ΘΕΑΤΡΟ

6 παραστάσεις για να δεις στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Από αρχαίες τραγωδίες και εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέχρι ολοκαίνουργιες επιθεωρήσεις.

Πέρα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που απλώνονται από το επιβλητικό κοίλο του Ηρωδείου στις βιομηχανικές σκηνές της Πειραιώς 260, μέχρι να γίνει η κάθοδος στην Επίδαυρο, η πρωτεύουσα πλημμυρίζει παραδοσιακά το καλοκαίρι με πλήθος παραστάσεων. Θεατρικά έργα που ανεβαίνουν σε ανοιχτές σκηνές πολυσύχναστων γειτονιών, ζωντανεύουν την πόλη και προσφέρουν ένα είδος ψυχαγωγίας που τόσο μας έχει λείψει μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Τι θα δούμε λοιπόν τον φετινό Ιούνιο σε κάποια από τα πιο δημοφιλή, όσο και ιστορικά ανοιχτά θέατρα της Αθήνας; 

Αρχαίες τραγωδίες, κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και μία ολοκαίνουργια επιθεώρηση. Τη Μαρία Κίτσου να ξεπηδάει από το σύμπαν των Άγριων Μελισσών και να ενδύεται την Ηλέκτρα, τον Άρη Σερβετάλη να επιστρέφει στα θεατρικά πράγματα και να μας ξεναγεί στον κόσμο του Γελοίου του Ντοστογιέφσκι και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου να σατιρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ματωμένος Γάμος & Το όνειρο ενός γελοίου στο Θέατρο Βράχων 

Στα παλιά νταμάρια του Υμηττού που το 1986 μεταμορφώθηκαν σε ένα ανοιχτό χώρο πολιτισμού με τη διαμόρφωση των δύο σκηνών (Μελίνα Μερκούρη και Άννα Συνοδινού) και αργότερα με τη γέννηση του Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων, θα παρουσιαστεί στις 25 Ιουνίου ο Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και σε μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Τον κεντρικό ρόλο της τραγικής φιγούρας της μάνας θα ενσαρκώσει η Μαρία Τζομπανάκη.

6 παραστάσεις που θα δεις τον Ιούνιο στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Στις 27 Ιουνίου, ο Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της Έφης Μπίρμπα θα αποπειραθεί να διερευνήσει τα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης μέσα από το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Το Όνειρο ενός Γελοίου.

Μήδεια στο Θέατρο Πέτρας

6 παραστάσεις που θα δεις τον Ιούνιο στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Και από τα νταμάρια του Υμηττού μεταφερόμαστε σε εκείνα της Πετρόπουλης, που επί 25 χρόνια περίπου φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής και του θεάτρου.

Στις 29 Ιουνίου θα ανέβει στο Θέατρο Πέτρας η Μήδεια του Ευριπίδη σε συνσκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με την Αθηνά Μαξίμου στον ομώνυμο ρόλο της μητέρας που σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει.

Τι ζούμε ρε στο Άλσος

6 παραστάσεις που θα δεις τον Ιούνιο στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Το Άλσος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στο νέο, πολιτιστικό στέκι της πόλης. Μέσα στα δέντρα του Πεδίου του Άρεως και με φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού, θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Ιουνίου η επιθεώρηση Τι ζούμε ρε της Δήμητρας Παπαδοπούλου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη.

Και οι δύο θα βρεθούν επί σκηνής μαζί με μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών για να επιχειρήσουν μία τρελή, κωμική ανασκόπηση της καθημερινότητας όπου το σημερινό γίνεται διαχρονικό και το παράλογο, λογικό.

Ηλέκτρα & Θεσμοφοριάζουσες στο Κηποθέατρο Παπάγου

6 παραστάσεις που θα δεις στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Μέσα στο άλσος του Παπάγου, βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή ανοιχτά θέατρα της πρωτεύουσας. Το Κηποθέατρο θα φιλοξενήσει στις 26 και 27 Ιουνίου μία νουάρ εκδοχή του μύθου της Ηλέκτρας του Ευριπίδη δια χειρός του Γιώργου Λύρα. Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος θα αναλάβουν τους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντίνου εκείνον του Παιδαγωγού.

6 παραστάσεις που θα δεις στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

Στις 30 Ιουνίου, ο Γιάννης Μπέζος (παίζει και σκηνοθετεί) και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πάντα επίκαιρο και ηθογραφικό αριστοφανικό λόγο στις Θεσμοφοριάζουσες. Μία προσπάθεια του ποιητή να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση τη συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στη διάρκεια μιας μυστικιστικής αποκλειστικά γυναικείας γιορτής, τα Θεσμοφόρια. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.