© George Vitsaras / SOOC
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Άλλος Άνθρωπος φεύγει φορτωμένος προμήθειες για την Ουκρανία

Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, τον άνθρωπο πίσω από τη φιλανθρωπική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Αθήνα, για τη νέα του δράση στους καταυλισμούς προσφύγων που έχουν στηθεί στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι Ουκρανοί που έγιναν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τις εστίες τους μετά τη ρωσική εισβολή και τους βομβαρδισμούς. Τα δεδομένα μιλάνε για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Σπαρακτικές εικόνες κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, σοκάροντας τις συνειδήσεις οι οποίες πίστευαν σε έναν ήρεμο, ασφαλή και δίκαιο Δυτικό Κόσμο: ουρές ανθρώπων που στρίμωξαν το βιος τους σε δυο βαλίτσες, γυναίκες να κρατούν τα παιδιά τους αγκαλιά, ξεγελώντας το κλάμα τους με ένα παιχνίδι, ενώ το ένα λεωφορείο καταφθάνει πίσω απ’ το άλλο, αποτυπώνοντας την εκθετική πορεία στον αριθμό των εκτοπισμένων.

Αυτή είναι η κατάσταση στις πόλεις έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, κυρίως στην Πολωνία, αλλά και στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία. Για τους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί απ’ την πλευρά της Ρουμανίας, στα χωριά πίσω από τα σύνορα, ξεκινά το ταξίδι η Κοινωνική Κουζίνα Άλλος Άνθρωπος σε λίγες ημέρες, με φορτηγά γεμάτα προμήθειες.

Λίγες ώρες αφότου ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ανακοίνωσε στα social media το τολμηρό του διάβημα αλληλεγγύης, περισσότερα από 50 άτομα τάχθηκαν στο πλευρό του, με το κομβόι της αποστολής να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 20 φορτηγά.

«Δεν είναι τολμηρό, φίλε μου, είναι αναγκαίο», μου λέει στο τηλέφωνο με μια βαθιά δόση ειλικρίνειας, «τολμηρό είναι αυτό που κάνουν εκείνοι οι άνθρωποι, περνώντας μέσα από σφαίρες με τα μωρά στην αγκαλιά. Εμείς στα σύνορα θα είμαστε, από την ασφαλή πλευρά και θα μαγειρεύουμε».

Ο Άλλος Άνθρωπος στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας

Η αποστολή είναι δρομολογημένη να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου από το Μεταξουργείο και την έδρα του φιλανθρωπικού οργανισμού, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 109. Με δεδομένο ότι οδικώς το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου μιάμιση μέρα, οι εθελοντές θα φτάσουν στην περιοχή ξημερώματα Παρασκευής 17 Μαρτίου και, ύστερα από μια ολιγόωρη ανάπαυση, θα ξεκινήσουν το έργο τους: το μαγείρεμα.

Λόγω του ότι ένας εθελοντής της κοινωνικής κουζίνας κατάγεται σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, τα περισσότερα διαδικαστικά είναι ήδη δρομολογημένα: έχουν επικοινωνήσει με τη ρουμάνικη δομή στα χωριά πριν απ’ τα σύνορα και πρόκειται να τους οδηγήσουν εκείνοι στους καταυλισμούς που χρειάζονται βοήθεια. Εκεί θα στήσουν τις τσουκάλες τους, όπως κάνουν από τα χρόνια της «άγριας» Κρίσης στην Αθήνα, και θα μαγειρεύουν για μια ολόκληρη εβδομάδα.

«Για εμάς δεν έχει καμία διαφορά: όσο επικίνδυνο είναι να μαγειρεύεις στους δρόμους του κέντρου, άλλο τόσο θα είναι και εκεί, το θέμα είναι η αλληλεγγύη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη κάθε φορά», λέει ο Κωνσταντίνος.

Ποιες είναι οι ανάγκες στις προμήθειες

© Nick Paleologos / SOOC

«Ξεκινάει το ταξίδι μας για να σταθούμε δίπλα σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας», ήταν η φράση που συνόδευε την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρα από ξηρή τροφή, κονσέρβες και είδη υγιεινής που σκέφτονται οι περισσότεροι (και πιθανότατα θα συγκεντρωθεί πλεόνασμα), όταν γίνεται κάλεσμα για συλλογή σε είδη πρώτης ανάγκης, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που διαφεύγουν της προσοχής μας.

«Αυτά που δε σκέφτονται πολλοί είναι πάνες, μπιμπερό, βρεφικά γάλατα, μωρομάντηλα και πιπίλες – όσα δηλαδή έχουν ανάγκη τα μωρά παιδιά, που είναι και τα πιο ευάλωτα», λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Επίσης, όπως είχε γίνει αισθητό όσα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, οι Ουκρανοί αρνήθηκαν να αφήσουν τα κατοικίδιά τους στο έλεος των βομβαρδισμών, οπότε εξίσου απαραίτητες είναι οι γατοτροφές και οι σκυλοτροφές.

Τα στοιχεία για καταθέσεις στην Κοινωνική Κουζίνα Άλλος Άνθρωπος θα τα βρείτε εδώ, ενώ στην έδρα του οργανισμού (Μ. Αλεξάνδρου 109 Κεραμεικός), η ομάδα δέχεται προμήθειες καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ.