© Keystone Press Agency/ZUMA Press/Visualhellas.gr
ΠΟΛΗ

Σε ποιους χώρους πολιτισμού της Αθήνας μπορείς να δεις ταινίες

Εξαιρετικά ντοκιμαντέρ βρίσκουν τον δρόμο τους σε μη αναμενόμενους χώρους, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι τέχνες συναντιούνται, αλληλεπιδρούν και συμπορεύονται.

Έξω από τις παραδοσιακές κινηματογραφικές αίθουσες, οι χώροι πολιτισμού, όπως μουσεία και επιμορφωτικά ινστιτούτα, αγκαλιάζουν το σινεμά κάτω από το δικό τους πρίσμα. Εξαιρετικά ντοκιμαντέρ βρίσκουν τον δρόμο τους σε μη αναμενόμενους χώρους, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι τέχνες συναντιούνται, αλληλεπιδρούν και συμπορεύονται.

Από την ταινία μικρού μήκους της Sarah Moon για τον μεγάλο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson μέχρι το Mauthausen των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, όπου παρουσιάζεται και το αδημοσίευτο κείμενο «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν-Μάιος 1988» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, οι παρακάτω ταινίες προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο σε χώρους πολιτισμού στην πόλη.

“Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Η ταινία μικρού μήκους της Sarah Moon θα προβληθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, με ελεύθερη είσοδο. Στο Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation (1994), ο μεγάλος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson, με φόντο τα σπίτια του στο Παρίσι και την Provence, μιλά για το πάθος του για τη ζωγραφική, αναλύει διαφορετικές πτυχές της φωτογραφίας και μοιράζεται δικές του φωτογραφίες σε ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει πολλά από τα εμβληματικά έργα του.

Το αφιέρωμα στον Henri Cartier-Bresson που παρουσιάζεται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή έως τις 27 Οκτωβρίου, αποτελείται από δυο ξεχωριστές θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο μοναδικό του λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» (Images à la sauvette), ενώ η δεύτερη, με τίτλο «Ελλάδα», περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε στη χώρα μας.

3/10, 19.30 (ώρα προσέλευσης: 19.00), Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.

«Κερδίζοντας Μάχες» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος 


AIFF 2024

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοξενώντας μια από τις προβολές της 30ης επετειακής διοργάνωσης. Η ταινία Κερδίζοντας Μάχες των Olivier Jobard, Julien Pebrel, Olivier Laban-Mattei θέτει το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορίες ανθρώπων που μάχονται για ένα τόσο βασικό αγαθό όπως η τροφή.

Συγκέντρωση για ένα οικογενειακό γεύμα. Φυτεύουμε σπόρους για μια βιώσιμη ζωή. Δεμένοι πάνω από τη σόμπα με αγαπημένα πρόσωπα. Αυτές οι εμπειρίες, τις οποίες πολλοί συχνά θεωρούν δεδομένες, είναι απλά όνειρα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βιώνουν έντονη επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν στερηθεί αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα λόγω συγκρούσεων, επαναλαμβανόμενων και πιο ακραίων φυσικών κινδύνων και οικονομικών κρίσεων.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί συνοδεία ανοιχτής συζήτησης.

9/10, 20:00, Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Είσοδος ελεύθερη.

Συμφιλίωση με τις πόλεις και μαρτυρικά χωριά στο Goethe Institut Athen

Ένα τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ που διαφωτίζουν τις σύνθετες, άλλοτε αντικρουόμενες και άλλοτε συμπληρωματικές, ελληνογερμανικές διασταυρώσεις διοργανώνουν η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Goethe, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Πέντε ντοκιμαντέρ θα προβληθούν το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου παρουσία των δημιουργών τους, ανάμεσά τους Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη (2017) και το Mauthausen του Παναγιώτη Κουντουρά και του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (2023).

Στο δεύτερο, παρουσιάζεται και το αδημοσίευτο κείμενο «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν-Μάιος 1988», το πλέον προσωπικό σενάριο του επιζώντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη (Στέλλα, Ο Δράκος, Κορίτσια στον Ήλιο), που υπήρξε ανεκπλήρωτο όραμά του και 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη, στο νυν Mauthausen Memorial της Αυστρίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης.

11/10, 17:00-22:00, Goethe Institut Athen, Είσοδος ελεύθερη

Exit mobile version