UNSPLASH
URBAN

5 στοές της Αθήνας που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν

Οι στοές της Αθήνας είναι μικροί κόσμοι σκορπισμένοι μέσα στην πόλη, που μαρτυρούν την ιστορία των κατοίκων της, ενώ παράλληλα γράφουν τη δική τους.

Οι στοές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία της Αθήνας, καθώς τις συναντάμε στην αρχιτεκτονική της πόλης από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Συνήθως ήταν διακοσμημένες με πλούσια μοτίβα που απεικόνιζαν σκηνές από την καθημερινή ζωή, τον πολιτικό και θρησκευτικό βίο των Αθηνών.

Στις στοές της αρχαίας Αθήνας, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν στην Αρχαία Αγορά, υπήρχαν γυμναστήρια, παλαίστρες, θέατρα, λουτρά και δημόσιοι χώροι συζητήσεων. Δε διέφεραν πολύ δηλαδή από τις σύγχρονες στοές της πρωτεύουσας, στις οποίες σήμερα βρίσκουμε εμπορικά μαγαζιά, αλλά και καφενεία και εστιατόρια που έχουν συνδεθεί με την ιστορία της πόλης.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι στοές αποπνέουν μια νοσταλγική διάθεση και κάνουν πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε με το ένα πόδι στο παρόν και με το άλλο στο μέλλον. Οι στοές κρύβουν μέσα τους την ιστορία της Αθήνας, αλλά και των κατοίκων της.

Τέτοιες ιστορικές στοές υπάρχουν παντού διάσπαρτες στην πόλη και πλέον φιλοξενούν από εστιατόρια και μπαρ, μέχρι μαγαζιά με ρούχα και εργαστήρια καλλιτεχνών.

Στοά Αττάλου

George Vitsaras / SOOC

Η στοά του Αττάλου είναι από τις πλέον ιστορικότερες της πρωτεύουσας, καθώς χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε την καρδιά της αρχαίας Αθήνας. Ήταν εκεί που εκτυλισσόταν οι κοινωνική, πολιτική, αλλά και εμπορική ζωή της πόλης. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ και ενσωματώθηκε στο Υστερορωμαϊκό τείχος της Αθήνας.

Το 1953 η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών ανέλαβε την αναστήλωσή της προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Μουσείο της Αγοράς. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Στοά Εμπόρων

στοές Nikos Libertas / SOOC

Πήρε το όνομά της από το Ταμείο Εμπόρων, καθώς βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου που το στέγαζε μέχρι που εκείνο μετεγκαταστάθηκε στην Ακαδημίας. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Λεωνίδα Μπόνη και Εμμανουήλ Λαζαρίδη και είναι η στοά που ενώνει την οδό Λέκκα με την οδό Βουλής, ενώ η οικονομική κρίση συνέβαλε στη μαράζωσή της, με αποτέλεσμα να παραμείνει ανενεργή για πάνω από 15 χρόνια.

Τη δεκαετία του 1980 εδώ μπορούσες να βρεις φωτογραφείο, υφασματάδικο, μέχρι και μαγαζί με καλλυντικά. Από το 2018 η στοά Εμπόρων άρχισε να αποκτά και πάλι ζωή, καθώς άρχισαν να ανοίγουν και πάλι μαγαζιά κάθε είδους και πλέον είναι ένα μέρος που δίνουν τα ραντεβού τους οι Αθηναίοι που αγαπούν να κάνουν βόλτες στο κέντρο.

Στοά Πύρρου

@cristin.pd

Είναι από τις πιο γνωστές στοές του εμπορικού τριγώνου, καθώς οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν περάσει από εκεί κάποιο Σάββατο που κατέβηκαν να κάνουν τα ψώνια τους στην Ερμού, ενώ ξεχωρίζει για τον τοξωτό ψηλό θόλο της.

Η στοά Πύρρου είναι η δεύτερη αρχαιότερη στοά της πόλης και χτίστηκε το 1885 για λογαριασμό του Λουκά Πύρρου, που ήταν υπεύθυνος στην «Εταιρεία Ανασκαφής και Ανακαλύψεως Αρχαιοτήτων». Εδώ πια βρίσκεις από μαγαζιά με αρώματα και ρούχα χορού, μέχρι και μαγαζί που εμπορεύεται προϊόντα κάνναβης, αλλά και μεγάλη αλυσίδα εσωρούχων και ιταλικό εστιατόριο.

Στοά Αρσακείου

στοές EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Είναι ίσως από τις πιο εντυπωσιακές στοές της Αθήνας. Η γυάλινη οροφή της που επιτρέπει στο φυσικό φως του ήλιου να διαχέεται παντού ανενόχλητο, την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις δεκάδες που συναντά κανείς σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου αποφασίστηκε το 1900 και ως αρχικός αρχιτέκτων επελέγη ο Κωνσταντίνος Μαρούδης, το 1907 όμως ανετέθη στον Ερνέστ Τσίλερ η αναμόρφωση των προσόψεων των κτιρίων που βρίσκονταν επί της οδού Σταδίου.

Στοά του κτιρίου της Πραξιτέλους

στοές @ananacoffeefood

Βρίσκεται στη γωνία που δημιουργούν οι οδοί Πραξιτέλους και Χρυσοσπηλιωτίσσης και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως σηκώνεται καθ’ ύψος, δημιουργώντας έτσι έναν εσωτερικό διάδρομο στο κτίριο.

Χτίστηκε το 1936-1937 από τον Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Οδυσσέα Πουσκουλούς και στα 87 χρόνια ζωής της έχει φιλοξενήσει καταστήματα και ανθρώπους κάθε είδους. Πλέον, στο ισόγειο της βλέπουμε τα κίτρινα τραπέζια του ANÄNA, ενώ στους ορόφους της υπάρχουν εργαστήρια κοσμημάτων, καλλιτέχνες, αλλά και έμποροι υφασμάτων. Μάλιστα, κάποιοι από τους ενοίκους της δραστηριοποιούνται στη στοά για πάνω από 50 χρόνια.