PETER BOETTCHER
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Όλα όσα πρέπει να δείτε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023

Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που δε θα χάσουμε από το φετινό πρόγραμμα του μεγαλύτερου, καλοκαιρινού πολιτιστικού θεσμού της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα του την Ελευθερία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ετοιμάζεται προς ολαταχώς για τη φετινή του διοργάνωση. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, το πρόγραμμα, που εκκινεί την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει συνολικά 2.200 καλλιτέχνες με 76 παραγωγές, ελληνικές και διεθνείς.

Εκτός από τους χώρους της Πειραιώς 260 και του Ηρωδείου στην Αθήνα, το φεστιβάλ θα καταλάβει φέτος τόσο το Ωδείο Αθηνών, όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ νέας μουσικής SubSet από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου σε επιμέλεια Σταύρου Γασπαράτου, όσο και το Εθνικό Θέατρο, όπου θα φιλοξενηθούν παραστάσεις του Grape, μιας νέας πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που θα επιδιώξει να συστήσει τις ελληνικές παραστάσεις στο εξωτερικό.

Ξεχωρίζουμε τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 με τις θεατρικές και τις χορευτικές παραστάσεις και τις συναυλίες που δε θα χάσουμε.

Πειραιώς 260

Τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τον Θυέστη του Σένεκα

Der Wij/Βίι: Ο πρωτοποριακός Ρώσος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Kirill Serebrennikov, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση υπέρ της λοατκι+ κοινότητας και ένας δημιουργός που ζει πλέον αυτοεξόριστος στη Γερμανία και δεν παύει να διακηρύσσει την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρουσιάζει μία παράσταση, εμπνευσμένη από μια ιστορία του Nikolai Gogol, με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και Γερμανών ηθοποιών που μιλούν ο καθένας στη γλώσσα του και συμπυκνώνει την εναντίωση και τον αποτροπιασμό του. (07-08/06)

Οι ονειροπόλοι: Σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Michael Kliën, η ομάδα «Εν δυνάμει» της Ελένης Δημοπούλου ανεβάζει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, ένα χορογραφικό τοπίο-εμπειρία, που διερευνά την εμπειρία της κοινωνικοποίησης αναδεικνύοντας μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία πιθανές πραγματικότητες, ικανές να προτείνουν νέους τρόπους συνύπαρξης. (07-06/06)

Οι γυναίκες επιστρέφουν: Το 1975, έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 30.000 γυναίκες βαδίζουν σιωπηλά προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το 1987 και το 1989, χιλιάδες γυναίκες περνούν την «πράσινη γραμμή» και έρχονται αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό. Το 1988, εκατό γυναίκες της Κύπρου καταλαμβάνουν την Ακρόπολη της Αθήνας ως πράξη διαμαρτυρίας. Βασισμένο σε αυθεντικές μαρτυρίες αποτυπωμένες με τη μέθοδο verbatim, το έργο της ομάδας Σεζόν Γυναίκες μάς καλεί να σταθούμε με κριτική ματιά απέναντι στην επίσημη ιστορία εστιάζοντας στο διαχρονικό θέμα της διαγραφής της γυναικείας εμπειρίας από την ιστορία και την απουσία της γυναικείας οπτικής από τον δημόσιο βίο. (15-16/06)

LOVETRAIN2020: O Ισραηλινός χορογράφος Emanuel Gat με έδρα τη Γαλλία στήνει ένα έργο για την ουτοπία, μια γιορτή της ζωτικότητας και της ευφορίας. Σώματα που ενώνονται και απομακρύνονται, δυναμικές ομαδικές χορογραφίες, ντουέτα και σόλο ξεδιπλώνονται πάνω σε αξέχαστες επιτυχίες των Tears for Fears, της βρετανικής new wave μπάντας, ανακαλώντας τη synth-pop ουτοπική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1980. (22-23/06)

Η πτώση του οίκου των Κοινών: Συνομιλώντας με το αρχετυπικό διήγημα του Edgar Allan Poe, όπου οίκος και ένοικοι συγχωνεύονται σ’ ένα κλειστό κύκλωμα, ο Μιχάλης Παπαπέτρου στη μουσική διεύθυνση και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης στη σκηνοθεσία παρουσιάζουν το έργο των Αλέκου Λούντζη και Ορέστη Παπαϊωάννου, μία σύγχρονη όπερα για το «ραγισμένο οικοσύστημα των μεταμοντέρνων πόλεων». (29-30/06)

Το ρόδο είναι ρόδο: Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου από τη Σκάλα Συκαμιάς, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, και με οδηγό το βιβλίο του Martin Luther King, Η δύναμη της αγάπης, το έργο της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη μιλάει για τη βαρβαρότητα και την τυφλότητα των ανθρώπων. (30/06-03/07)

