© EUROKINISSI
BUZZ

10 λεπτά βροχής και ακυβέρνητο καράβι η Αθήνα μας

Τα πρωτοβρόχια εξελίχθηκαν σε νεροποντή και η πρωτεύουσα βίωσε έναν ακόμη κατακλυσμό, που ήταν ευτυχώς σύντομος αλλά πολύ ενδεικτικός για το επίπεδο θωράκισης που απολαμβάνουμε αν αναμονή του χειμώνα.

Ένας κούκος, λένε, δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά από την άλλη 10 λεπτά νεροποντής αρκούν για να φέρουν την αίσθηση κινδύνου στους κατοίκους μιας πόλης που εκ των πραγμάτων μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι.

Κάτοικος των Αμπελοκήπων ανέβηκε σε οροφή ΙΧ για να σωθεί από τα ορμητικά νερά. Κεντρικότατοι δρόμοι, όπως η λεωφόρος Μεσογείων μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σπίτια πλημμύρισαν και μέσα σε λίγη ώρα, όπως αναφέρουν οι πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχτεί 47 κλήσεις για την Αττική κυρίως από περιοχές του δήμου Αθηναίων, Πατήσια και Κυψέλη.

Έχοντας βγει από έναν ατελείωτο καύσωνα και ένα καλοκαίρι τρομακτικά ζεστό, ίσως και επειδή το post-holiday εφέ δεν έχει ξεφουσκώσει τελείως, αρκετοί απ’ τους κατοίκους αντέδρασαν με χιούμορ στον σύντομο κατακλυσμό. Εκπαιδευμένοι όπως είναι πλέον σε έκτακτες καταστάσεις, κρύφτηκαν γρήγορα κάτω από σκεπές και πυλωτές, έμειναν σπίτι και από απόσταση ασφαλείας τράβηξαν τις σκηνές απείρου κάλλους:

Κάδοι απορριμμάτων να ταξιδεύουν ελεύθεροι και ωραίοι με την ορμή του νερού, συντριβάνια να ξεπετάγονται στη μέση των λεωφόρων από τα καπάκια των όμβριων υδάτων, ολόκληρα αυτοκίνητα να μεταφέρονται και να συγκρούονται σε άλλα σταθμευμένα οχήματα, σπασμένους προφυλακτήρες, δρόμοι γειτονιάς μέσα στα λασπόνερα και βέβαια οδηγοί που αρνούνται να μειώσουν ταχύτητα, κερνώντας ένα λουτρό μόλυνσης τους δύσμοιρους πεζούς.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναπαρήχθηκε περισσότερο στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτάνοντας μέχρι τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ πρωινών εκπομπών, ήταν εκείνο της οδού Αχαΐας στους Αμπελόκηπους – έναν μονόδρομο που ειδικά στο τμήμα προς τη λεωφόρο Κηφισίας αντιμετωπίζει μονίμως προβλήματα πλημμύρας σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.

Με το πέρασμα της κακοκαιρίας Atena, η στάθμη του νερού έφτασε περί τα 80-100 εκ., σημειώθηκαν καταστροφές σε περιουσίες, πλημμύρισαν υπόγεια και κινδύνεψαν άνθρωποι, χωρίς φυσικά να προβλέπεται κάποια αποζημίωση προς εκείνους ή άλλους πολίτες που βρέθηκαν, για κακή τους τύχη, στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζουμε, ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής των ομβρίων υδάτων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου «ο οποίος οφείλει να προβαίνει στον έλεγχο καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου των όμβριων υδάτων σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση και την Εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως θα θυμόμαστε, επίσης, κατά προεκλογική περίοδο των περσινών εκλογών, ο τότε υποψήφιος Χάρης Δούκας είχε ασκήσει σκληρή κριτική για τη θωράκιση του δήμου σε ακραία φαινόμενα, δίνοντας την υπόσχεση για αντιπλημμυρικά έργα και συστηματικό καθαρισμό των φρεατίων.

Η κακοκαιρία Atena έδωσε μια σύντομη γεύση από την πραγματικότητα έναν χρόνο μετά. Μια έντονη βροχόπτωση (για την οποία είχε προηγηθεί η ανάλογη προειδοποίηση από τους μετεωρολόγους) ήταν αρκετή για να βουλώσει τα φρεάτια με φερτά υλικά και η Αθήνα να πνιγεί στο νερό.

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, αναζητούμε τους υλοποιημένους διαγωνισμούς για τα σχετικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης: Τελευταία καταχώρηση σχετικά με ανοιχτή δημόσια σύμβαση για «Καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων στις 7 Δ.Κ. του Δήμου Αθηναίων» συνέβη στα μέσα του 2020 (επί δημαρχίας Μπακογιάννη) με περίοδο ισχύος 36 μήνες. Με απλά μαθηματικά, οδηγούμαστε κάπως έτσι στο σήμερα και την ολοκλήρωση της περιόδου εκείνης της σύμβασης, χωρίς να υπάρχει αναρτημένη κάποια νεότερη.

Κοινώς, ακυβέρνητο καράβι η Αθήνα μας, εν αναμονή ενός ακόμη χειμώνα.