© Εθνική Πινακοθήκη
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Ποια αξίζει να επισκεφτείς

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μένουν ζωντανές και αμείωτα επίκαιρες μετά τον θάνατό τους. Ακριβώς τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που η Μελίνα Μερκούρη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης για να γίνει η πρώτη γυναίκα που κηδεύεται με τιμές Πρωθυπουργού στη χώρα, αλλά και ένα αθάνατο σύμβολο, συνυφασμένο με τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πρόταξε με σθένος.

Τριάντα χρόνια και η καθιερωμένη απ’ το κράτος ημέρα μνήμης στο όνομά της μεγάλης σταρ, η 6η Μαρτίου, έχει άτυπα την αποστολή να αναβιώσει τη ζωή και το έργο της πολυδιάστατης ηθοποιού-υπουργού-ακτιβίστριας Μελίνας, πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται η εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τίτλο «Μελίνα Μερκούρη: 30 Χρόνια στην αιωνιότητα», το απόγευμα της επετείου (19:00 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου): κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, το κοινό θα παρακολουθήσει ανέκδοτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες απ’ τη μοναδική διαδρομή της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς», όπως την έχουν αποκαλέσει.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη της Μελίνας τιμάται στις 6 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (τα οποία υπάγονται στο Δημόσιο), συντονίζοντας παράλληλα μερικές θεματικές ξεναγήσεις. Παρακάτω τα σημεία που αξίζει να κάνεις μια στάση επί τη ευκαιρία της εισόδου χωρίς εισιτήριο.

Μουσείο Ακρόπολης: Το νήμα του νοήματος

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Ποια αξίζει να επισκεφτείς © SOOC

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το σταθερά πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας (που συμμετέχει αυτοβούλως στην ημέρα μνήμης της Μελίνας με δωρεάν είσοδο), παρά μόνο ότι στην τρέχουσα περιοδική έκθεση ΝοΗΜΑΤΑ έχουν συγκεντρωθεί σπουδαία έργα τέχνης από μουσεία του εξωτερικού και διαφορετικές περιόδους της τέχνης, αποκαλύπτοντας το νήμα το οποίο συνδέει σιωπηλά την καλλιτεχνική παραγωγή στο βάθος των αιώνων πάνω σε άξονες και προβληματικές όπως ο χρόνος, η επιθυμία, η θέωση κ.ά.

Έργα από τη βυζαντινή, την αναγεννησιακή και τη νεότερη τέχνη συνδιαλέγονται με εκείνα της αρχαιότητας.

Εθνική Πινακοθήκη: Στην Αθήνα του 1950-1970

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Ποια αξίζει να επισκεφτείς © Εθνική Πινακοθήκη

Οι μεγαλοπρεπείς αίθουσες που λούζονται στο φως, τα εντυπωσιακά έργα της μοντέρνας ελληνικής τέχνης, ο ευρωπαϊκός αέρας. Η εμπειρία που προσφέρει η νέα Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει αυτή την περίοδο και δύο περιοδικές εκθέσεις – μία της Ρένας Παπασπύρου (Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης) και μία ομαδική έκθεση για το αστικό βίωμα στην πρωτεύουσα τις δεκαετίες 1950-1970 (Αστυγραφία).

Στη δεύτερη, την ημέρα ελεύθερης εισόδου στις 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη ξενάγηση από τη μουσειοπαιδαγωγό Χριστίνα Μπότσου για τα μέρη στα οποία εκείνη την εποχή συναντιούνταν και ερωτεύονταν οι Αθηναίοι, με παραδείγματα μέσα από τα έργα που εκτίθενται (στις 18.00).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Η Αθηνά του Πειραιά

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (το οποίο επίσης θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο στις 6 Μαρτίου) έχει κλέψει τη δόξα της αρχαιολογίας, φυλάσσοντας τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές του 19ου αιώνα και έχοντας (σε παγκόσμια κλίμακα) τη σπουδαιότερη συλλογή αναφορικά με την αρχαία τέχνη, εντούτοις περισσότερες εκπλήξεις για τον μέσο επισκέπτη εγκυμονεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Η συλλογή του αφιερώνεται στο παράκτιο μέτωπο από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή, με έκθεμα-πρωταγωνιστή το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς του Πειραιά, την ίσως ωραιότερη απεικόνιση της θεάς και σίγουρα περισσότερο καλά διατηρούμενης σήμερα.