The Hope Brigade, Lyari Boxing Girls, Καράτσι, Πακιστάν © Khaula Jamil / 2020
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

8 λόγοι που θα σε φέρουν στο φεστιβάλ WOW στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Η ιδρύτρια των Pussy Riot, ο συγκλονιστικός μονόλογος της Suzie Miller, τα γλυπτά της Άλεξ Μυλωνά και μια συζήτηση για τον κίνδυνο του να είσαι γυναίκα στην εμπόλεμη ζώνη σήμερα.

Πίσω από το WOW κρύβεται η φράση Women of the World. Και πίσω από ένα φεμινιστικό φεστιβάλ στις μέρες μας, ένα φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε το 2010 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει παρουσία σε περισσότερα από τριάντα μέρη όπως είναι και η Αθήνα, κρύβεται η ανάγκη να στηθεί μια πλατφόρμα επαφής και επικοινωνίας, έμπνευσης, καθοδήγησης και ενδυνάμωσης του γυναικείου φύλου μέσα σε μια κοινωνία που, όσα δικαιώματα και αν έχουν κατακτηθεί διαχρονικά από το φεμινιστικό κίνημα, παραμένει κατασκευασμένη από και για τους άνδρες.

Όπως έχει δηλώσει η ιδρύτριά του, Jude Kelly, με το φεστιβάλ αυτό «θέτουμε υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων και ελπίζουμε να ενώσουμε τις τελείες μεταξύ ανθρώπων, κινημάτων και ιδεών για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Όσοι είχαν ζήσει την εμπειρία του πρώτου WOW που διοργανώθηκε πέρσι σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, θα το περιέγραφαν περισσότερο με τον όρο «θερμοκοιτίδα»:

Ένα safe zone με πρωταγωνίστριες γυναίκες (και θηλυκότητες), το οποίο θα δεις να απλώνεται από την Αγορά στην κεντρική είσοδο του κτιριακού συμπλέγματος με τα dj sets και τα ανοιχτα εργαστήρια, μέχρι εσωτερικά του κτιρίου, στις αίθουσες με τα πολλαπλά πάνελ συζήτησης επάνω σε επίκαιρα ζητήματα (είναι η κύρια κατηγορία του φεστιβάλ), τις εκθέσεις και τις προβολές. Ένα safe zone για να ακούσουν ιστορίες, να τεθούν απορίες, να ανακαλυφθούν οπτικές και να βρεθούν νέες εναλλακτικές, σε ένα κλίμα που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν περήφανες και δυνατές.

Παρακάτω, οι δράσεις και τα μέρη του προγράμματος από το φετινό φεστιβάλ WOW (6 έως 8 Απριλίου) που θα σε οδηγήσουν στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού τις προσεχείς ημέρες:

Ομιλία της Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot (7/4, 12:00): Η ιδρύτρια της διάσημης καλλιτεχνικής κολεκτίβας που με χιούμορ, ποίηση, πανκ μουσική και αγνό θυμό αντιστρατεύεται το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία από το 2010 (πρόσφατα, εξαιτίας ενός έργου συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες και τρομοκράτες της Ρωσίας), θα μεταφέρει τις εμπειρίες της σε μία ομιλία.

Πάνελ Urgent Conversation: Η αλήθεια του πολέμου (6/4, 12.30): Τι είναι πιο επικίνδυνο στον πόλεμο σήμερα – να είσαι γυναίκα ή στρατιώτης; Μέσα στο 2022, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια βρέθηκαν να ζουν σε χώρες πληγείσες από συγκρούσεις, με άμεσο κίνδυνο το σώμα τους να αποτελέσει πεδίο μάχης με τις ίδιες βιασμένες και δολοφονημένες. Διεθνείς δημοσιογράφοι, εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών κι η ιδρύτρια Jude Kelly παίρνουν τον λόγο.

Σκηνική ανάγνωση της Suzie Miller (7/4, 21:15): Ο συγκλονιστικός και βραβευμένος δραματικός μονόλογος Prima Facie της πολυβραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Suzie Miller έρχεται στον Φάρο, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ιώς Βουλγαράκη και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αλεξία Καλτσίκη. Βασικό θέμα του έργου, τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.


Συζήτηση με την Katy Hessel (6/4, 14:30): Μία από τις πιο συναρπαστικές φωνές από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σήμερα, επιδραστική ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του διεθνούς best seller The Story of Art Without Men, παίρνει τον λόγο.

Time of My Life (6/4, 21.00): Τι μπορεί να συμβεί όταν συναντιούνται στη σκηνή μία ευρηματική μουσικός και μια drag περσόνα; Η Lou is (κατά κόσμο Λουίζα Σοφιανοπούλου) και η Mary Sunshine έρχονται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, για ένα guilty pleasure party με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες της disco και pop σκηνής από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα.

Gender and the City (7/4, 13:30): Υπάρχει ισότητα στο πώς κατανέμεται ο δημόσιος χώρος ανάμεσα στα φύλα; Πώς γίνεται ο αστικός σχεδιασμός να είναι συμπεριληπτικός; Αρχιτεκτόνισες, πολεοδόμοι και μέλη της Urbana που ειδικεύεται στο επίμαχο θέμα τοποθετούνται για το δικαίωμα στην πόλη μέσα από την οπτική του φύλου. Συντονισμός: Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος.

Συναυλία της Hania Rani (8/4, 21.00): Η βραβευμένη και πολυτάλαντη Πολωνή πιανίστρια, συνθέτρια και ερμηνεύτρια που απ’ το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, ετοιμάζει μια άχαστη συναυλία-γέφυρα μεταξύ ποπ και κλασικής μουσικής, ψυχεδέλειας και μινιμαλισμού.

Εικαστική Εγκατάσταση της Άλεξ Μυλωνά: Με την υπαίθρια σπονδυλωτή έκθεση-εμπειρία η οποία στήνεται (και θα εξελίσσεται προοδευτικά τους επόμενους μήνες) στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αναβιώνει και εκπληρώνεται το όραμα της επιδραστικής γλύπτριας να κάνει γλυπτά στον δημόσιο χώρο που θα «κατοικηθούν».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και το φεστιβάλ WOW εδώ.

Exit mobile version