Μarkus Winkler / Pexels
ΠΟΛΗ

Πόσα εκατομμύρια θα έχει φτάσει ο πληθυσμός της Αθήνας μέχρι το 2035

Ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα της νέας απογραφής, υπολογίζοντας ότι η διαφορά σε σχέση με το 2011 θα είναι μάλλον αποκαλυπτική, ρίχνουμε μια ματιά στους δείκτες του World Population Review.

Κατά πώς φαίνεται, έχουμε να κάνουμε αρκετή υπομονή ακόμη μέχρι τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, ειδικά όσον αφορά τα νούμερα της πρωτεύουσας: Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, μια πρώτη εικόνα θα έχουμε μεν τους πρώτους μήνες του 2022, δηλαδή οσονούπω, αλλά αναλυτικά δημογραφικά στοιχεία για τη χώρα και την πόλη μας δεν πρόκειται να δούμε τώρα, ούτε το 2023, αλλά το 2024.

Στο ενδιάμεσο, υπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, έχουμε βάσιμες υποψίες να θεωρούμε ότι παρά το ποσοστό, το οποίο αποστάτησε απ’ το κλεινόν άστυ για να ζήσει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, τα νούμερα της Αθήνας, σε αντίθεση με εκείνα της Ελλάδας, θα είναι μεγαλύτερα.

Τι δείχνουν οι δείκτες του World Population Review

Σε αυτό συνηγορούν και οι δείκτες του World Population Review, ενός ιστότοπου που εικονοποιεί τα δεδομένα δημογραφικών ερευνών για χάριν διάχυσης στον κόσμο και ευκολότερης κατανόησης.

Με τον τρέχοντα αριθμό των κατοίκων να υπολογίζεται στα 3.153.781 και τον ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης να εμφανίζει ανάκαμψη (0,02%) ύστερα από είκοσι χρόνια ύφεσης, οι εκτιμήσεις του ιστότοπου (και κατ’ επέκταση των στοιχείων που λαμβάνει υπόψη) σκαρφαλώνουν σταδιακά προς τα πάνω, σε σημείο που το 2035 το νούμερο να αναγράφει 3.169.158 κατοίκους.

Η μείωση του εγχώριου πληθυσμού κατά τα χρόνια της περασμένης δεκαετίας (2001-2011) σχολιάζεται, μάλιστα, από το συνοδευτικό κείμενο της ιστοσελίδας, κατονομάζοντας τις βασικές αιτίες: τη γήρανση του πληθυσμού και την αδύναμη οικονομία. Φαίνεται ότι αυτό αλλάζει, με τη διετία 2028-2029 να σημειώνεται ως περισσότερο καρποφόρα για τα νούμερα της πόλης.

Ίσως να έχει έρθει τότε η ανάπτυξη, ίσως τα στοιχεία της ιστοσελίδας να είναι αβάσιμα. Το μέλλον θα δείξει.