Dimitris Kapantais / SOOC
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος, δράσεις και αρχαία αρώματα

Το ζήτημα της αειφορίας και της ποιότητας ζωής θέτει στο επίκεντρο το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για φέτος, με τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης να δείχνουν θερμή ανταπόκριση.

Είναι μια γιορτή που κανονικά πρέπει να λειτουργεί σαν αφορμή για να σκεφτούμε πως τα μουσεία δεν είναι απλά προορισμοί για μια άνευρη οικογενειακή βόλτα την Κυριακή, αλλά ενεργά κύτταρα της κοινωνίας που έχουν λόγο στα επίμαχα ζητήματα, προβληματίζουν και ασκούν κριτική. Είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, όπως έχει καθιερωθεί από το ICOM εδώ και δεκαετίες, με το θέμα της φετινής διοργάνωσης να αφορά την αειφορία και την ποιότητα ζωής, μπλέκοντας έτσι τη φυσική με την πολιτιστική κληρονομιά.

«Τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος», γράφει ρητά το ψήφισμα του ICOM, κινητοποιώντας τους οργανισμούς για σχετικές δράσεις. Η αλήθεια είναι πως, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η ανταπόκριση υπήρξε θερμή (τουλάχιστον για την επίμαχη ημέρα του εορτασμού), οπότε την Πέμπτη (18/5) το κοινό έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από δράσεις, πέρα από την ελεύθερη είσοδο που προσφέρεται στα περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Παρακάτω, όσα ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, φέτος.

Πράσινες ξεναγήσεις στο Μουσείο Γουλανδρή

George Vitsaras / SOOC

Ποια κινήματα στον ρου της ιστορίας δούλεψαν επαναχρησιμοποιώντας αντικείμενα και ευτελή, κοινότυπα υλικά στα έργα τους; Ποιοι καλλιτέχνες στήριξαν την καλλιτεχνική τους δράση επάνω στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την κριτική της αλόγιστης ανθρωπογενούς παρέμβασης;

Στο πλαίσιο του προγράμματος που ετοιμάζει ως τιμώμενος οργανισμός για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων φέτος, το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι προσκαλεί σε μια σειρά ειδικών ξεναγήσεων μισής ώρας, με τίτλο «Τέχνη και Περιβάλλον»: μια δωρεάν γνωριμία με επιλεγμένα εκθέματα από τις προθήκες, στις οποίες παρίστανται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του 19ου και 20ού αιώνα, από Van Gogh και Paul Cézanne μέχρι Monet, Joan Miró και Kandinsky. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο Μουσείο Κυκλαδικής έχουμε πρεμιέρα για το δεύτερο μέρος της εκθεσιακής αλυσίδας που οργάνωσε το ίδιο, σε συνεργασία με το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία: από κοινού οι τρεις οργανισμοί ανέπτυξαν τρεις θεματικές υπό τον τίτλο ReThinking, με το σκεπτικό του αναστοχασμού δηλαδή επάνω σε διαχρονικά κοινωνικά θέματα, το οποίο τώρα ειδικεύεται στον τομέα των κοινωνικών συγκρούσεων.

Είναι το σημείο συνάντησης ανάμεσα σε μια πυξίδα με πώμα του 1ου αιώνα π.Χ., την ξυλογραφία «Η οργή των κερασιών» του 1920 και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία “CIPRO” από τα τρία μουσεία, κατ’ αντιστοιχία. Παράλληλα, η έκθεση οδηγεί σε συγκεκριμένα εκθέματα της μόνιμης συλλογής για περαιτέρω διανοητική άσκηση από το κοινό, πάνω στις ομοιότητες και τις διαφορές που απαντώνται ανάμεσα σε διαφορετικές διενέξεις, αντιπαραθέσεις, εργασιακές συγκρούσεις, επαναστάσεις και πολέμους.

Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis με έργα που υμνούν την άνοιξη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τις περιοδικές εκθέσεις και θα ισχύει διευρυμένο ωράριο.

