Τα νέα θέατρα της πόλης και οι παραστάσεις που θα δούμε στις σκηνές τους
Ο θεατρικός χάρτης της Αθήνας ανανεώνεται. Η νέα σεζόν μας συστήνει πρωτοεμφανιζόμενες, αλλά και ανακαινισμένες σκηνές, που ανεβάζουν από οσκαρικές ταινίες μέχρι ψυχολογικά θρίλερ.
- 11 ΝΟΕ 2024
Εκτός από νέες παραστάσεις, η καινούρια θεατρική σεζόν φέρνει μαζί της και νέες σκηνές. Θέατρα που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους και γνωστά θεατρικά στέκια της πόλης που μετά από χρόνια σιωπής επαναλειτουργούν και γεμίζουν ξανά τις σκηνές τους φωνές, δημιουργία, χειροκροτήματα.
Το Πτι Παλαί στο Παγκράτι
Υπήρξε από τους ιστορικότερους κινηματογράφους της Αθήνας. Σημείο-σταθμός, από τα αγαπημένα τοπόσημα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής του Παγκρατίου και του ευρύτερου κέντρου. Εγκαινιάστηκε το 1962 και η λειτουργία του σταμάτησε το 2019.
Φέτος, το θρυλικό Πτι Παλαί είναι το νέο θέατρο της πόλης – ένα από τα αρτιότερα εξοπλισμένα θέατρα στην Ευρώπη, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για τους φωτισμούς και τον ήχο.
Αυτή τη στιγμή, παρουσιάζεται στη σκηνή του το Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Μαρία Καβογιάννη (Σεραφίνα) και ο Μάκης Παπαδημητρίου (Αλβάρο).
Στις 15 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η δεύτερη παραγωγή του Πτι Παλαί: Ο Βαρόνος «Φ» (Φιάκας) του Δημοσθένη Μισιτζή σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία Τσουρή με τον Θάνο Τοκάκη στον ομώνυμο ρόλο. Μια καυστική κωμωδία που σχολιάζει φαινόμενα και συμπεριφορές της εποχής της (1870), τα οποία απηχούν άμεσα και στις μέρες μας.
Σε αυτή τη νέα διασκευή του έργου, οι σκηνοθέτες επικεντρώνονται στο δίπολο αλήθεια και ψέμα. Στις αλήθειες που δεν τολμάει να πει κανείς ούτε στους άλλους αλλά ούτε και στον εαυτό του και στα ψέματα που κατασκευάζουν μια νέα, πλαστή πραγματικότητα.
Το Θέατρο Κνωσός στην Κυψέλη
Με πρωτοβουλία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μίλτου Σωτηριάδη, που πήρε τη σκυτάλη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάμπρο Τσάγκα (λειτούργησε το θέατρο από το 1985 με τον αδελφό του, τον ηθοποιό Χρήστο Τσάγκα), το ιστορικό Θέατρο Κνωσός στην Κυψέλη μπήκε φέτος σε νέα εποχή. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου προχώρησε στη ριζική ανακαίνιση του Κνωσός, σεβόμενο την ταυτότητά του, με παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την αισθητική και τον ευρωπαϊκό αέρα της ιστορικής σκηνής.
Το Κνωσός εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό με το Brokeback Mountain. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γεμάτο ευαισθησία διήγημα της Άννυ Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε δύο καουμπόηδες και το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από την ομώνυμη οσκαρική ταινία του Ang Lee. Πρωταγωνιστικό δίδυμο οι Δημήτρης Καπουράνης και Μιχαήλ Ταμπακάκης.
Το ρεπερτόριο του Κνωσός για τη σεζόν 2024-25 περιλαμβάνει επίσης την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης Μια Άλλη Θήβα του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, την παιδική παράσταση ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου από τους Patari Project και το έργο Ο εχθρός του λαού του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμάιερ, που θα κάνει πρεμιέρα το 2025 με ελληνικό καστ.
Το Θέατρο Δίπυλον στο Θησείο
Παρέμενε κλειστό για εννέα χρόνια. Ανακαινίστηκε και είναι έτοιμο να σηκώσει την αυλαία της Άσπρης του Αίθουσας. Το Θέατρο Δίπυλον κάνει δυναμική επανεκκίνηση στα θεατρικά πράγματα παρουσιάζοντας από τις 28 Νοεμβρίου την πρώτη του παράσταση.
Βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Ζ.Π. Λίλιενφελντ, η σκηνοθέτις Ζωή Χατζηαντωνίου (Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων) ανεβάζει με τη Θεοδώρα Τζήμου να πρωταγωνιστεί το ψυχολογικό θρίλερ με δομή αρχαίου δράματος και στοιχεία επικού θεάτρου, Η Μέρα της Φούστας.
Ένα έργο που εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών επεισοδίων όπου οι ρόλοι θυτών και θυμάτων εναλλάσσονται διαρκώς γεννώντας ερωτήματα τα οποία αφορούν τη δύναμη της βίας και τη διαχείριση της ανθρώπινης ελευθερίας. Μπορεί χωρίς βία να εξευγενιστεί η βαναυσότητα του ανθρώπου;