Η ιστορία πίσω από το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο
- 17 ΑΥΓ 2023
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος στα ελληνικά μίντια για το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που βρίσκεται στον αριθμό 136 της Ερμού, εκεί όπου ο ιστορικός αθηναϊκός δρόμος συναντά την οδό Ευβούλου, στο Θησείο. Αφορμή για τα πρόσφατα δημοσιεύματα στάθηκε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο και ανήκει το εν λόγω κτίριο, να ανακαλέσει την παραχώρησή του προς το συνδικαλιστικό σωματείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αυτή η απόφαση πάρθηκε αφού είχε φιλοξενηθεί στον χώρο εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Συγκεκριμένα, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έστειλε επιστολή στον ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) επισημαίνοντας πως δεν είχε δοθεί άδεια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ όμως, «δεν απαιτείται άδεια του Συμβουλίου για εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε ακίνητα που αποτελούν νεότερα ή σύγχρονα μνημεία, ακόμη και αυτά του ΥΠΠΟΑ».
Ποια είναι όμως η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου;
Σύμφωνα με μαρτυρίες και επιγραφές, χτίστηκε κάποια στιγμή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χωρίς να είναι γνωστό το όνομα του αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Ο πρώτος του ιδιοκτήτης ονομαζόταν Βεντούρης και χρησιμοποιούσε τον πρώτο όροφο ως κατοικία, ενώ στο ισόγειο υπήρχαν γραφεία, αλλά και καταστήματα και αποθήκες. Μάλιστα, στον παρακείμενο χώρο, υπήρχε μέχρι και υπόστεγο όπου στεγάζονταν άμαξες.
Το επιβλητικό κτίριο άλλαξε πολλές χρήσεις στον έναν αιώνα ζωής του, αφού κάποια στιγμή στέγασε μέχρι και βενζινάδικο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όμως, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και απαλλοτριώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών.
Το Υπουργείο, που έχει στην κατοχή του πολλά ακόμα κτίρια, ανέλαβε την αποκατάσταση και ανακατασκευή του. Αφού λοιπόν, αποκαταστάθηκαν τα διακοσμητικά στοιχεία των εξωτερικών όψεων και αναδείχθηκε η εσωτερική σκάλα με το ιδιαίτερο κιγκλίδωμα, το κτίριο παραχωρήθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έχει πια συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το κτίριο της Ερμού.
Ο ΣΕΑ, ένας από τους παλαιότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας, χρησιμοποιεί όλους τους χώρους του κτιρίου, προσπαθώντας να μην αφήνει κανέναν αναξιοποίητο. Έτσι, στον πάνω όροφο του νεοκλασικού κτιρίου υπάρχουν ξενώνες που φιλοξενούν αρχαιολόγους από όλη τη χώρα, οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα για να συμμετάσχουν σε συνέδρια ή ημερίδες, ενώ στον πανέμορφο κήπο του κτιρίου φιλοξενούνται δραστηριότητες για παιδιά. Ακόμα και σε θερινό σινεμά μετατρέπεται ο κήπος, όπως έγινε φέτος τον Μάιο στο πλαίσιο του Athens City Festival.
Εκτός από τους ξενώνες όμως και τις δράσεις για παιδιά, ανά διαστήματα φιλοξενούνται στους χώρους του κτιρίου συνέδρια και συναυλίες, ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει ακόμα και μαθήματα χορού, αλλά και καράτε.
Τώρα όταν θα κατεβαίνετε την Ερμού για να βγείτε στην Πειραιώς, θα ξέρετε πως το μοναδικής ομορφιάς κτίριο που την κοσμεί, κρύβει μέσα του μοναδικούς θησαυρούς.