Alexandros Michailidis / SOOC
ΦΩΤΙΕΣ

Φωτιά στην Αττική: Πώς να βοηθήσεις τα πυρόπληκτα ζώα

Χρήσιμες πληροφορίες για στέγη, σίτιση και φροντίδα των ζώων καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο.

Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές. Ενώ ακόμη είναι ζωντανές οι μνήμες από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στον Κουβαρά Αττικής πέρσι και τύλιξε στις φλόγες μεταξύ άλλων ένα καταφύγιο ζώων, το πλέον τραγικό θύμα της ιστορίας παραμένει το ίδιο: τα δεσποζόμενα ζώα, ζώα συντροφιάς αλλά και ζώα εργασίας όπως είναι τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα πρόβατα, να βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα σε οικόπεδα και αυλές, κινδυνεύοντας από στιγμή σε στιγμή να τυλιχτούν στις φλόγες, επειδή οι ιδιοκτήτες τους λείπουν είτε εκκένωσαν χωρίς να τα απελευθερώσουν.

Τη στιγμή που μιλάμε, η Αττική καίγεται για μία ακόμα χρονιά και εκτός από τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, κινδυνεύουν και χιλιάδες ζώα. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (11/8) στον Βαρνάβα Αττικής και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε ως την Πεντέλη, με το πύρινο μέτωπο να έχει ξεπεράσει τα 30 χλμ., οι ανάγκες είναι και πάλι στο κόκκινο για τα πυρόπληκτα ζώα.

Όπως πάντα, οι πρώτοι που σπεύδουν να επέμβουν για τον απεγκλωβισμό των ζώων, είναι οι εθελοντές. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα σπίτια που είναι πιθανό να παραμένουν ζώα δεμένα με λουρί ή κλειδωμένα σε μάντρες ενώ οι φλόγες πλησιάζουν, γνωρίζοντας πού υπάρχουν καταφύγια και πού πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους, οι κάτοικοι των επίμαχων περιοχών οργανώνονται μέσω ομάδων στα social media και επιχειρούν. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή τη φορά, για παράδειγμα, ήταν η άμεση ανταπόκριση για την προστασία των ζώων που είναι γνωστό ότι φυλάσσονται από τον φιλόζωο Γιώργο Μασούρη στην περιοχή.

Από πλευράς του, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει παράλληλα σε λειτουργία ειδικό σχέδιο μέριμνας για τα ζώα συντροφιάς τα οποία κινδύνευσαν είτε έχουν τραυματιστεί από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, με τον πρόσφατα διορισμένο ειδικό Γραμματέα προστασίας ζώων συντροφιάς, Νικόλαο Χρυσάκη, να παραθέτει οδηγίες προς τους πολίτες σε τηλεοπτική τοποθέτηση.

Πώς μπορείς να τα βοηθήσεις

Αρχικά, μην εγκαταλείπεις το ζώο σου σε περίπτωση εκκένωσης. Μην το αφήνεις δεμένο ή εγκλωβισμένο. Επικοινώνησε με φορείς αν είσαι εκτός σπιτιού για να τα σώσεις. Όσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς τονίζει στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, εκκενώνοντας έγκαιρα μαζί με τα κατοικίδιά τους.

Λειτουργούν ανοιχτές γραμμές όλο το εικοσιτετράωρο για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων. Συγκεκριμένα είναι οι: 2131361085 και 2131361033. Παράλληλα, υπάρχουν και δύο κινητά τηλέφωνα διαθέσιμα, προκειμένου να λάβετε εμπεριστατωμένες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις δομές φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων. «Όσοι διασώζετε και φέρνετε ζώα να έχετε επιβεβαιωμένη πηγή και ακριβές σημείο περισυλλογής τους και να καλείτε στο τηλέφωνα: 6980507847 και 6940709999», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Οι δομές στις οποίες μπορείς να μεταφέρεις πυρόπληκτα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα:

  • Στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα (σταμάτησε η λειτουργία δομής στο Ανοιχτό Γηπέδου Μπάσκετ Γραμματικού)
  • Στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου της Άνοιξης (Λυκαβηττού 37) του Δήμου Διονύσου.
  • Στο ΠΑΛΑΙ του Δήμου Γαλατσίου, όπου έχει μάλιστα στήσει δομή ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice.

Σε όλους τους χώρους βρίσκονται κτηνίατροι και έμπειροι εθελοντές, παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπου χρειάζεται. Δεκάδες σκυλιά έχουν ήδη καταφτάσει και αρκετά βρίσκονται καθ’ οδόν ενώ όλοι μας ευχόμαστε να μη λήξει η πυρκαγιά με έναν απολογισμό τόσο τραγικό όσο και ο περσινός.

Μην ξεχνάμε επίσης την άγρια ζωή. Οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και απεγκλωβίζουν ζώα σε συνεργασία και με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής, σύμφωνα και με νέα σχετική εγκύκλιο της Πολιτικής Προστασίας. Αν βρεις κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο, επικοινώνησε στο 2109510075.

Exit mobile version