{"key":"kc25"}
ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Μαρία Ταμβάκη δεν θα ξεχάσει την πρώτη φορά που τρύπησε το μάγουλο κάποιου

Είναι συνήθως ο πρώτος άνθρωπος που βλέπεις στο Darkside Tattoo Society και σε κάνει να νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά. Ακόμα κι αν έχει αφήσει πια το piercing για να ασχοληθεί με τη διαχείριση των tattoo studios.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ

Είναι συνήθως ο πρώτος άνθρωπος που βλέπεις στο Darkside Tattoo Society και σε κάνει να νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά. Ακόμα κι αν έχει αφήσει πια το piercing για να ασχοληθεί με τη διαχείριση των tattoo studios.

«Με χαροποιεί πολύ που όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα δεις ότι κάποιος έχει έστω κι ένα τατουάζ. Περπατάς στον δρόμο και ξέρεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν, αυτά τα παιδιά γυρίζουν σπίτι. Τα τατουάζ και τα piercing είναι κομμάτι του εαυτού σου. Είσαι απλώς μέρος της κοινωνίας και πραγματικά κανείς δεν ασχολείται μαζί σου».

Η Μαρία Ταμβάκη δε θυμάται πόσα τατουάζ και piercing έχει, αλλά δε θα ξεχάσει την πρώτη φορά που τρύπησε το μάγουλο κάποιου – της έκανε εντύπωση ότι δεν ήταν τελικά τόσο λεπτό όσο νόμιζε. Από το 2015 που πέρασε την πόρτα του Darkside Tattoo Society μέχρι σήμερα, έχει γίνει επαγγελματίας piercer, μαθητεύοντας δίπλα στον Κυριάκο Μπαλάσκα, έχει εκπαιδεύσει τη δική της μαθήτρια και έχει γίνει πια υπεύθυνη των tattoo studio σε Κολωνάκι και Χαλάνδρι.

Είναι συνήθως ο πρώτος άνθρωπος που βλέπεις και σε κάνει να νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα, εργάζεται στις διοργανώσεις Athens Tattoo Expo, Athens Tattoo Convention και Balkan Thessaloniki Tattoo Convention.

Τα τατουάζ που επιλέγουμε να κάνουμε, μεγάλα ή μικρά, σε σημεία εμφανή ή και όχι, είναι ο τρόπος μας να εκφραστούμε, να ορίσουμε το σώμα μας, ακόμα και μια προσπάθεια να κρατήσουμε μια σκέψη, μια στιγμή ή ένα πρόσωπο εις το διηνεκές.

Όπως και τα piercing, έχουν γίνει πια πλήρως αποδεκτά κομμάτια της κουλτούρας μας. Για τη Μαρία Ταμβάκη, ο κλάδος έχει προοδεύσει πολύ, με τη νέα γενιά ταλέντων να εξελίσσει το παλιό με καινούργιες ιδέες, τεχνικές και χρωματικές παλέτες.

«Έχουμε ξεπεράσει χρόνια τώρα το κατακριτέο και το ταμπού. Το ωραίο είναι ότι βλέπεις πια ποικιλομορφία, ανοίγει το μάτι σου. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στις στρεβλές πεποιθήσεις, παντού θα το δεις αυτό. Το θέμα είναι ότι όσο δεν ακούγονται ή είναι λίγοι, πραγματικά δεν τους δίνει κανείς σημασία».

Καταρρίπτοντας τις πιο κοινές πεποιθήσεις, είναι γεγονός πια ότι ο κόσμος κάνει τατουάζ, τα face piercings δεν ξενίζουν κανέναν και οι τρυπημένοι λοβοί αποτελούν φυσική συνέχεια του στυλ. Η συνεχόμενη δουλειά όλο τον χρόνο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Δεν υπάρχουν πια σεζόν, ο κόσμος δε χωρίζεται σε αυτούς που κάνουν τατουάζ τον χειμώνα, αφού η κατάρτιση των στούντιο σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης διευκολύνουν την κατάσταση.

«Υπάρχει μεγαλύτερη επιμόρφωση», τονίζει η Μαρία Ταμβάκη, αφού όπως λέει, ο πελάτης θα φύγει με πολύ σωστές οδηγίες και αυτό είναι ένα μοτίβο που ακολουθείται παντού. «Όταν σέβεσαι την υπηρεσία που σου παρέχουν, δε θέλεις να αλλοιώσεις και το αποτέλεσμα, έτσι το θωρακίζεις όσο περισσότερο γίνεται».

