© Sergio Delle Vedove/Alamy/Visualhellas.gr
ΜΟΥΣΕΙΑ

Ποια μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο την 28η Οκτωβρίου

Από τα έγκατα του Μουσείου Ακρόπολης μέχρι το υπέροχο κτίριο του Ιλίου Μέλαθρον και έναν πίνακα-αριστούργημα του Carl Bloch, έχουμε όλους τους λόγους που θα σε οδηγήσουν στα μουσεία την ημέρα της εθνικής επετείου. Και χωρίς εισιτήριο.

Πρώτη αργία της σεζόν, πρώτο τριήμερο της σεζόν, αλλά και πρώτη ευκαιρία να ανακτήσουμε μαζικά τα κορυφαία αξιοθέατα της πρωτεύουσας από τα πλήθη των τουριστών που τους τελευταίους μήνες είχαν εκ των πραγμάτων την πρωτοκαθεδρία.

Όπως ορίζεται από τον νόμο, την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία –προσοχή!– ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ.Α., είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιπτώσεις των ιδιωτικών μουσείων, όπως και των μουσείων που έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν δεσμεύονται από το παραπάνω πλαίσιο, αλλά επαφίεται καθαρά στη δική τους απόφαση εάν θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο ή θα μείνουν κλειστά ένεκα αργίας.

Στη λίστα που ακολουθεί, παραθέτουμε μια επιλογή από τα μουσεία που θα είναι ανοιχτά και με ελεύθερη είσοδο στη φετινή γιορτή. Μουσεία που είναι σταθερά πρώτα σε επισκεψιμότητα και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά αλλά αξίζει να γνωρίσετε.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουμε εκείνο που το καθιστά δελεαστικό για μια βόλτα το προσεχές τριήμερο.

Μουσείο Ακρόπολης

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Ποια μουσεία θα έχουν δωρεάν είσοδο

Έχετε περπατήσει στο –1 του Μουσείου Ακρόπολης; Ενώ οι ρωμαλέοι κούροι και τα σπάνια ευρήματα περιμένουν σταθερά το κοινό στους ορόφους του μουσείου (με αποκορύφωμα την αίθουσα του Παρθενώνα), στα έγκατα αναπτύσσεται ένα in situ ανασκαφικό έκθεμα, το «Μουσείο της Ανασκαφής»: μια βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, που βρίσκεται να περπατά στην αρχαία αθηναϊκή γειτονιά νότια της Ακρόπολης, παρατηρώντας τα απομεινάρια από τα σπίτια, τα εργαστήρια, τις μικρές αυλές, τα πηγάδια και τα ταφικά μνημεία.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

μουσείο © Unsplash / George Girnas

Αποτελεί το κατεξοχήν θησαυροφυλάκιο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, το μεγαλύτερο σε έκταση μουσείο της χώρας αλλά και ένα απ’ τα δύο πιο δημοφιλή μουσεία της πόλης (μαζί με το Μουσείο Ακρόπολης), αλλά όσες φορές και αν το περπατήσεις πάντα θα εγκυμονεί μια νέα έκπληξη ανάμεσα στα 11.000+ εκθέματα, όπως στην προκειμένη τα λίθινα όπλα και εργαλεία από τους γηγενείς πληθυσμούς της Αμερικής, τα οποία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της σειράς Αθέατο Μουσείο (μέχρι 11/11).

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

© iStock

Μέσα στο μεγαλοπρεπές μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στη Σταδίου (κτίριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης) φυλάσσεται το πυρετώδες κλίμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 – όπλα, σημαίες, τεκμήρια, προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών κ.ά. Αυτή την περίοδο, τρέχει επίσης έκθεση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με σπάνιες αφίσες και φωτογραφικό υλικό.

Νομισματικό Μουσείο

© Glyn Genin/Alamy/Visualhellas.gr

Είτε είναι για την απαράμιλλη έδρα του μουσείου, την αρχοντική κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν (εξέχον δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού διά χειρός Ερνστ Τσίλερ, με ίσως τον πιο εντυπωσιακό διάκοσμο που θα μπορούσε να υπάρξει), είτε για το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους παγκοσμίως (με 500.000+ αρχαία νομίσματα, μετάλλια, σφραγιδόλιθοι κ.λπ.), το Νομισματικό Μουσείο προσφέρεται για συγκινήσεις σε κοινό κάθε ηλικίας.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

© EUROKINISSI

Καταρχήν, είναι εγκατεστημένο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στην Πλάκα που μεταφέρει τον επισκέπτη στην αυθεντική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής γειτονιάς του 19ου αιώνα. Σε κάθε σπίτι αυτής της πλακιώτικης γειτονιάς στεγάζεται και μια εκθεσιακή ενότητα, που πραγματεύεται μια διαφορετική πτυχή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, με έργα χειροτεχνίας, αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά κ.ά.

Παράλληλα, στο παράρτημα του μουσείου, στο Λουτρό των Αέρηδων, περιμένει το κοινό η περιοδική έκθεση κεραμικής «Από τη μουσειακή στην εικαστική εμπειρία. Σύγχρονη ελληνική κεραμική».

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

© iStock
Ένα προσεγμένο μουσείο το οποίο φέρει στο DNA του το πρότυπο του «παραδοσιακού» συλλέκτη-ευεργέτη, ενός συλλέκτη που δρα άοκνα, με συνέχεια, με συνέπεια, και τελικά δωρίζει το πολύτιμο έργο του στο κράτος, προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών.

Στην προκειμένη περίπτωση, το παράδειγμα είναι ο Παύλος Κανελλόπουλος και η γυναίκα του Αλεξάνδρα που έφτασαν να αριθμούν τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών αντικειμένων τέχνης στη χώρα (με έμφαση στην αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή-μεταβυζαντινή τέχνη), όπως θα διαπιστώσει σήμερα ο επισκέπτης στα δύο γειτονικά κτίρια της Πλάκας.

Bonus, το αριστούργημα του Carl Bloch Προμηθέας Λυόμενος που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο αποκατεστημένο.