ΣΙΝΕΜΑ

Η Ζάκρος του Φίλιππου Κουτσαφτή ξεκινάει νέο κύκλο προβολών στην Αθήνα

Σε συνέχεια των sold out προβολών, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ξανά από την Πέμπτη 9/11 και κάθε μέρα έως τις 15 Νοεμβρίου στον Δαναό.

Μετά την πρώτη παγκόσμια προβολή της στο Λούβρο, στο πλαίσιο του Journées Internationales du Film sur l’Art, και τη συμμετοχή της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία Ζάκρος του Φίλιππου Κουτσαφτή ξεκινάει έναν νέο κύκλο προβολών στην Αθήνα. Σε συνέχεια των sold out προβολών, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ξανά από την Πέμπτη 9/11 και κάθε μέρα έως τις 15 Νοεμβρίου στον Δαναό.

Ο σκηνοθέτης της Αγέλαστου Πέτρας και του Αρκαδία Χαίρε, μας ταξιδεύει αυτή τη φορά στη Ζάκρο, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, λουσμένο στο φως και τον άνεμο. Ένα κατώφλι στραμμένο στην Κύπρο, τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Μια μικρή πολιτεία και ένα σημαντικό μινωικό ανάκτορο που εγκαταλείφθηκε ξαφνικά και έκτοτε το προστάτευε για αιώνες στοργικά η σκόνη του χρόνου.

Μέχρι το 1961 όπου αποκαλύφθηκε χάρη στις ανασκαφές ενός εμπνευσμένου αρχαιολόγου που άκουγε στο όνομα Νικόλαος Πλάτων. Μία περιήγηση που διήρκεσε περισσότερες από τρεις δεκαετίες στους ιστορικούς χώρους και τα αρχαιολογικά μνημεία του πρώτου μεγάλου πολιτισμού της Ευρώπης. Εκεί που συναντάμε και τη Ζάκρο του σήμερα, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους. Κρητικοί που ακολουθούν αθόρυβα και σεμνά τους ίδιους κύκλους ζωής όπως και οι Μινωίτες πρόγονοί τους, αντικρίζοντας τον ίδιο τόπο, τα ίδια βουνά, την ίδια θάλασσα, κάτω από την ίδια αγέλη των άστρων.

Ο μινωικός πολιτισμός που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τον περασμένο αιώνα στην Κρήτη, άνθησε από το 1900 -1450 π.Χ. Από τα τέσσερα μινωικά παλάτια που μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί (τα υπόλοιπα τρία είναι: Κνωσός, Φαιστός και Μάλια) της Ζάκρου είναι το μικρότερο. Από μόνο του το ανακτορικό συγκρότημα στη Ζάκρο καλύπτει μία έκταση 4,500 τετραγωνικά μέτρα και είναι το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο ενός ακμαίου οικισμού που εκτεινόταν σε μία περιοχή πάνω από 8,000 τετραγωνικά μέτρα στο σύνολό της.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής ακολουθεί και σε αυτή την ταινία, μια τεκμηριακή ματιά. Λειτουργεί και ο ίδιος σαν ένας αρχαιολόγος, με την κινηματογραφική υπομονή που τον χαρακτηρίζει και στις προηγούμενες δουλειές του για να καταλήξει εκεί που οδηγείται κάθε φορά: στην αναζήτηση του χαμένου χρόνου.

 

Exit mobile version