Unsplash Luca Dugaro
APPS

4 εφαρμογές για να ανακαλύψεις την άγνωστη πλευρά της Αθήνας

Πού επιβιώνουν κομμάτια απ’ τα τείχη των κλασικών χρόνων; Από ποια σημεία προμηθεύονταν νερό οι αρχαίοι; Ποια είναι τα δρομολόγια των άστεγων του κέντρου σήμερα; Το κινητό τηλέφωνο αναλαμβάνει δωρεάν τον ρόλο του ξεναγού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάψει ποτέ αυτή η πόλη να μας εκπλήσει: κρύβει τόσες ιστορίες όσα εκατομμύρια είναι και οι κάτοικοί της, οπότε είναι αδύνατο να στερέψουν οι άσσοι απ’ το μανίκι της. Το μακραίωνο παρελθόν, όσο και το πολυδιάστατο παρόν αποτελούν ανεξάντλητες πηγές προς εξερεύνηση, ακόμη και για όσους διατείνονται ότι ξέρουν την πρωτεύουσα σαν την παλάμη τους.

Πού επιβιώνουν κομμάτια απ’ τα τείχη των κλασικών χρόνων; Από ποια σημεία προμηθεύονταν νερό οι αρχαίοι Έλληνες, αξιοποιώντας υπόγεια ύδατα που τρέχουν κάτω από τα πόδια μας; Υπάρχουν διαδρομές που είναι πλήρως προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία; Πώς θα ήταν εάν για μια μέρα ακολουθούσαμε τα δρομολόγια των άστεγων του κέντρου;

Τέσσερις εφαρμογές αναλαμβάνουν δωρεάν τον ρόλο του ξεναγού, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές βήμα-βήμα.

Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών

Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι τα τείχη της αρχαίας Αθήνας τελείωναν στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου, ότι στο τμήμα του Ηλεκτρικού μεταξύ Πλάκας και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο έχουν βρεθεί τα περισσότερα ευρήματα από την εποχή του Χαλκού, καθώς και ότι κάτω από την πλατεία Συντάγματος διαπερνούν υπόγεια ρεύματα που για εκατονταετίες τροφοδοτούσαν τους πολίτες αυτής της πόλης;

Τέτοια αναπάντεχα τετ-α-τετ με την ιστορία επιφυλάσσει η πλατφόρμα που βρίσκεται πλέον στα χέρια μας από την ομάδα Δίπυλον. Το έργο τους αξιέπαινο: έφτιαξαν μια διαδραστική web-mapping πλατφόρμα με τα δεδομένα όλων των σωστικών ανασκαφών που έχουν γίνει τα τελευταία 160 χρόνια στην πόλη, καταχωρώντας (και κατηγοριοποιώντας) πάνω από 1.470 σημεία σε έκταση σε περίπου 6.700 στρέμματα.

Ο καρπός που παραδόθηκε ζωντανεύει με τον ακριβέστερο έως σήμερα τρόπο την εικόνα της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας, αποκαλύπτοντας το παρελθόν και την ιστορία που κυλάει κάτω από τα πόδια μας.

Walk the Wall Athens: Στα τείχη της αρχαίας Αθήνας

Παραδόξως, είναι πολλά τα κομμάτια του τείχους εκείνου που επιβιώνουν σιωπηλά μέχρι σήμερα, σε υπαίθριους χώρους και υπόγεια κτιρίων, που άλλοτε είναι ορατά στον περιπατητή κι άλλοτε όχι. Πρόκειται για το Θεμιστόκλειο τείχος (479/8 π.Χ.) που «περιβάλλει την Αθήνα σαν μια ιστορική αλυσίδα μήκους περίπου 6.400 μέτρων», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της ψηφιακής εφαρμογής Walk the Wall Athens – ένα παλιότερο επίτευγμα της ομάδας Δίπυλον που είχε βραβευτεί.

Τριάντα πέντε σημεία ενδιαφέροντος ξεπετάγονται σε αυτή την κυκλική διαδρομή, που ακολουθά με εντυπωσιακή ακρίβεια το τείχος που προστάτευε την πόλη από τα κλασικά χρόνια έως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Με τις ακριβείς συντεταγμένες που αναφέρονται, μπορείς να αναζητήσεις τα σημεία που είναι ορατό το τείχος – μοιάζει με παιχνίδι (αρχαίου) θησαυρού.

Διαδρομές για άτομα με κινητική ή οπτική αναπηρία

Γνωστό και μη εξαιρεταίο το γεγονός ότι η πόλη μας οικοδομήθηκε με γνώμονα το αυτοκίνητο και την οδική μετακίνηση. Γνωστό επίσης ότι η οδηγική κουλτούρα δεν προστατεύει τον αδύναμο, το παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι ειδικές λωρίδες του δαπέδου που καθοδηγούν τους τυφλούς ποτέ δεν πήραν τη μορφή ενός ολοκληρωμένου, επαρκούς δικτύου.

Ένα βήμα προς ένα περισσότερο συμπεριληπτικό αστικό περιβάλλον έκανε ο Δήμος Αθηναίων με μια πλατφόρμα που λάνσαρε πριν λίγους μήνες: εξειδικευμένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος χαρτογραφήθηκαν για άτομα με οπτική ή/και κινητική αναπηρία, προτείνοντας τέσσερις επιλογές για βόλτα με ασφάλεια, από το ιστορικό κέντρο έως την Ακρόπολη και τον Εθνικό Κήπο.

Οι διαδρομές δοκιμάστηκαν πρώτα από ομάδες ατόμων με αναπηρία (σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Με άλλα μάτια), καταγράφηκαν όλα τα πιθανά εμπόδια, όπως και οι λύσεις για να τα προσπελάσει ο περιπατητής. Μέσα από ξεκάθαρα βήματα και στάσεις, οι διαδρομές ιχνηλατούν ακραιφνώς το σύγχρονο και το ιστορικό προφίλ της πρωτεύουσας.

Αόρατες διαδρομές: Στη σκιά των άστεγων

Είναι αποκαλυπτική εμπειρία να μπεις για λίγο στα παπούτσια ενός άστεγου, ακολουθώντας ένα υποθετικό δρομολόγιο ρουτίνας, από τα συσσίτια και τις δομές μέχρι τα υπνωτήρια και τα κέντρα ημέρας – τουλάχιστον, αυτό παραδέχονται όσοι έχουν λάβει μέρος στις Αόρατες διαδρομές.

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές πρωτοβουλίες του περιοδικού δρόμου Σχεδία (έχει συμπεριληφθεί και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών): ένα μέλος του οργανισμού, νυν είτε πρώην άστεγος, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες σε έναν παράλληλο –θα λέγαμε– κόσμο, απ’ όπου συνήθως αποστρέφουμε το βλέμμα μας, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει.

Στην πλατφόρμα Clio Muse θα βρείτε δωρεάν την ψηφιακή εκδοχή των περιηγήσεων: μια Αόρατη διαδρομή δυόμισι χιλιομέτρων με οκτώ στάσεις και πάνω από είκοσι πέντε ιστορίες να διαβάσεις (ή να ακούσεις) περπατώντας στο κέντρο.