Menelaos Myrillas / SOOC
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

5+1 αναπάντεχα μέρη στο κέντρο για να αντέξεις τον καύσωνα

Άγνωστοι λόφοι και σημεία με θέα, πρωτότυπα πάρκα για να αλλάξεις εικόνες και το μαγευτικό Αστεροσκοπείο στον λόφο Νυμφών – όλες οι λύσεις στο κέντρο για να γλυκάνεις τον καύσωνα.

Κάτι τέτοιες μέρες επιβεβαιώνεται γιατί η Αθήνα έχει κληρονομήσει το παρατσούκλι χαβούζα. Διότι, όπως έχουν ανακοινώσει οι μετεωρολόγοι, παρόλο που στο τρέχον κύμα καύσωνα το Λεκανοπέδιο της Αττικής δε βιώνει τόσο σφοδρά φαινόμενα όσο άλλες περιοχές της χώρας, οι επιπτώσεις από το κατακόρυφο σκαρφάλωμα του υδράργυρου είναι μεγαλύτερες – λόγω υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, πολύ χαμηλής αναλογίας πρασίνου και υψηλής δραστηριότητας των κατοίκων, βρισκόμαστε και επίσημα στην κορυφή της επικινδυνότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Το γνωστό: μείνετε μέσα για να προσέξετε τον εαυτό σας. Η σύσταση αφορά τα άτομα ευπαθών ομάδων (όπως και τα κατοικίδια), ενώ και για τον υπόλοιπο κόσμο φαντάζει αδύνατο το να βρουν καταφύγιο με δροσιά έξω στην πόλη έστω και για τις ώρες μετά το σούρουπο που πέφτει η κάψα του ήλιου. Μια βουτιά στη θάλασσα είναι πάντα η πιο ανακουφιστική λύση, αλλά για διάφορους λόγους ίσως να μην είναι εφικτό αυτό το σενάριο.

Παρακάτω, μερικά μέρη για να γλυκάνεις τον καύσωνα, χωρίς να βγεις έξω από το κέντρο.

Αστεροσκοπείο, Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

© Giorgos Zachos / SOOC

Θέλει μια βαθιά ανάσα για να ανέβεις την απότομη ανηφόρα από την Αποστόλου Παύλου στην κορυφή του λόφου Νυμφών για το επιβλητικό κτίριο Σίνα με τη θολωτή σκεπή που δεσπόζει εκεί, αλλά μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να νιώσεις την αλλαγή φτάνοντας – το αεράκι ρίχνει τη θερμοκρασία, ενώ από ώρα έχουν πάψει να ακούγονται αυτοκίνητα, δίνοντας την αίσθηση πως έχεις απομονωθεί σε κάποιον λόφο στις παρυφές του Λεκανοπεδίου. Αλλά όπως διαβεβαιώνει η 360 μοιρών θέα, βρίσκεσαι ακριβώς στην καρδιά του κλεινόν άστυ, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Τι θα βρεις εκεί; Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να δουν το Μουσείο Γεωαστροφυσικής, την ιστορική βιβλιοθήκη και να χαλαρώσουν με την άνεσή τους στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου, αλλά το βασικό χαρτί είναι φυσικά οι βραδινές αστροπαρατηρήσεις.

Μη σου ακούγεται τετριμμένο ή ρομαντικούλι – στο πρόγραμμα έχει παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ένα επιβλητικό «μηχάνημα» από τις αρχές του 20ού αιώνα που φέρνει τα ουράνια σώματα σε απόσταση αναπνοής και με την πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού του Κέντρου, η βραδινή επίσκεψη γίνεται εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας

Θέλεις να ξεφύγεις τελείως από την εικόνα και την αίσθηση του μπετόν; Να νομίζεις ότι βρέθηκες ξαφνικά στην εξοχή, ενώ θα έχεις οδηγήσει μόλις 20΄ από το Σύνταγμα; Το GPS γράφει αναψυκτήριο Καλοπούλας και ο προορισμός σου βρίσκεται σε μια καταπράσινη κρυψώνα, στην αρχή του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού.

Μέσα στα δέντρα, απλώνονται ξύλινα τραπέζια τύπου πικνίκ, φιλοξενώντας πεζοπόρους και ποδηλάτες του αττικού βουνού για μια γρήγορη στάση ανασύνταξης δυνάμεων, όπως και επισκέπτες που βρέθηκαν εδώ για το προφανές – τη δροσιά και τη φύση.