Δωρεάν είσοδος στο μουσείο των μουσείων

Το Μουσείο Ακρόπολης δε χρειάζεται να πράξει και πολλά για να τραβήξει τον κόσμο, όπως η γύρη τις μέλισσες: προσφέρει μια βουτιά στον πλούτο της κλασικής (και όχι μόνο εποχής), από τα έγκατα του μουσείου όπου προσφέρεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει στην αρχαία γειτονιά της νότιας πλευράς του βράχου της Ακρόπολης, –όπως αποκαλύφθηκε από την ανασκαφή και εντάχθηκε στα επισκέψιμα επίπεδα του μουσείου–, μέχρι τη διάσημη αίθουσα του Παρθενώνα στην κορυφή, μελετώντας την εντυπωσιακή ζωφόρο, απέναντι από το μνημείο του Ιερού Λόφου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Μύρισε αρχαία αρώματα στο Μουσείο Μπενάκη

διεθνής ημέρα μουσείων

Με αφορμή το κομμάτι της ποιότητας ζωής που θέτει το τρίπτυχο της φετινής θεματικής για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού από το δίκτυο του Μουσείο Μπενάκη μεταμορφώνεται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση της μυρωδιάς: τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί «ανοίγουν» για το κοινό. Ποιες πρώτες ύλες ήταν διαδεδομένες στα αρχαία χρόνια για τις ευεργετικές τους ιδιότητες;

Σε συνεργασία με την Εύη Πάνου από την Apivita, το κοινό θα έρθει σε επαφή με τις ιστορικές ρίζες του beautification.

Απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης με προκράτηση εδώ.

Παράλληλα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στα κτίρια του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείου Παιχνιδιών, τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις.

Στον ανεξερεύνητο κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης

διεθνής ημέρα μουσείων

Για τη συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εθνική Πινακοθήκη προσκαλεί το κοινό όχι στους ορόφους των κτιρίων, αλλά στον ανεξερεύνητο περιβάλλοντα χώρο: με έναν πολυθεματικό περίπατο ελεύθερης συμμετοχής, το προσωπικό του οργανισμού ξεδιπλώνει όλα τα στοιχεία του κήπου, εξηγώντας την αρχιτεκτονική τοπίου που εφαρμόστηκε, τα είδη που φυτεύτηκαν για να συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας και του μεσογειακού-αττικού κλίματος, όπως και τα έργα που κοσμούν σαν υπαίθρια γλυπτοθήκη το κτίριο.

Όπως σημειώνεται, «η σημερινή μορφή του κήπου είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και εντατικής συνεργασίας επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία».

Την ημέρα του εορτασμού προγραμματίζονται δύο ξεναγήσεις, μία στις 11:00 και μία στις 13:00.

Διάρκεια: μιάμιση ώρα

Στο σπίτι της κορυφαίας Ελληνίδας λαογράφου

Η Αγγελική Χατζημιχάλη αποκαλείται και «μητέρα της ελληνικής λαογραφίας», έχοντας αφήσει πλήθος πληροφοριών για το πρώτο μισό του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωγραφική της κληρονομιά, ανάμεσα στις οποίες και πληροφορίες για τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Σε αυτή την πτυχή εστιάζει η ξενάγηση που προγραμματίζεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, γνωρίζοντας παράλληλα στους συμμετέχοντες το λιθόκτιστο κτίριο της Πλάκας, όπου κατοικούσε η οικογένεια της ζωγράφου.

Ξενάγηση και dj set στο Βιομηχανικό Μουσείο

διεθνής ημέρα μουσείων TECHNOPOLIS PARTY
TECHNOPOLIS PARTY

Τι συμβαίνει όταν μία από τις ξεναγήσεις που έχει στο πρόγραμμα το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, τυχαίνει και συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων; Ένας μικρός χαμός.

Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, early drink αλλά και φουλ εορταστική διάθεση με ένα μοναδικό dj set αμέσως μετά, κάτω από την εμβληματική υψικάμινο στο Γκάζι.

Το πρόγραμμα ξεκινά από τις 19:15.