ΘΕΑΤΡΟ

7 θεατρικές -και όχι μόνο- πρεμιέρες που ξεχωρίζουν τον Απρίλιο

Διαλέγουμε τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές και μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Μπορεί ο Απρίλιος να είναι παραδοσιακά ο μήνας που κλείνει η θεατρική περίοδος και πριν τις γιορτές του Πάσχα πέφτει η αυλαία για τις περισσότερες παραστάσεις, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε νέα θεατρικά έργα που κάνουν πρεμιέρα στις αθηναϊκές σκηνές παρατείνοντας τη σεζόν.  Ειδικά ο φετινός Απρίλιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη μία, η Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά από την αναγκαστική παύση των σχεδόν 70 ημερών λόγω των σπουδαστικών καταλήψεων, από την άλλη, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και δημιουργούς, ένας ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου θεάτρου, ο Peter Stein ετοιμάζεται να ταξιδέψει στον Πειραιά για να σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο. 

Ακολουθούν οι παραστάσεις που έρχονται μέσα στον μήνα και θα θέλαμε να δούμε.

Μισάνθρωπος ή Ο πικρόχολος ερωτευμένος Ι από 19/04

Από οπερατική Μήδεια μέχρι Peter Stein: Οι πρεμιέρες του Απριλίου που ξεχωρίζουν

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, τον Μισάνθρωπο, αλλά και τον σπουδαίο Peter Stein για να το σκηνοθετήσει. 

Η κωμωδία πρωτοανέβηκε το 1666 και με εκπληκτική διαχρονικότητα καυτηριάζει ανελέητα την κοινωνική υποκρισία και τις επιφανειακές σχέσεις, που ο μισάνθρωπος Αλσέστ αντιμάχεται με λύσσα. Ακόμα περισσότερο, όμως, ο Μολιέρος διακωμωδεί την ακραία αδιαλλαξία του ίδιου του ήρωα, η οποία θα τον εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες, θα τον γελοιοποιήσει –καθώς υποχωρεί εμπρός στον παράλογο έρωτά του για την επιπόλαιη Σελιμέν– και τελικά θα τον οδηγήσει σε μια άδοξη απομόνωση.

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Βαγγέλης Δαούσης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Όλια Λαζαρίδου, Νάνσυ Μπούκλη, Δημήτρης Ντάσκας, Αχιλλέας Σκεύης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός.

Προπώληση εδώ.

Η Ανατολή Ι από 20/04

Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τα μοιραία γεγονότα της τετραετίας 1918-1922. Νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι-πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα τη νοικοκυροσύνη τους, τις γεύσεις, τις  παραδόσεις, τα τραγούδια, τους χορούς τους. Την μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μεταφέρει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου το έργο της συγγραφέως Έλλης Παπαδημητρίου, Η Ανατολή, 26 χρόνια μετά το θεατρικό ανέβασμα του πιο γνωστού της έργου, του Κοινού Λόγου, που εκδόθηκε σε τέσσερις τόμους στο διάστημα 1964-75.

Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης.Συμμετέχει ο τσελίστας Tάσος Μισυρλής.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα Ι από 20/04


Οι δύο ισχυρότερες οικογένειες της Βερόνα βρίσκονται σε μοιραία αντιπαλότητα μεταξύ τους και στην πόλη επικρατούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Σε μια δυστοπική κοινωνία, όπου οι άνδρες εκπαιδεύονται να σκοτώνουν και οι γυναίκες να «ξαπλώνουν ανάσκελα», τα δύο κεντρικά πρόσωπα του έργου ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα αντιστέκονται σθεναρά, εξαιρούνται από τον κανόνα και κατασκευάζουν τον δικό τους τόπο – έναν τόπο ποίησης και φαντασίας – και προτάσσουν την αγάπη ως διαφυγή από ένα σύμπαν μίσους που ζει ανά τους αιώνες (και μέχρι σήμερα).

Η λυρική τους συνάντηση φτιάχνει ένα καταφύγιο, το οποίο συντηρούν μέχρι τέλους. Ο έρωτας και η πνευματικότητά τους ως διαφυγή, ως άρνηση να ενταχθούν σε μια σαπισμένη πατριαρχική κοινωνία που διοργανώνει με την ίδια ευκολία γιορτές, όργια και θανάτους. Ο θάνατος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας,  είναι η ύστατη πράξη αντίστασης και ένωσης τους σε μια κοινωνία που έχει πεθάνει και δεν μπορεί να αποδεχθεί το τέλος της. 