Το αναψυκτήριο ξεκινά τη λειτουργία του νωρίς το πρωί, σερβίροντας καφέ και τυρόπιτες και στη συνέχεια προσφέρει λίγα και καλά. Γίγαντες, καγιανάς, κεφτεδάκια, τυρί σαγανάκι, χωριάτικη σαλάτα συνθέτουν το τέλειο μεσημεριανό, σαν να είσαι σε χωριό.

Πάνω από το γήπεδο του Αστέρα, στον Λόφο Στρέφη

Κατά βάση, ο τρόπος για να φτάσεις είναι να ανηφορίσεις ένα από τα στενά με τα σκαλάκια που κυκλώνουν τον Λόφο Στρέφη, συναντώντας σπίτια με αυλές και καρέκλες έξω από τις εξώπορτες, σαν να βρίσκεσαι σε χωριό. Με το που φτάσεις επάνω, είτε θα ακολουθήσεις τον δρόμο για το μπασκετάκι, και έπειτα τις πλακόστρωτες διαδρομές που διασχίζουν τον λόφο, είτε θα αράξεις δεξιά στο πλάτωμα πάνω από το γήπεδο του Αστέρα, με θέα την πόλη.

Υπάρχει πολύ κόσμος που μαζεύεται τα βράδια (ειδικά) του καλοκαιριού, οπότε συχνά θα έχεις την αίσθηση ενός open party με μουσικές.

Στην αυλή του Λουμπαρδιάρη, στου Φιλοπάππου

Δε λέγεται τυχαία Αναπαυτήριο. Το αρχιτεκτονικό μνημείο του Πικιώνη στον Λόφο Φιλοπάππου, φτιαγμένο τη δεκαετία του ’50 αλλά από χρόνια αφημένο στον χρόνο (η αναστήλωση αναμένεται για το 2025), σε καλεί να ξαποστάσεις στην πέτρινη αυλή του. Για την πρώτη ύλη, να σημειώσουμε, ο Πικιώνης είχε χρησιμοποιήσει μπάζα από τις μαζικές κατεδαφίσεις εκείνης της εποχής.

Επίσης, οι πορτασιές προέρχονται από το Βαρβάκειο Λύκειο και ανάμεσα στα κενά της τοιχοποιίας, αν παρατηρήσεις, θα δεις θραύσματα αγγείων. Είναι ένα έργο απόλυτα ενταγμένο στη φύση που χαίρεσαι να βλέπεις.

Εντωμεταξύ, βρίσκεσαι σε ένα σημείο του Φιλοπάππου με πυκνή βλάστηση, το αεράκι γίνεται αισθητό και έχεις τον χρόνο να σκεφτείς πώς θα ήταν η πόλη με λιγότερες πολυκατοικίες και περισσότερο ελεύθερο χώρο.

Ένας Ιαπωνικός Κήπος πίσω από το Χίλτον

© EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Είναι μια μικρογραφία ιαπωνικού κήπου – οι λιμνούλες, τα βότσαλα, τα μπαμπού και οι ανθοκερασιές που έχουν μεγαλώσει απ’ όταν φυτεύτηκαν, δίπλα σε μεσογειακά φυτά, όπως οι μυρτιές και οι δάφνες. Είναι μια έκπληξη αυτό το πάρκο για το σημείο που βρίσκεται, μεταφέροντας αίσθημα γαλήνης σε όποιον βρεθεί να το περπατάει. Δεν είναι μεγάλο (περίπου 3,5 στρέμματα), αλλά αρκετό για να αλλάξεις εικόνες και να κατεβάσεις κατά λίγους βαθμούς τη ζέστη στο σώμα σου.

Στον άγνωστο λόφο Ελικώνα

Στις παρυφές του Δήμου Αθηναίων, με το ένα πόδι στην Κυψέλη και το άλλο στο Γαλάτσι, βρίσκεται αυτός ο μικρός λόφος, γνωστός και ως Αλεπότρυπα. Η θέα είναι απρόσκοπτη σε όλη την πόλη, μέχρι το βουνό της Πετρούπολης απέναντι, αλλά για να φτάσεις σίγουρα θα χρειαστείς μια-δυο στάσεις, μιας και οι ανηφόρες στην περιοχή είναι απότομες. Επικρατούν τα πεύκα.