Η Αθήνα από ψηλά: Τα άγνωστα μέρη που θα βρεις την καλύτερη θέα
Πλατείες που διαμορφώνουν «δημόσια μπαλκόνια» σε κορυφογραμμές, θρόνοι μυθικών προσώπων και άγνωστοι λόφοι με θέα 360 μοιρών: στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις ήσυχα μέρη που προσφέρουν για αντάλλαγμα δροσιά και θέα.
- 8 ΑΥΓ 2023
Άδεια η πόλη, που πήγαν όλοι, αναρωτιούνται τις τελευταίες μέρες όσοι έχουν ξεμείνει στο κλεινόν άστυ, διαπιστώνοντας πόσο πιο βολική και λειτουργική θα ήταν η Αθήνα με τον μισό πληθυσμό.
Με αυτά τα δεδομένα, οι αποστάσεις μικραίνουν, οι χρόνοι λιγοστεύουν και τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για τους οδηγούς, οπότε και ενδίδουν πιο εύκολα σε αυθόρμητες βόλτες μέχρι τη θάλασσα, είτε στους λόφους και τα διάσπαρτα σημεία μέσα αλλά κυρίως στις παρυφές του Λεκανοπεδίου, που προσφέρουν για αντάλλαγμα δροσιά και θέα.
Άλλωστε, όπως είχε κάποτε διαπιστώσει και ο Le Corbusier, η Αττική μοιάζει με ένα επικλινές όστρακο, στο κέντρο του οποίου υπήρχε ένα μαργαριτάρι, ο Παρθενώνας. Περιμετρικά βρίσκονται τα τραχιά, απαιτητικά στην πρόσβαση και πολλές φορές άγνωστα σημεία για να χαρείς τόσο το «μαργαριτάρι» των αρχαίων όσο και το αποστομωτικό θέαμα μιας γεμάτης από τσιμέντο πόλης.
Αποφεύγοντας τα προφανή της λίστας, όπως ο Λόφος Φιλοπάππου και η Καστέλλα στον Πειραιά, συγκεντρώσαμε τα μέρη που αξίζει να ψάξεις αυξάνοντας υψόμετρο για μερικές ανάσες ηρεμίας από ψηλά.
«Θρόνος του Οδυσσέα» στην Πετρούπολη
Είναι οι μόνοι μήνες αυτοί του καλοκαιριού που κάτοικοι απ’ όλο το Λεκανοπέδιο βάζουν στο GPS το όνομα της Πετρούπολης, κατά βάση για το τιμημένο φεστιβάλ που διεξάγει στις open air σκηνές κάτω από τα κομμένα βράχια, αλλά και τα δυο-τρία διάσημα για τη θέα μαγαζιά στο βουνό. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο ύψος της Πετρούπολης βρίσκεται η κορυφή του Ποικίλου Όρους (όρος Ζαχαρίτσα), όπως και τον Θρόνο του Οδυσσέα που έχει διαμορφωθεί πάνω στα βράχια, λίγα μέτρα πιο κάτω από την κορυφή.
Ταμπέλες και σημάδια πεζοπορίας οδηγούν εύκολα σε αυτό το ιδιαίτερο αξιοθέατο, που διαμορφώθηκε με έξοδα τοπικού αθλητικούς συλλόγου. Πρόκειται για έναν παγκάκι-θρόνο από πέτρες που θα σε ανταμείψει με ηρεμία μπροστά στην πανοραμική θέα για την ανηφορική που ανέβηκες.
Στην κεραία πάνω από το Καματερό
Το Ποικίλο Όρος εκτείνεται με σκαμπανεβάσματα στο υψόμετρο μέχρι την περιοχή του Καματερού. Ίσως έχεις ακούσει τον Άτταλο (ένα διάσημο για τη θέα καφέ-εστιατόριο που λειτουργεί αρκετές δεκαετίες), αλλά εδώ θα μιλήσουμε για τους χωμάτινους δρόμους ακριβώς επάνω από το δομημένο μέρος της περιοχής, οι οποίοι σε οδηγούν στο σημείο που για πολλούς έχει την πιο γεμάτη θέα από τα Δυτικά Προάστια.
Τοπωνύμιο δεν υπάρχει, μόνο η τεράστια κεραία του ΟΤΕ που θα επιβεβαιώσει από μακριά ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. Η θέα είναι 360 μοιρών προς όλη την Αττική.
«Θρόνος του Δία» στον Λόφο Φιλοθέης
Στα σύνορα Φιλοθέης, Γαλατσίου και Παλαιού Ψυχικού ορθώνεται ένας μικρός λόγος με μέγιστο υψόμετρο τα 302 μέτρα, που μόνο οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αυτών έχουν περπατήσει και μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι λόγω θέσης χαρίζει ένα απρόσμενα ευρύ πεδίο θέας στο Λεκανοπέδιο, σε σημείο που εάν είναι καθαρός ο ουρανός, το βλέμμα φτάνει μέχρι την Αίγινα.
Και η ανάβαση απαιτεί μονάχα 10 λεπτά, είτε από τη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Μπουμπουλίνας, είτε από την οδό Μάρκου Μπότσαρη.
Εκεί είναι το ψηλότερο σημείο της Φιλοθέης, ένα σημείο στο οποίο οι ανασκαφές των 70s αποκάλυψαν κατάλοιπα κτιρίων που σχετίζονται με την κλασική αρχαιότητα και τη λατρεία του Όμβριου Διός, εξού και το τοπωνύμιο Θρόνος του Διός που έχει επικρατήσει σήμερα. Παράλληλα, σε περιμένει εκεί ένα απ’ τα ελάχιστα land art έργα στην πόλη – μια μεγάλη σπείρα από πέτρες, απέναντι από τον αττικό ουρανό.
Το δημόσιο μπαλκόνι της Γλυφάδας
Μέσα στα χρόνια του εγκλεισμού, εμφανίστηκε αυτό το δώρο στους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων: μια μικρή αλλά απόλυτα μελετημένη πλατεία στην κορυφογραμμή της Γλυφάδας που μοιάζει περισσότερο με μεγάλο δημόσιο μπαλκόνι. Ένα δημοτικό έργο που υλοποιήθηκε με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και αποδεικνύει πόσο ευεργετικές μπορεί να είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις για την ποιότητα ζωής όλων μας, εάν δε γίνονται με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος λίγο πριν τις εκλογές.
Προσφέρει θέα προς σε όλη τη Γλυφάδα, τον Πειραιά, ακόμη και την Αίγινα, αλλά το ιδιαίτερο είναι ότι σχεδιάστηκε με υψηλής ποιότητας υλικά, ούτως ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προοπτική απ’ όλες τις θέσεις.
Λατώ στο Γαλάτσι
Το σημείο είναι γνωστό για το παλιό λατομείο που έχει μεταμορφωθεί σε οργανωμένο καταφύγιο πυρόπληκτων ζώων από την Dogs’ Voice. Αλλά στο τέρμα της ανηφόρας μεταξύ Γαλατσίου και Ψυχικού, πέρα από τα επιβλητικά νταμάρια και τις φθαρμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, θα δεις το Λεκανοπέδιο απ’ άκρη σ΄ άκρη. Θα δεις Την Ακρόπολη, την Πεντέλη και το λιμάνι του Πειραιά να ξεπετάγονται μέσα από το μπετονένιο χαλί της πρωτεύουσας.