Σιωπή: Στο τελευταίο τους έργο οι RootlessRoot δημιουργούν έναν κόσμο αφιερωμένο στη σιωπή και στη δύναμή της. Εξερευνούν ένα άγνωστο σύμπαν όπου η σιωπή επικοινωνεί με όσους την αφουγκράζονται, με όσους συνδιαλέγονται μαζί της και αξιοποιούν αυτό που τους προσφέρει. Η σιωπή αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτη συνθήκη που φέρνει τους συμμετέχοντες σε αυτή αντιμέτωπους με το μυστήριο του εαυτού τους αλλά και του κόσμου. (03-04/07)

Βάκχες: Με αφετηρία το έργο του Ευριπίδη, η Έλλη Παπακωνσταντίνου παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο, τη μυστικιστική εμπειρία. Η δραματουργός βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας και των μυθικών θηριωδιών για να μιλήσει για έναν κόσμο μετα-αποκαλυπτικό, ενόψει μιας επερχόμενης καταστροφής που ολοένα πλησιάζει. (04-06/07)

Σπυριδούλες: Με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, η σκηνική σύνθεση της ομάδας 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία κακοποίησης της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950 και φέρνει στη σκηνή τις φωνές των γυναικών που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε αυτή τη θέση παλεύοντας για την αυτοδιάθεσή τους. (08-11/07)

Ισιδώρα Ντάνκαν: Ο εμβληματικός χορογράφος Jérôme Bel δημιουργεί το πορτρέτο μιας χορεύτριας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή βασισμένος στην αυτοβιογραφία της. Η Ντάνκαν, που θεωρείται η «μητέρα» του μοντέρνου και του σύγχρονου χορού, έχει σημαντικούς δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκε για πρώτη φορά το 1903. (09-10/07)

Θυέστης: Με τη χαρακτηριστικά ανατρεπτική ματιά του, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου φέρνει την τραγωδία του Σενέκα, που δεν έχει παρασταθεί ποτέ στην ελληνική σκηνή, ένα από τα σκοτεινότερα έργα εκδίκησης και άμετρου πάθους, με εικονοποιία εφάμιλλη ταινιών τρόμου, πρόδρομο των δραμάτων εκδίκησης της ελισαβετιανής και ιακωβιανής δραματουργίας. (10-11/07)

κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα: Εμπνευσμένος από το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας και την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης στην κρατική καταστολή, ο πρωτοπόρος Βέλγος χορογράφος και περφόρμερ Jan Martens, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τη βερολινέζικη ομάδα Dance On, παρουσιάζει μία παράσταση, που ενσωματώνει στην ίδια της τη φόρμα τη δύναμη της διαφορετικότητας αλλά και τη συμβίωση ξεχωριστών ατομικοτήτων. (14-15/07)

Τραγούδια του ελληνικού λαού-Drag ορατόριο: Αντλώντας έμπνευση από τον σπουδαίο Μικρασιάτη συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), που με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης διέπρεψε στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού, η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη μαζί με την drag βαρύτονο Νίνα Νάη, την περφόρμερ Daglara και τον πιανίστα Γιώργο Ζιάβρα αφηγούνται εκ βαθέων μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ελληνικό horror show. (17-20/07)

Η λίμνη: Ένα παιδί που νιώθει απόρριψη από την οικογένειά του σκηνοθετεί απεγνωσμένο την αυτοκτονία του σε μια λίμνη. Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Gisele Vienne εμπνέεται από το σύντομο θεατρικό Der Teich («Η λίμνη») του Robert Walser και δημιουργεί ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα φωτίζοντας τους ενοχλητικούς υπαινιγμούς του συγγραφέα για την παιδική κακοποίηση, την αιμομιξία και το οικογενειακό τραύμα. (19-20/07)

Αγρίμι: Η Λενιώ Κακλέα συνδέει τη χορογραφική δημιουργία της με τον γεωγραφικό, περιβαλλοντικό και ποιητικό πλούτο των δασών και παρουσιάζει τον χορό σαν μία ακόμα ζώνη άγριας ζωής προς υπεράσπιση. (19-20/07)

Ωδείο Ηρώδου Αττικού


The Waterboys

The Waterboys

Μαντάμα Μπατερφλάι: Ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Olivier Py, καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού Théâtre du Châtelet, διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2014-22), επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να σκηνοθετήσει, αυτή τη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Πουτσίνι. (1, 4, 7, 10/06)

Τρίτη συμφωνία: O σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής έρχεται με το νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα, την ορχήστρα Utopia, ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες του κόσμου να παρουσιάσουν την Τρίτη συμφωνία, τον μέγα ύμνο του Gustav Mahler στη Φύση και στις στοιχειακές δυνάμεις των όντων, που αγωνίζονται να ενωθούν με τον Θεό. (15/06)

John Cale & The Band:O Ουαλός μουσικός John Cale, που έγραψε ιστορία με τους Velvet Underground, σε μια μουσική αναδρομή που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες, από τα τραγούδια με τη νεοϋορκέζικη ροκ μπάντα μέχρι εκείνα από τον νέο του δίσκο, Mercy. (19/06)

