Πώς λειτουργούν οι νέες ζώνες επισκεψιμότητας για την Ακρόπολη
- 4 ΣΕΠ 2023
Μια από τις εικόνες που στιγμάτισαν αυτό το καλοκαίρι ήταν οι ουρές στην Ακρόπολη. Ουρές οι οποίες εκτείνονταν από τα εκδοτήρια της Ακρόπολης μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και προκαλούσαν ανησυχία όχι μόνο για τις εκατοντάδες κόσμου που στέκονταν με τις ώρες στο λιοπύρι, αλλά και για το ίδιο το μνημείο από αρχαιολογική όσο και περιβαλλοντική σκοπιά (μην ξεχνάμε πως στα βράχια του Ιερού Λόφου κρύβεται η Μικρομέρια της Ακρόπολης, το μόνο ταυτοτικό αγριολούλουδο της Ακρόπολης, που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο), καθώς τέτοια κοσμοσυρροή αλλοιώνει τελικά την ταυτότητα του σημείου.
Η δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού ήταν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης του τουριστικού πλήθους, πράγμα το οποίο μπαίνει τελικά σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, με τη νέα εφαρμογή που εγκαινιάζεται.
Μέχρι πρότινος, υπήρχε βέβαια η δυνατότητα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά παρότι για να το εκδώσει κάποιος έπρεπε πρώτα να επιλέξει το χρονικό διάστημα της ώρας που επιθυμούσε να κάνει την επίσκεψη, στην πραγματικότητα αυτό δεν εφαρμοζόταν – το εισιτήριο είχε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τελικά δεν υπήρχε έλεγχος του όγκου των επισκεπτών ανά ώρα.
Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
Σύμφωνα με τις μετρήσεις για την ασφάλεια του μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το μέγιστο πλήθος επισκεπτών ανά ημέρα στην Ακρόπολη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 23.000, με ιδανικό ταβάνι στα 21.000 άτομα. Το πρόβλημα ήταν πώς αυτός ο όγκος θα μπορούσε να μοιραστεί ισόποσα μέσα στο ωράριο λειτουργίας, μιας και όπως είναι λογικό οι περισσότερες επισκέψεις στην Ακρόπολη πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες.
Έτσι, διαμορφώθηκαν δύο κατηγορίες στις ζώνες επισκεψιμότητας, με διαφορετικό μέγιστο αριθμό ωριαίων επισκεπτών ανά ζώνη:
- Τις πρωινές ώρες, από τις 8.00 έως τις 12.00 (δηλαδή, στις ώρες αιχμής που είναι παραπάνω επιβαρυμένες από τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων), θεσπίστηκαν τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων.
- Τις απογευματινές ώρες, από τις 12.00 έως τις 20.00, θεσπίστηκαν οκτώ ωριαίες ζώνες, με δυνατότητα επίσκεψης 13.000 ατόμων.
Όταν συμπληρώνεται το μέγιστο καθορισμένο όριο ανά ζώνη, θα σταματά και η διάθεση των εισιτηρίων. Τον έλεγχο και τη λειτουργία του νέου συστήματος που «θα συμβάλλει στην ασφάλεια του μνημείου αλλά και των εργαζομένων καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης».όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξασφαλίζει η νέα εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία.
Συγκεκριμένα, πλέον όλη η διαχείριση γίνεται μέσω της πλατφόρμας hhticket.gr. Ακόμη και τα εισιτήρια που κλείνονται με φυσική παρουσία του επισκέπτη στο ταμείο, δηλαδή, καταχωρούνται στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας και ανάλογα επιτρέπεται ή όχι η έκδοσή τους. Οπότε, για να αποφύγεις την όποια ταλαιπωρία της αναμονής στην Ακρόπολη, πλέον η προκράτηση είναι μονόδρομος.