Ο Δημήτρης Καραντζάς στήνει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου ένα σκηνικό πείραμα παράλληλων αφηγήσεων σ’έναν τόπο που ξεκινάει ως χώρος δεξιώσεων και ακραίας διασκέδασης και που σταδιακά καταλήγει να γίνει ο τάφος αυτής της κοινωνίας αλλά και το μνημείο ενός έρωτα που μπόρεσε να ανθίσει και να ανατρέψει ένα παγιωμένο καθεστώς.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός, Ιωάννης-Ραφαήλ Κόραβος, Έκτορας Λιάτσος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Ιωάννης Χαρκοφτάκης κ.ά.

Προπώληση εδώ.

Σκηνές από ένα γάμο Ι από 21/04


Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ingmar Bergman γράφτηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω», είχε δηλώσει ο δημιουργός.

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μίας συζυγικής σχέσης.

Κρατώντας τη δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μία παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς. Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Προπώληση εδώ.

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον Ι από 24/04

Η Βαλέρια Δημητριάδου γράφει και σκηνοθετεί και η ομάδα C. for Circus (της οποίας είναι μέλος) ανεβάζει ένα έργο που πραγματεύεται ένα τρομακτικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking

Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – με το να ζουν υπό τη σκιά και τον φόβο του θύτη.

Έντεκα ρόλοι, έντεκα ηθοποιοί, λειτουργώντας σαν ένα σώμα και καταθέτοντας ο καθένας από τη σκοπιά του το δικό του κομμάτι, συνθέτουν σταδιακά το παζλ της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη δράση με τη μουσική που παίζουν ζωντανά στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου.

Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Προπώληση εδώ.

Μήδεια Ι από 25/04


H Μήδεια του Luigi Cherubini, σε σκηνοθεσία του Σκωτσέζικου David McVicar, είναι η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τρία σπουδαία λυρικά θέατρα της Αμερικής: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου. 

Λησμονημένη για πολλές δεκαετίες, η Μήδεια του Ιταλού συνθέτη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1797, έλαμψε ξανά όταν η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο για πρώτη φορά το 1953 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μαΐου. Η επιτυχία υπήρξε τεράστια, ενώ, χάρη στις σπάνιες μουσικές και υποκριτικές ικανότητες της Κάλλας, ο μουσικός κόσμος ανακάλυψε ένα συναρπαστικό έργο, μέχρι τότε άδικα ξεχασμένο.

Στη συνέχεια, η Ελληνίδα ντίβα ερμήνευσε τη Μήδεια σε πολλές ακόμα όπερες, ενώ το 1961 πρωταγωνίστησε στην ιστορική παραγωγή της Λυρικής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη.

Παίζουν: Γιάννης Γιαννίσης, Βασιλική Καραγιάννη, Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Άννα Πιρότσι, Νεφέλη Κωτσέλη, Νικόλας Ντούρος, Δέσποινα Σκαρλάτου, Μάρθα Σωτηρίου.

Προπώληση εδώ.

SOLAR Ι από 27-29/04


Η Ομάδα Εν δυνάμει της Ελένης Δημοπούλου και η χορεύτρια και χορογράφος Βιτόρια Κωτσάλου παρουσιάζουν ένα έργο χορού με έξι καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.Το SOLAR είναι ένας στοχασμός για το τι μας κρατάει ζωντανούς, μέσα από το μεγαλείο που μπορεί να φανερώσει η «πραγματική» κίνηση διαφορετικών σωμάτων σε μια υπερβατική κατάσταση. Συνθέτει έναν τόπο συλλογικής και προσωπικής αναζήτησης ενός κοινού εδάφους συνύπαρξης και αποδοχής του άλλου, του διαφορετικού, του ανοίκειου, του ακατανόητου. Μια συλλογική πρακτική «μελέτη» για το πώς η αποδοχή επηρεάζει τη ζωή, τις σχέσεις, την ευτυχία μας – και αντιστρόφως.

Το SOLAR θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του M-POWER Festival, που θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (από τις 26 έως τις 29 Απριλίου). Ένα αεικίνητο φεστιβάλ από καλλιτέχνες, με και χωρίς αναπηρία, που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο του σύγχρονου χορού, της περφόρμανς και της κίνησης και θα περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις, μια ταινία, ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά από workshops και masterclasses.

Παίζουν: Αγάπη Θεοδωρίδου Κουνίνη, Στέφανος Λέντζης, Λωξάνδρα Λούκας, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χρήστος Σιούμης.

Exit mobile version