The Waterboys: Το σκωτσέζικο folk rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Εδιμβούργο το 1983 από τον μουσικό Mike Scott φέρνει για πρώτη φορά τη μελωδικότητα και τον λυρισμό του στο Ηρώδειο. (22/06)

Nihls Frahm: Κανένας άλλος μουσικός δεν είναι ίσως τόσο ταυτισμένος με τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής όσο ο Βερολινέζος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός, που θα τον απολαύσουμε σε μία μυσταγωγική βραδιά. (23/06)

Sigur Rós: Από τις πιο δημοφιλείς post-rock μπάντες του πλανήτη, οι Ισλανδοί Sigur Rós, περιοδεύουν με ορχήστρα και έρχονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για να συνεπάρουν το φεστιβαλικό κοινό με τα ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία τους. (27/06)

Alexandre Desplat: Δύο βραβεία Όσκαρ, τρία Σεζάρ, τρία BAFTA, δύο Χρυσές Σφαίρες και δύο Γκράμι (και αντίστοιχα δεκάδες υποψηφιότητες) είναι μέχρι στιγμής η εντυπωσιακή επίσημη αποτίμηση του έργου του Alexandre Desplat, που διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια συναυλία με τις σημαντικότερες συνθέσεις του για τον κινηματογράφο. (01/07)

Γιάννης Αγγελάκας & οι 100°C: Τρία χρόνια μετά τη μυσταγωγική μουσική παράσταση «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων» με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη το 2020, ο Γιάννης Αγγελάκας επανέρχεται στο Ηρώδειο για να παρουσιάσει τραγούδια από όλη την πορεία του καθώς και σάουντρακ που έχει γράψει για ταινίες, με μια διαφορετική προσέγγιση προσαρμοσμένη ή και απροσάρμοστη στον χώρο του ρωμαϊκού ωδείου. (03/07)

James: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι James συμπράττουν με συμφωνική ορχήστρα 22 ατόμων και χορωδία γκόσπελ για να μας ταξιδέψουν σε όλους τους σταθμούς της μουσικής τους διαδρομής. (10/07)

Melody Gardot: Η σημαντική τραγούδια της τζαζ έρχεται να ταξιδέψει το φεστιβαλικό κοινό με τη βελούδινη φωνή της και με τις θαυμάσιες μπλουζ, φολκ και λάτιν ερμηνευτικές της προσμείξεις. (12/07)

Kraftwerk: Ριζοσπαστικοί και πρωτοποριακοί όσο ελάχιστοι δημιουργοί, οι Kraftwerk στην πρώτη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο θα παρουσιάσουν το νέο οπτικοακουστικό show τους, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

Ο κήπος των ηδονών: Ο Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός Philippe Quesne, γνωστός για τις εικονοπλαστικές και εικονοκλαστικές παραστάσεις του, καταλαμβάνει το Ηρώδειο με μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ, εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό πίνακα Ο κήπος των ηδονών (π.1500) του Hieronymus Bosch

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


O Frank Castorf επιλέγει την ευριπίδεια Μήδεια

O Frank Castorf επιλέγει την ευριπίδεια Μήδεια

Από τις οκτώ συνολικά παραστάσεις που θα κατηφορίσουν στο αργολικό θέατρο, είχαμε ήδη ξεχωρίσει πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου, τις εξής τέσσερις: 

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Από την παράσταση Θήβα: A Global Civil War

Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους: Η Έμιλυ Λουίζου, νέα σκηνοθέτις με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει το εμπνευσμένο τις Ευμενίδες του Αισχύλου έργο του Γιάννη Σκαραγκά, μία ιστορία για τη βαρύτητα της τραυματικής ανάμνησης αλλά και για τον ανθρώπινο χαρακτήρα, που είτε σε έναν άλλο πλανήτη είτε σε μια νέα εποχή κουβαλάει το ίδιο, αφόρητο σκοτάδι. (14-15/07)

Θήβα: A Global Civil War: Εμπνευσμένος από τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, ο Παντελής Φλατσούσης (πέρυσι είχε παρουσιάσει το Εθνικό ντεφιλέ στο πλαίσιο του Κύκλου 1821) ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο φαινόμενο του εμφυλίου πολέμου. Φέρνει στη σκηνή αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον εμφύλιο στις χώρες τους στο πρόσφατο παρελθόν. (21-22/07)

Έρως ανίκατε μάχαν: Ο Σταμάτης Κραουνάκης με special guest star τη Λυδία Φωτοπούλου, θα ερμηνεύσει τα πιο ερωτικά τραγούδια της μουσικής του διαδρομής. (12/08)

***

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 εδώ. Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει η προπώληση σχεδόν για τις περισσότερες εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Exit mobile version