ΕΞΟΔΟΣ

Τι θα δούμε στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο

Ξεχωρίζουμε τα μουσικά, θεατρικά, χορευτικά και κινηματογραφικά highlights που θα απολαύσουμε στη σκιά της Ακρόπολης.

Μπορεί οι διακοπές να τελειώνουν για τους περισσότερους με το που ρίξει αυλαία ο Αύγουστος, το μεγάλο πολιτιστικό καλοκαίρι όμως συνεχίζεται και το φθινόπωρο, μετατρέποντας και πάλι την Αθήνα σε μία αχανή μουσική, χορευτική και θεατρική σκηνή. 

Από τον πολιτιστικό χάρτη του αθηναϊκού φθινοπώρου προεξάρχουσα θέση έχει και φέτος το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει διακεκριμένους εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και κινηματογραφικές προβολές.

Εμείς το ξεφυλλίσαμε και ξεχωρίσαμε τις εκδηλώσεις που αξίζουν της προσοχής σου για τον Σεπτέμβριο.

The Thread

Τρεις σχεδόν μήνες μετά το θάνατό του, η τελευταία σκηνική δημιουργία του Βαγγέλη Παπαθανασίου ζωντανεύει ξανά για να αποτίνει φόρο τιμής στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Πρόκειται για μία χορευτική παράσταση που βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν: από τη μία, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη, ο σύγχρονος χορός, δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι και όμως τόσο όμοιοι, που τελικά γίνονται ένα.

Η παράσταση ονομάστηκε The Thread, δηλαδή Το Νήμα, από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν.

Info: 31 Αυγούστου. Εισιτήρια εδώ.

Θεσμοφοριάζουσες

O Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο έργο που έγραψε ο Αριστοφάνης το 411 π.Χ. για να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη.

Μέσα από τη «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή, τα Θεσμοφόρια, και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του Ευριπίδη, ο Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δε διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές.

Info: 1 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, το Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ παρουσιάζει μία μουσική παράσταση, εμπνευσμένη από το άλμπουμ με 18 τραγούδια που είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο συνθέτης στο Ίδρυμα και τα είχαν ερμηνεύσει Έλληνες ηθοποιοί.

Info: 3 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

Πέρσες

Πέρσες

Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Έτσι αντιλαμβάνεται την αισχύλεια τραγωδία ο Δημήτρης Καραντζάς.

Σκηνοθετώντας μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, παραδίδει μία παράσταση που θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σε έναν οδηγό, άνθρωπο ή Θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων, που κλείνει τον κύκλο της με δύο βραδιές στο Ηρώδειο.

Info: 9-10 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

Asaf Avidan

Με ένα από τα πιο διαπεραστικά φαλτσέτα, το θεατρικό του βαρύτονο, το διάσημο ανδρόγυνο παιχνίδι του, τις τόσες πολλές τεχνικές και συναισθήματα, την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, o Asaf Avidan έρχεται στο Ηρώδειο και διηγείται ιστορίες και στίχους απόλυτα προσωπικούς, ποιητικούς και αφαιρετικούς, ανοίγοντας έναν μουσικό κόσμο ελεύθερο να ταυτιστείς και να χωρέσεις τις δικές σου ιστορίες.

Info: 22 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

Athena

Την ίδια ημέρα που θα κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix, η νέα πολυσυζητημένη ταινία του Romain Gavras θα προβληθεί στο Ηρώδειο. Στην τρίτη του κινηματογραφική απόπειρα, ο γιος του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γάβρα, παντρεύει το θέμα της αστυνομικής βίας με την αρχαία ελληνική τραγωδία σε μία κοινότητα που την ονομάζει Athena.

Info: 23 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια προσεχώς.

Αντιγόνη

Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επέστρεψε το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο με μία σύγχρονη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας, στελεχωμένης από ένα θίασο με ηθοποιούς που το κοινό γνώρισε και αγάπησε τα τελευταία χρόνια μέσα από τη μικρή οθόνη.

Αν και η παράσταση δίχασε κοινό και κριτικούς, σημείωσε διπλό ιστορικό sold out, αγγίζοντας τα 17.000 εισιτήρια στο διήμερο παρουσίασής της και έγινε η πιο επιτυχημένη παράσταση της δεκαετίας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ταυτόχρονα, και η πιο αμφιλεγόμενη του καλοκαιριού. Τώρα, παρουσιάζεται για μία βραδιά στη σκιά της Ακρόπολης.

Info: 26 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

Shigeru Umebauashi in Concert

Αν και έχει συμπληρώσει σχεδόν 40 χρόνια σύνθεσης για τον χώρο του κινηματογράφου (είναι ο συνθέτης της αριστουργηματικής μουσικής των ταινιών 2046, Ιπτάμενα Στιλέτα, In the Mood for Love, Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού, Hannibal: Rising), ο Shigeru Umebauashi ή UME, όπως επιθυμεί να τον αποκαλούν, κατάφερε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα να περάσει με τη μουσική του τα σύνορα της μακρινής πατρίδας του, της Ιαπωνίας και να αγγίξει το δυτικό κοινό, δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα φίλων της κινηματογραφικής μουσικής.

Τώρα, έρχεται στην Αθήνα μαζί με την 40μελή Athens Philharmonia Orchestra που θα ερμηνεύσει τη μουσική του και με τη συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble υπό τη διεύθυνση του Βέλγου μαέστρου Dirk Brossé.

Info: 28 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

4 παραστάσεις της Επιδαύρου που θα δεις προσεχώς στην Αθήνα

Μία ακόμα παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έρχεται στη σκηνή του Ηρώδειου.

H Ιφιγενεια, κόρη του Αγαμέμνονα θυσιάζεται από τον ίδιο της τον πατέρα και πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο, αυτόν της Τροίας. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα και ενώ αντικρίζουμε τα πρώτα σημάδια ενός δυστοπικού μέλλοντος, εξακολουθούμε κι εμείς να αναρωτιόμαστε: είναι άραγε δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα; Κάπως έτσι, ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μία παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή και με φόντο το μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.

Info: 30 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια εδώ.