Τα social media μπορούν να παρέχουν αρκετές πληροφορίες για ένα στούντιο – από την παρουσίαση της δουλειάς του εκάστοτε καλλιτέχνη μέχρι τη συνέπεια που διέπει το κάθε μαγαζί.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις πριν επισκεφτείς κάποιο, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να βρεις τι θα ήθελες να κάνεις σαν στυλ, να αναζητήσεις ποιος σε εκφράζει περισσότερο από τους artists που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο είδος και να επιλέξεις βάσει των παραπάνω.

«Θα πρέπει να σου εμπνεύσει ασφάλεια και άνθρωπος από κοντά. Θα έλεγα λοιπόν ότι νούμερο ένα είναι η επίσκεψη που θα κάνεις να σε πείσει ότι είσαι στο σωστό μέρος είτε για τατουάζ είτε για piercing. Μπορεί και να μην καταλήξεις πουθενά. Ας φύγεις όμως με ένα καλό συναίσθημα και ένα αίσθημα ασφάλειας και θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά».

Στα εννέα χρόνια που εργάζεται στον χώρο, δε θυμάται κάποιο περιστατικό που να την έκανε να νιώσει ότι ξεπερνιούνται τα όρια. Αντιθέτως, μιλάει για αλληλεγγύη μεταξύ των στούντιο και συγκεκριμένα για το Darkside Tattoo Society, «ένα μέρος όπου υπάρχει αγάπη και ασφάλεια». «Είναι τέχνη και αυτό σημαίνει ότι ο χώρος είναι ανοιχτός για όλα. Δεν σε χαρακτηρίζει κανείς για τίποτα. Και νιώθεις ότι σε προσέχουν».

Δεν υπερισχύουν τάσεις, αλλά αυτό που παρατηρεί η ίδια και αστειεύεται σχετικά, είναι ότι υπάρχουν περίοδοι.

«Λέμε ότι διανύουμε τις εβδομάδες του septum, του αφαλού ή του λοβού. Πάει κάπως έτσι, δεν μπορώ να σου πω ότι υπερισχύει κάτι δηλαδή. Στα τατουάζ, το εξελίσσουν τόσο πολύ που δεν είναι απαραίτητο ότι ανακαλύπτουν νέα πράγματα αλλά προχωρούν τα ήδη υπάρχοντα, όπως για παράδειγμα πώς στήνουν τα μανίκια ή τις χρωματικές παλέτες».

Το τρέμουλο στα χέρια όταν πρωτοπιάνεις βελόνα κι έρχεται η ώρα να τρυπήσεις, φεύγει και τη θέση του παίρνει ο ενθουσιασμός.

Οι αναμνήσεις μένουν και αν μπορούσε να ξεχωρίσει την πιο συγκινητική στη δουλειά, θα ήταν ένα τατουάζ που μοιράστηκαν πατέρας και γιος. «Είχαν έρθει μαζί, ο πατέρας είχε ένα καραβίσιο τατουάζ, ξέρεις εκείνης της εποχής. Ο γιος το έκανε στο ίδιο σημείο αλλά όπως γίνονται σήμερα πια. Το βρήκα πολύ ωραίο».

Όταν δε δουλεύει, η Μαρία Ταμβάκη προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες όπως όλοι μας. Μαγειρεύει αρκετά με τη μητέρα της μέσω βιντεοκλήσης, κάνει βόλτες με τον κολλητό της σκύλο Λευτέρη και περνάει χρόνο με τους αγαπημένους της.

Έχει ξεπεράσει τα διαχρονικά – κι ενίοτε κουραστικά – κλισέ για το αν έχει πονέσει κάθε φορά που έκανε ένα τατουάζ ή μία τρύπα, αλλά έχει έναν καημό που δεν τελειώνει.

«Πας να κάνεις το οτιδήποτε σε κάτι που υπάρχει μια γενικότερη πεποίθηση ότι είναι ενοχλητικό, από οδοντίατρο μέχρι laser ξέρω γω, σε κοιτάζουν κατάματα και σου λένε ‘έλα, μετά το τατουάζ δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτα’. Γιατί; Δεν είμαι άνθρωπος; Έχει γίνει ποτέ ανώδυνα εξαγωγή δοντιού επειδή κάποιος έχει τατουάζ;».