© George Christogeorgakis / Μικρό Παρίσι Αθηνών
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ομόνοια, Μεταξουργείο, Σταθμός Λαρίσης γίνονται Μονμάρτη για 10 μέρες

Δέκα χρόνια ιστορίας συμπληρώνει το φεστιβάλ Μικρό Παρίσι Αθηνών και αναστατώνει την πόλη με καλλιτεχνικά δρώμενα γύρω από τον έρωτα: θέατρο δρόμου, σειρά από τζαζ συναυλίες, χορός και κονσέρτα για όλους.

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στο 2013. Τη στιγμή που το αθηναϊκό κέντρο βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέποντας τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και η επανακατοίκηση των γειτονιών από τα μεταναστευτικά ρεύματα να οδηγεί σε παρόξυνση του ρατσιστικού αισθήματος, συχνά με βίαιο έως και εγκληματικό τρόπο, μια ανεξάρτητη ομάδα καλλιτεχνών με ακτιβιστική δράση αποφασίζει να ενώσει τις δυνάμεις της, διοργανώνοντας ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ δρόμου «από τα κάτω» στις επίμαχες περιοχές – τη ζώνη μεταξύ Ομόνοιας, Μεταξουργείου, Σταθμού Λαρίσης.

Ποιο ήταν το εύρημα που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα, όπως προχωρούσαν για την υλοποίηση; Ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός οδών με γαλλικά ονόματα: Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Μαιζώνος, Φαβιέρου, Ουγκώ, Μάρνης. Κάπως έτσι εγένετο το Μικρό Παρίσι Αθηνών.

Εικαστικά, συναυλίες, θέατρο δρόμου και ανοιχτές εκδηλώσεις βαλς και ταραντέλα, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα έκτοτε κάθε μέρα του Οκτώβρη σε αυτή την περιοχή της πρωτεύουσας, που για χρόνια χαρακτηριζόταν ως «υποβαθμισμένη» ή και «επικίνδυνη».

Το Μικρό Παρίσι, τουλάχιστον εκείνη την εποχή, ήταν ένα παράθυρο και μια απόδειξη συνύπαρξης. Το αποτύπωμα που άφησε στην πόλη όλα αυτά τα χρόνια είναι ορατό άμα στρέψεις το βλέμμα προς τα πάνω, στις τυφλές όψεις των κτιρίων: Η κοπέλα με το βιβλίο στο χέρι του Simple G στο Μεταξουργείο, η τεράστια τοιχογραφία του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπως και η παγκοσμίου φήμης κουκουβάγια του WD είναι μερικά παραδείγματα.

Τι ετοιμάζεται τώρα, που συμπληρώνονται και 10 χρόνια ιστορίας για το Μικρό Παρίσι.

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον έρωτα

Από το 2015, το Μικρό Παρίσι έχει εξασφαλισμένη θεσμική υποστήριξη (διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, πλέον και με την Περιφέρεια Αττικής), αλλά κρατώντας στον πυρήνα του τα ταυτοτικά του στοιχεία: διοργανώνεται (και) σε δημόσιους χώρους, συχνά (και) σε εναλλακτικά σημεία, με συγκεκριμένο θεματικό άξονα κάθε χρονιά, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε καλλιτέχνες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κατά βάση εθελοντές καλλιτέχνες και ενώ είναι από νωρίς γνωστό πότε θα υλοποιηθεί, οι δράσεις ανακοινώνονται λίγο πριν ξεκινήσουν.

«Επειδή είμαστε και εμείς καλλιτέχνες, γνωρίζουμε πόσο απωθητική είναι η γραφειοκρατία για τον κλάδο μας», διευκρίνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Μάριος Στρόφαλης, συνεχίζοντας με την αιτιολόγηση για την επιλογή της φετινής θεματικής: έρωτας. Όσο κι αν παραγνωρίζεται από τους περισσότερους, όπως είπε, «η Αθήνα είναι μια ερωτική πόλη. Ερχόμενος από το Παρίσι, το συνειδητοποίησα. Καταρχήν, η Αθήνα προσφέρει καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα από διάφορα σημεία της, έχει τη θάλασσα, ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο που βρέχει την πόλη από πολλά σημεία. Είναι σαν νησί.».

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και λήξη την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, φέρει την ευχάριστη ποικιλία που έχουμε συνηθίσει από το φεστιβάλ: έχει διαγωνισμό freestyle football στην πλατεία Αγίου Παύλου, έχει ερωτικές –θεατρικές– ακροβασίες στους δρόμους του Μεταξουργείου, έχει θέατρο σκιών, dj party, σειρά από τζαζ συναυλίες και κονσέρτα, έχει ομαδικές εκθέσεις και φυσικά street art έργα που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους, προκαλώντας έκπληξη στους περαστικούς.

Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα να ανατρέξεις (οι περισσότερες δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο), αλλά η λογική είναι βγες μια βόλτα στην περιοχή και ό,τι πετύχεις.

Exit mobile version