Αυτό θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
- 31 ΜΑΡ 2022
Μοιάζει απίστευτο, κι όμως αληθινό, το ότι ένα τόσο τεράστιο και οικονομικά απαιτητικό σχέδιο αστικής ανάπλασης, που είχε αφεθεί στο περίμενε από το 2013, βγήκε τελικά απ’ το ντουλάπι του Δήμου Αθηναίων, για να προχωρήσει ταχέως προς την υλοποίηση, λύνοντας μία προς μία τις εκκρεμότητες: μετά την ψηφοφορία των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (30/3), πετυχαίνοντας –σχεδόν οριακά– το απαιτούμενο όριο των δύο τρίτων στις ψήφους (68,5% ήταν υπέρ), εξανεμίστηκε και η τελευταία αμφιβολία για το πρότζεκτ.
Έχουν βρεθεί οι χρηματοδοτήσεις, η έγκριση των συμβάσεων είναι μάλλον τυπική διαδικασία, οπότε πλέον είναι γεγονός: ο Παναθηναϊκός αφήνει το ιστορικό κλειστό «Απόστολος Νικολαΐδης» για ένα νέο, λαμπερό και υπερσύγχρονο γήπεδο τεσσάρων αστέρων, ενώ η Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό πρόκειται να πυροδοτήσει ένα ντόμινο αλλαγών στην πολεοδομική και χωροταξική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.
Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη μεταπολεμική Αθήνα»: ο Κώστας Μπακογιάννης, κατά πώς έχει δηλώσει, αναμένει επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ στον νέο Ελαιώνα.
«Αυτή τη στιγμή είναι μια βιομηχανική περιοχή, γηρασμένη, πληγωμένη από τη χρόνια αδιαφορία και εγκατάλειψη», είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης. «Μάλιστα, ενώ στα ρυθμιστικά και πολεοδομικά σχέδια αναφέρεται ότι το πράσινο πρέπει να καλύπτει το 46% της περιοχής, σήμερα παραμένει ανύπαρκτο». Η μετακόμιση του συλλόγου και η νέα ποδοσφαιρική αρένα θα λειτουργήσουν ως μοχλοί μεταμόρφωσης όλης της ζώνης, από αδόμητη σε δομημένη.
Μια νέα πολιτεία στον Ελαιώνα
Το προεδρικό διάταγμα για τη Διπλή Ανάπλαση πέρασε στα φύλλα της κυβέρνησης το 2013, αλλά η ιστορία του πηγαίνει χρόνια πίσω και ακόμη παλαιότερα πηγαίνει η υπόθεση του Ελαιώνα, μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 9.000 στρέμματα και απέχει –παραδόξως– μόλις 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Κατεξοχήν βιομηχανική ζώνη, η οποία σταδιακά ερήμωσε και πρόθεση της Πολιτείας ήταν να μετατραπεί σε πάρκο από τη δεκαετία του ’90, παρακαλώ. Το νήμα της ιστορίας φτάνει στο σήμερα, που για να γίνει το μεγαλόπνοο πρότζεκτ απαιτούνται δεκάδες δομικά έργα.
Συνολικά, έχουν δεσμευτεί και πρόκειται να επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατ. ευρώ συνολικά από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (δηλαδή από ευρωπαϊκούς πόρους) για την οικοδόμηση μιας νέας πολιτείας: θα φτιαχτούν δίκτυα κοινής ωφέλειας (οδικά και αποχετευτικά), δρόμοι, πάρκα, χώροι πρασίνου, συστήματα φωτισμού και όσα άλλα απαιτούνται για να αξιοποιηθεί οικιστικά και επιχειρηματικά αυτό το «κενό» στο κέντρο της πόλης.
Πρωταγωνιστής δεν θα είναι άλλος από τον ιστορικό σύλλογο του τριφυλλιού και τις νέες περίλαμπρες εγκαταστάσεις.
Οι νέες εγκαταστάσεις και το νέο γήπεδο
Έχουν γίνει κάποιες αναπροσαρμογές, αλλά η βασική ιδέα και οι προδιαγραφές είναι ίδιες με τις μελέτες του 2006: σε έκταση 7.500 τ.μ. πρόκειται να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις επιδιώξεις του στο αγωνιστικό τερέν. Το κόστος αυτών των εγκαταστάσεων θα είναι περίπου 12 εκατομμύρια, τα οποία καλύπτονται από την ΑΕΠ ελαιώνα, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε από τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Αναλυτικότερα, το πλάνο περιλαμβάνει τα εξής όσον αφορά τους χώρους των αθλητών:
- Κεντρική αρένα των 3.100-3.222 θέσεων (ανάλογα με το μέγεθος των καθισμάτων) για βόλεϊ, μπάσκετ κ.ά.
- Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων.
- Προπονητήριο 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.
- Προπονητήριο ατομικών αθλημάτων, πχ πυγμαχία, πάλη, γυμναστήριο κ.ά.
Υπόγειο πάρκινγκ, γραφεία συλλόγου, μπουτίκ, καφέ και άλλα λειτουργικά τμήματα θα πλαισιώσουν βεβαίως τις εγκαταστάσεις στη νέα έδρα του συλλόγου, ενώ το μεγάλο επίτευγμα είναι ότι με τούτη την αναβάθμιση ο Παναθηναϊκός δύναται να πριμοδοτήσει αθλήματα και αθλητές ΑμεΑ.
Και πάμε τώρα στο «κυρίως πιάτο» της παρέμβασης (τουλάχιστον για τους φιλάθλους): το νέο γήπεδο. Πίσω στο 2006, κάποιοι το παρομοίαζαν από τις μακέτες με το Ντραγκάο και το Amsterdam Arena. Παραμένει και σήμερα εντυπωσιακό: θα είναι ένα υπερσύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών γήπεδο, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων FIFA/UEFA και χωρητικότητας μεταξύ 38.500-40.000 θεατών, ανάλογα με τις τελικές μελέτες, που πρόκειται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα.
Στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος (ανδρών και γυναικών). Στο ύψος των 115 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται για τις εγκαταστάσεις του γηπέδου (και πρόκειται να καλυφθούν από κρατικούς πόρους) περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ με 325 θέσεις και τα καταστήματα, όπως και ένας χώρος μουσείου, που θα πλαισιώνουν το γήπεδο.
Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2026 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το γήπεδο και τον Ιούλιο του 2024 οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη. Μέχρι να διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας στη νέα ποδοσφαιρική αρένα, ο Παναθηναϊκός παραμένει στη Λεωφόρο. Έπειτα, μόλις αποχωρήσει, το ιστορικό κλειστό γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!