή.

Ελεύθερη είσοδο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Ομιλία: 27 Σεπτεμβρίου (18:00)

Μια εκδήλωση για το ρόλο του φωτισμού στο θέατρο

Τι κοινό έχει μια λάμπα φωταερίου της δεκαετίας του ’30, ένα βιβλίο με τις διαδρομές των φανοκόρων, η σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα και το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μεγάλη ντίβα της όπερας; Η εκδήλωση την οποία διοργανώνουν από κοινού το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο κτίριο της Μητροπόλεων, προγραμματίζοντας μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και ένα εργαστήριο σχετικά με τον ρόλο του φωτισμού (και τους επαγγελματίες του φωτισμού) στη θεατρική τέχνη.

29 Σεπτεμβρίου. Ώρα 18:00

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων θεών

Καλό θα ήταν να βλέπαμε τέτοιες μέρες πολιτιστικής εξωστρέφειας ως αφορμές για νέες γνωριμίες, όταν μάλιστα συνοδευόμενο με μια μίνι-απόδραση μια Κυριακή του Σεπτεμβρίου με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες: η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στρέφει το βλέμμα στο ιερό των Αιγυπτίων θεών στη Νέα Μάκρη, ένα κέντρο λατρείας που ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., με σημαντικά ευρήματα να έχουν έρθει στο φως από πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή.

29 Σεπτεμβρίου. Ώρα 10:30

Αφήγηση με ιστορίες πίσω από τις παραδοσιακές ενδυμασίες

Πέντε διαφορετικά ενδύματα, πέντε διαφορετικές «βιογραφίες», δοσμένες με αφηγηματικό τρόπο και ένα κοινό στοιχείο να τις ενώνει: ότι οι πληροφορίες είναι αληθινές και προέρχονται από τις μαρτυρίες των προκατόχων τους. Στο πλαίσιο των δράσεων, το Μουσείο Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων οδηγεί τους επισκέπτες στις πλούσιες προθήκες του και στις λεπτομέρειες εντυπωσιακών παραδοσιακών φορεσιών, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

29 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 18:30.


Το «καφενείο των Μουσικών» στην Πλάκα

Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην Πλάκα, θα ζωντανέψουν τα τραγούδια και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους χώρους όπου άνθιζε η μουσική συντεχνία και συγκεκριμένα στο «καφενείο των Μουσικών» στην Αθήνα, έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας, δικτύωσης των μουσικών μεταξύ τους αλλά και με τους πελάτες τους. Θα παίζει το συγκρότημα σμυρνέικων Μανεριτζήδες.

28 Σεπτεμβρίου, το βράδυ.

Exit mobile version