Εσείς ξέρατε ότι στο Παγκράτι κάποτε ζούσαν αρκούδες;
Ο ζωολογικός κήπος που κάποτε λειτουργούσε εντός του Άλσους και το άδοξο τέλος από τους Γερμανούς.
- 19 ΦΕΒ 2023
Το Παγκράτι είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και αστικές περιοχές της Αθήνας. Εντός αυτού, ωστόσο, υπάρχει ένα πάρκο, το οποίο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Η ύπαρξή του οφείλεται στην Πριγκίπισσα Σοφία που ξεκίνησε τη φύτευσή του με πεύκα το 1908. Με τα χρόνια μεγάλωσε και σταδιακά πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Αυτό, όμως, που δε γνωρίζουν αρκετοί είναι πως κάποτε στο Άλσος Παγκρατίου ζούσαν αρκούδες, οι οποίες φυσικά δεν κυκλοφορούσαν ελεύθερες ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά αποτελούσαν μέρος του ζωολογικού πάρκου που υπήρχε για μια περίοδο στην περιοχή. Αυτή είναι η ιστορία τους.
Όταν οι αρκούδες έφτασαν στο Παγκράτι
Το Άλσος Παγκρατίου πέρασε από αρκετές φάσεις. Σημείο καμπής γι’ αυτό ήταν το 1936 όταν και παραχωρήθηκε επίσημα στον Δήμο Αθηναίων που προχώρησε σε δύο αναπλάσεις, μετατρέποντάς το σε έναν όμορφο και κυρίως ελεύθερο χώρο αναψυχής. Τρία χρόνια αργότερα, λοιπόν, λειτούργησε για πρώτη φορά στην περιοχή ζωολογικός κήπος. Ανάμεσα στα ζώα που βρίσκονταν σε αυτό ήταν και τρεις αρκούδες.
H εφημερίδα ΣΚΡΙΠ έγραψε εκείνη τη χρονιά σε φύλλο της 22ης Μαΐου 1939: «Εδώ και ένα μήνα περίπου το Παγκράτι παριστάνει τα Καρπάθια και τα Πυρηναία. Έχει αρκούδες. Μέσα στο δάσος του, το γνωστόν Άλσος, φωλιάζουν τρία από τα θηρία αυτά. Άλλοτε, το Παγκράτι είχε αρκούδες απ’ έξω, στα πρόθυρά του. Κι αν δεν είχε αρκούδες, είχε τουλάχιστον λύκους κι αλεπούδες. Δέκα λεπτά έξω από το κέντρο της συνοικίας, άλλωστε, υπάρχει το γνωστό Αλεποβούνι. Και γύρω από τον Προφήτη Ηλία εδώ και τριάντα χρόνια εκυνηγούσαν λαγούς. Τώρα στην ίδια θέση χτίζονται πολυκατοικίες» έγραψε συνεχίζοντας:
«Τελευταία το πάρκο επλουτίσθη με τρεις αντιπροσώπους της ζούγκλας. Πλάι από τη μικρή λιμνούλα, ανοίχτηκε σε τρία μέτρα βάθος μια μεγάλη χαβούζα μέσα στην οποίαν εγκατεστάθηκαν τρεις αρκούδες. Το κυκλικό κλουβί τους είναι διαμέτρου οχτώ περίπου μέτρων. Και αν τυχόν πλήξουν μέσα στον περιορισμένο αυτό χώρο, έχουν κι ένα είδος δένδρου, έναν κορμό κολοβωμένο και ξηρόν, φυτεμένο επίτηδες, μέσα στη μέση της αυλής των, για να σκαρφαλώνουν επάνω».
Η γερμανική Κατοχή και το τέλος του ζωολογικού κήπου
Ο ζωολογικός κήπος, ωστόσο, δε στέριωσε για πολύ στο Παγκράτι, καθώς έπαψε τη λειτουργία του μερικά χρόνια αργότερα, εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής. Επίσης, το Άλσος κινδύνευσε να καταστραφεί εκείνα τα χρόνια, καθώς αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έκοβαν δέντρα για να ζεσταθούν τον χειμώνα.
Η ζωή επέστρεψε στο πάρκο από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα, όταν και λειτούργησε το θέατρο Άλσος. Σήμερα, πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους μεγάλους χώρους πρασίνου στην περιοχή, ενώ το πιο κοντινό σε αρκούδα που μπορεί να βρει κανείς είναι το Καφέ Αρκούδα.