
10 παραστάσεις που προλαβαίνεις να δεις στα αθηναϊκά θέατρα
- 27 ΜΑΡ 2025
Η θεατρική σεζόν μετρά αντίστροφα για την επίσημη αυλαία της, που παραδοσιακά πέφτει την Κυριακή των Βαΐων (φέτος, στις 13 Απριλίου). Και λέμε παραδοσιακά γιατί η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και απλώνεται χρονικά φτάνοντας μέχρι και τα τέλη Μαΐου, λίγο πριν δηλαδή δημιουργοί και κοινό ξεκινήσουμε να μπαίνουμε σε φεστιβαλικούς ρυθμούς με την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Η αφορμή ωστόσο για να φτιάξουμε μία must-seen θεατρική 10άδα με παραστάσεις που γεμίζουν τα θέατρα της Αθήνας και προλαβαίνεις να δεις, καθώς θα παίζονται για λίγο ακόμα δεν είναι το τέλος της φετινής σεζόν. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.), που θεσμοθέτησε την ημέρα και επιλέγει ποιος θα γράψει το μήνυμα/κείμενο της κάθε χρονιάς.
Το περσινό έφερε την υπογραφή του Jon Fosse, του πιο σημαντικού Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα μετά τον Χένρικ Ίψεν και ένας από τους πιο πολυπαιγμένους της Ευρώπης, (μπορείς να το διαβάσεις στα ελληνικά εδώ). Το φετινό ανήκει στον δικό μας, σπουδαίο Θεόδωρο Τερζόπουλο (μπορείς να το διαβάσεις στα ελληνικά εδώ).
«Μπορεί το θέατρο να αφουγκραστεί το SOS που εκπέμπει η εποχή μας, σε έναν κόσμο με πτωχοποιημένους πολίτες, έγκλειστους στα κελιά της εικονικής πραγματικότητας, περιχαρακωμένους στην ασφυκτική ιδιώτευσή τους; Σε έναν κόσμο με ρομποτοποιημένες υπάρξεις μέσα σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα ελέγχου και καταστολής σε όλο το φάσμα της ζωής;
Ανησυχεί το θέατρο για την οικολογική καταστροφή, την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, τις τεράστιες απώλειες της βιοποικιλότητας, τη μόλυνση των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων, την αύξηση των δασικών πυρκαγιών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Μπορεί το θέατρο να γίνει ένα ενεργό κομμάτι του οικοσυστήματος; Το θέατρο παρακολουθεί το φαινόμενο των ανθρώπινων επιπτώσεων στον πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυσκολεύεται να συνδιαλλαγεί με αυτό το πρόβλημα», αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο Έλληνας σκηνοθέτης, συγγραφέας, δάσκαλος και ιδρυτής του Θεάτρου Άττις, για να καταλήξει:
«Χρειαζόμαστε νέους τρόπους αφήγησης που θα αποσκοπούν στην καλλιέργεια της μνήμης και στη διαμόρφωση μιας νέας ηθικής και πολιτικής ευθύνης με στόχο την έξοδο από την πολύμορφη δικτατορία του σημερινού μεσαίωνα».
Επιστρέφουμε στις αθηναϊκές σκηνές για να ξεχωρίσουμε έργα -επαναλήψεις και νέες παραγωγές-, που αξίζουν τον χρόνο σου.
Alarme
Εν αρχή ην, η επιστροφή της παράστασης με την οποία ο Τερζόπουλος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Άττις. Πρόκειται για τη μία από μία σειρά παραστάσεων που επαναφέρει στη σκηνή, καθώς όλες έχουν σημαδέψει την πορεία του θεάτρου μέσα στις τέσσερις αυτές δεκαετίες.
Το Alarme με τις καθηλωτικές ερμηνείες των Σοφίας Χιλλ, Αγλαΐας Παππά και Τάσου Δήμα είναι μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Φωτίζει την παράδοξη σχέση αγάπης- μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας.
Έως 13/04. Προπώληση εδώ.
Festen
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μεταφέρει στο Θέατρο Άλμα την πρώτη και πιο εμβληματική ταινία του κινήματος ΔOΓΜΑ 95 από τον Thomas Vinterberg, παρουσιάζοντας την πιο βιωματική θεατρική παράσταση της χρονιάς, που προσπαθεί να σπάσει τα όρια της σκηνής, αλλά και τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού.
Το Festen είναι η ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων, για τα 60α γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι; Κατά τη διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του.
Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μαριάννα Πουρέγκα, Πένυ Παπαγεωργίου και Νικόλας Seymour Σταθόπουλος.
Έως 04/05. Προπώληση εδώ.
Λεωφορείο ο Πόθος
Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς με την Αλεξία Καλτσίκη (συνεργάζονται ξανά μετά το περσινό Σπίτι στη Στέγη) στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Στο πλευρό της, οι Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Γιάννης Κόραβος και Ιωάννα Ραμπαούνη.
Η παράσταση είναι μία επίσκεψη στο μυαλό της Μπλανς – στις διογκώσεις και τις φαντασιώσεις της τραυματισμένης της ύπαρξης.
Έως 13/04. Προπώληση εδώ.
MERDE!
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η ομάδα των sold out «Παιχτών» παρουσιάζει τη νέα της δουλειά. Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου, το MERDE! του Suyako, σε σκηνοθεσία των Γιώργου Κουτλή και Βασίλη Μαγουλιώτη.
Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης: «“Κουλτουριάρηδες” σκηνοθέτες, “εμπορικοί” ηθοποιοί, “προαγωγοί” και παραγωγοί παλαιάς και νέας κοπής, κριτικοί θεάτρου, ένδοξα «φαντάσματα» του παρελθόντος και αθώοι θεατές, όλοι κομμάτια ενός παζλ, μιας “Βαβέλ” που ψάχνει να βρει λύση στον ακήρυχτο πόλεμο της Τέχνης του Θεάτρου: “Εμπορικό” vs. “Ποιοτικό”, Κωμωδία vs. Δράμα, Λαϊκοί vs. Διανοούμενοι, Τέχνη vs. Showbiz… Γιατί κάνουμε θέατρο τελικά; “Για τα λεφτά” ή “για την ψυχή μας”;».
Παίζουν: Μαριαλένα Ηλία, Νίκος Καραθάνος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Γιάννης Νιάρρος, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Λυδία Τζανουδάκη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης.
Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο-πλήκτρα), Δημήτρης Κλωνής (drums), Κώστας Πατσιώτης (κοντραμπάσο), Λεωνίδας Σαραντόπουλος (σαξόφωνο – πνευστά).
Έως 13/04. Προπώληση εδώ.
Η κληρονομιά μας
Στο Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη το πολυβραβευμένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Matthew López, που μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο – ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού-, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και -κυρίως- το δικαίωμα στην αγάπη. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι αντιφάσεις, ικανοί για την πιο μικροπρεπή αλλά και την πιο μεγαλόψυχη συμπεριφορά, δικαιωμένοι και αδικαίωτοι, όπως είναι στην πραγματικότητα ο καθένας μας.
Μια παράσταση – εμπειρία, με πολιτικό στοχασμό, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, για την ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, που βλέπεται είτε ως ενιαία εξάωρη παράσταση, είτε ως δύο τρίωρες παραστάσεις – Πρώτο Μέρος και Δεύτερο Μέρος.
Παίζουν: Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου.
Έως 01/06. Προπώληση εδώ.
Ανεξάρτητα Κράτη
Στο Θέατρο Χώρα, ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί το έργο που συνέγραψε με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο, ένα δημοσιογραφικό δράμα που αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα.
Δεκέμβριος 1977. Έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και ύστερα από τετράμηνη πολιορκία το κηρύσσει «ανεξάρτητο κράτος».
11 Ιουλίου 1978. Τρίτη, ξημερώματα γύρω στις τέσσερις. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά από εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για επέμβαση και τερματισμό της πολιορκίας. Μέσα σε αυτά τα γραφεία γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού, από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού μέχρι και τον θάνατο του Βασίλη Τσιρώνη, ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου, η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία, όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία, ή κρατική δολοφονία;
Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.
Έως 01/06. Προπώληση εδώ.
Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Η πιο talk of the town παράσταση της λίστας είναι η σκηνοθετική ματιά του Άρη Μπινιάρη στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ -για 3η σεζόν-, που αποπνέει μία σκοτεινή ατμόσφαιρα και ένταση και μεταμορφώνει τη μακάβρια φάρσα σε καθηλωτική θεατρική εμπειρία με δυστοπικές σύγχρονες διαστάσεις.
Ο χαρακτήρας του Αρτούρο Ούι είναι εμπνευσμένος από τη φιγούρα του Αδόλφου Χίτλερ. Και οι δύο άντρες ξεκίνησαν από τα βάθη της κοινωνίας, εκμεταλλεύτηκαν τις κοινωνικές αναταραχές και τον φόβο των ανθρώπων, χρησιμοποίησαν τη ρητορική και τη διαφήμιση για να κερδίσουν την εξουσία και, τελικά, κατέστρεψαν εκατομμύρια ζωές.
Με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο του Μεγάλου Κραχ, τα γεγονότα του έργου αντικατοπτρίζουν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και «σημαδεύουν» τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό.
Παίζουν: Κίμων Κουρής, Σωτήρης Τσακομίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Έως 13/04. Προπώληση εδώ.
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
O Βίγκαν και η Γιάσμινσκα επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιου που πολέμησε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους.
Ξεχασμένο από όλους -από το κράτος, τους διεθνείς φορείς, τους φίλους, τους συγγενείς ακόμα και από την ίδια τη ζωή- και μη έχοντας δικαίωμα διεκδικήσεων, καθώς στερείται οικονομικών πόρων, το ζευγάρι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνο του το νήμα της οικογενειακής του ιστορίας.
Η ομάδα The Young Quill επιστρέφει στο Θέατρο Μπέλλος σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου το έργο του Ματέι Βίζνιεκ που μιλάει για την πολεμική φρικωδία ολόκληρου του 20ού αιώνα.
Παίζουν: Αλέξανδρος Βάρθης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος.
Έως 09/04. Προπώληση εδώ.
The Doctor
Όταν μία έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση, η καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ αρνείται την είσοδο ενός ιερέα στον θάλαμο του κοριτσιού, διότι δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς. Γύρω από αυτήν την απόφαση, ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου επαναλαμβάνει στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου το πανέξυπνο, σύγχρονο θεατρικό θρίλερ του Robert Icke, που εστιάζει στον διάλογο σε κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής, με τρόπο που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμη και των ίδιων των θεατών: την ηθική της έμφυλης και φυλετικής ταυτότητας, των κοινωνικών προνομίων, της θρησκείας, της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικότητας.
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ζωή Ρηγοπούλου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς, Αλίκη Ανδρειωμένου.
Έως 13/04. Προπώληση εδώ.
Μια άλλη Θήβα
Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν 20χρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επαναφέρει -αυτή τη φορά στο Θέατρο Κνωσός- το έργο του Γαλλο-ουρουγουανού Sergio Blanco, μία σύγχρονη σπουδή για την αντρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι.
Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.
Έως 27/04. Προπώληση εδώ.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.