© ΕΜΣΤ / Dimitris Tzamtzis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μοναδικό μουσείο στην Αθήνα που μπορείς να πας με τον σκύλο σου

Στη νέα εποχή που σηματοδοτείται μετά την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από την Κατερίνα Γρέγου, το ΕΜΣΤ αποτελεί ένα από τα λίγα μουσεία διεθνώς που υποδέχονται με χαρά τα κατοικίδια.

Είναι φορές που προκαλεί ζαλάδα ο παραλογισμός στην πρωτεύουσα: από τη μία στρέφεται ταχαίως προς τον τουρισμό και απ’ την άλλη υποδέχεται την πιο καυτή τουριστικά περίοδο σαν ένα απέραντο εργοτάξιο (πράγμα που συνέβη πέρσι το καλοκαίρι), επίσης ενώ είναι γνωστό και παραδεδεγμένο πως πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου με μεσογειακά είδη, τελικά φυτεύονται φοίνικες (που μετά ξεριζώνονται), και τη στιγμή που υποτίθεται πως μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, πεζόδρομοι όπως η Αιόλου και πλατείες όπως η Κοτζιά δεν έχουν παγκάκια.

Αλλά, για να μην είμαστε άδικοι, υπάρχουν και φορές που η πρωτοτυπία δεν συνοδεύεται από αρνητικό ή ειρωνικό πρόσημο, όπως με το γεγονός ότι η πόλη μας διαθέτει ένα από τα λίγα μουσεία σε παγκόσμια κλίμακα που δέχονται με χαρά τα δεσποζόμενα ζώα, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

Γενικά, τα τελευταία έτη παρατηρούμε σημαντικά βήματα στον τομέα των τετράποδων: τουλάχιστον όσον αφορά τους σκύλους, που αποτελούν έναν πιο ελέγξιμο πληθυσμό απ’ τις γάτες, βλέπουμε να εγκαινιάζονται νέα πάρκα σκύλων, νέα καταφύγια, υπάρχουν μαγαζιά πλέον που δηλώνουν pet-friendly ή απλά θα προσφέρουν ένα μπολάκι με νερό μόλις δουν τον πελάτη με λουρί – αλλά ποιος θα περίμενε να επιτρέπεται η είσοδος σκύλου (ή γάτας) σε έναν θεσμικό χώρο, στους τοίχους του οποίου βρίσκονται έργα υψηλής αξίας; Όσο πιο «επίσημος» είναι ο χώρος, τόσο πιο αυστηρούς περιορισμούς θέτει για το κοινό, σωστά;

μουσείο

Όχι, εάν αναφερόμαστε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στη νέα του εποχή υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Γρέγου, άλλαξε την πολιτική του και καλωσορίζει τους επισκέπτες που έρχονται με τα κατοικίδια. Στη βραχεία λίστα των pet-friendly μουσείων βρίσκεται επίσης το Βρετανικό Μουσείο και η Πινακοθήκη στο Λονδίνο, αλλά κανένας άλλος οργανισμός στην Αθήνα.

Πώς έγινε το ΕΜΣΤ pet-friendly (και τι σημαίνει αυτό)

«Σκέφτομαι πάντα τα σκυλιά που τα αφήνουν οι ιδιοκτήτες μόνα τους ώρες, γιατί δεν μπορούν να τα έχουν μαζί τους», είχε αναφέρει η Κατερίνα Γρέγου σε συνέντευξη στο News247 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. «Ο σκύλος είναι και πολύ κοινωνικό ζώο, και πολύ συναισθηματικό. Θεωρώ ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους ζωόφιλους να μη χωρίζονται όσο γίνεται τα με τα κατοικίδιά τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους σκύλους που είναι πολύ λιγότερο ανεξάρτητοι από τις γάτες».

Με αυτό το σκεπτικό, τόσο για να είναι πιο χαρούμενοι οι επισκέπτες όσο και τα needy τετράποδα, το ΕΜΣΤ μετατράπηκε σε pet-friendly μουσείο, έχοντας διοργανώσει ήδη μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για να επικοινωνήσουν τη νέα πολιτική.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του μουσείου, οι σκύλοι επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, στο καφέ και το εστιατόριο αλλά και τους εκθεσιακούς χώρους, «με την προϋπόθεση να είναι πάντα δεμένοι με το λουράκι τους και να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους», ο οποίος είναι και υπεύθυνος για να μεριμνήσει σε περίπτωση ακαθαρσίας.

Αυτή τη στιγμή, στο ΕΜΣΤ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη περιοδική έκθεση Modern Love που αναδεικνύει πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων στην εποχή της ψηφιακής κυριαρχίας (όπου ξεχωρίζει το διπλό έργο της Candice Breitz για τις σεξεργάτριες στο Κέιπ Τάουν), όπως και μια σειρά από μικρότερα πρότζεκτ που παρουσιάζονται, όπως το πειραματικό ντοκιμαντέρ του Melanie Bonajo, ένα έντονα βιογραφικό έργο της Ερίκας Σκούρτη και η πρώτη ατομική έκθεση της καταξιωμένης Δανής Hannah Toticki με τίτλο Τα πάντα, παντού, διαρκώς.