Φωτογραφίες: Αγγελική Καλαμαρά
ΠΟΛΗ
SPONSORED

Αρκεί ένα διάλειμμα σε ένα Πάρκο Τσέπης της P&G για να σου φτιάξει τη διάθεση

20 πάρκα τσέπης σε 20 διαφορετικές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας ενισχύουν τη βιωσιμότητα στις μεγάλες πόλεις.

Η θετική επίδραση της φύσης στον οργανισμό μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κοινή λογική πως μια αναζωογονητική πεζοπορία, ένας περίπατος στο πάρκο, ακόμα και το να απολαύσεις το φαγητό σου σε μία βεράντα με λουλούδια και φυτά, μπορούν να κάνουν θαύματα στη διάθεσή σου.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει, άλλωστε, τη θετική επιρροή που μπορεί να έχει η φύση και το περιβάλλον στην ψυχική και σωματική ευεξία. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει όμως από το να απολαμβάνουμε τα οφέλη της καθημερινά;

Ζώντας σε μία μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα, η σύνδεση με τη φύση δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, ειδικά σε μία απαιτητική καθημερινότητα. Εδώ όμως έρχεται η επιστήμη να υποστηρίξει πως αρκούν μόλις πέντε λεπτά στη φύση για να νιώσεις καλύτερα και να βελτιώσεις την καλή σου υγεία.

Μόλις πέντε λεπτά σε ένα πάρκο ή ακόμη και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο σε μια πράσινη γειτονιά μπορεί να κάνει πολλά για τη διάθεσή σου, όπως προκύπτει από μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο The Journal of Positive Psychology.


Η δική μου στιγμή μέσα στην ημέρα που μπορώ και συνδέομαι με τη φύση είναι όταν κάνω διάλειμμα για φαγητό. Και δεν χρειάζεται να πάω πολύ μακριά. Η P&G, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες», σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει καταφέρει -σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- να δημιουργήσει 20 πάρκα τσέπης σε 20 διαφορετικές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας στις μεγάλες πόλεις.


Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του 2021 με τη δημιουργία του πρώτου πάρκου τσέπης στην καρδιά του Παγκρατίου. Σήμερα, 20 γειτονιές έχουν γίνει πιο πράσινες, με την προσθήκη 11.500 δέντρων και φυτών, σε συνολική έκταση 7.160 τ.μ. (έκταση ίση με 17 γήπεδα μπάσκετ).

Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των πάρκων, αξιοποιούνται λύσεις βασισμένες στις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας, ενώ οι περισσότερες κατασκευές έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.


Χώροι κοινόχρηστοι, που παρέμεναν αναξιοποίητοι, αναδεικνύονται σε σημεία συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, το πάρκο που επισκέπτομαι πιο συχνά βρίσκεται επί των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Πλαταιών στο Μαρούσι και έχει μεταμορφωθεί πλέον σε έναν μικρό πράσινο πνεύμονα χάρη στην προσθήκη 900 δέντρων και φυτών.

Τα παγκάκια που βρίσκονται μέσα στο πράσινο είναι ιδανικά για ένα lunch break. Το πιο πιθανό είναι όσο απολαμβάνεις το φαγητό σου να ακούσεις τιτιβίσματα πουλιών, καθώς τα δέντρα φιλοξενούν δύο πολύ ωραίες, ξύλινες φωλιές.


Εκτός από την εξυγίανση των αστικών περιοχών, τα πάρκα τσέπης ενισχύουν και την αίσθηση της γειτονιάς. Όταν κάνεις την αρχή, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σου. Να απολαμβάνουν δηλαδή τους δημόσιους χώρους πρασίνου στην πόλη που ζουν.

Exit mobile version