Jo The Dino: Μια δασκάλα δημοτικού φτιάχνει κόμικς με τις ατάκες των μαθητών της
- 9 ΜΑΙ 2023
Εύλογες απορίες, υπαρξιακά ζητήματα, αποστομωτικές ατάκες. Όταν τα παραπάνω προέρχονται από τα στόματα παιδιών δημοτικού, βγαίνουν αφιλτράριστα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Για τη Γιάννα Ασημακοπούλου, η καθημερινότητα της ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο τα τελευταία 14 χρόνια αποτελεί και την έμπνευση πίσω από τις αυτοτελείς ιστορίες κόμικς που υπογράφει ως Jo The Dino και που τις βρίσκει κανείς στο επερχόμενο Comicdon Con Athens (12-14 Μαϊου) στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο βιβλιοπωλείο «εκτός των τειχών» και στον λογαριασμό της στο Instagram.
Η ίδια σπούδασε παιδαγωγικά αλλά η αγάπη της για τη μουσική και τις συναυλίες την ώθησε να μάθει τύμπανα. Στον ελεύθερο χρόνο της παίζει ντραμς με τους foreverbox, ένα σχήμα που μοιράζεται την ίδια αγάπη για την grunge σκηνή των ’90s. Το σκίτσο ήταν κάτι που λάτρευε σε όλη της τη ζωή, και ως έφηβη φοιτούσε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.
Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο εντατικά, συνδυάζοντάς το με τη δουλειά της, κι έτσι επέστρεψε στη σχολή.
«Όλοι οι εκπαιδευτικοί, ακούμε καθημερινά απίστευτες ατάκες. Κάποια στιγμή ξεκίνησα να τις σημειώνω, για να μην τις ξεχνάω. Βρίσκω μαγευτικό τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο, και την αμεσότητα με την οποία μιλάνε. Πέρσι, ήταν ένα πλούσιο ακαδημαϊκό έτος, και οι ατάκες άρχισαν να…πληθαίνουν. Σχεδόν καθημερινά είχα υλικό και έτσι σκέφτηκα να ξεκινήσω να τις σκιτσάρω και να τις δημοσιεύω, για να μεταδώσω το κλίμα της τάξης. Γενικά, είναι αυτοτελείς ιστορίες».
Για έναν εκπαιδευτικό σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην τάξη είναι σαφώς μεγαλύτερες. «Τα παιδιά δέχονται άπειρο όγκο πληροφοριών μέσω των social media, και έχουν πολύ περισσότερες απορίες από ότι είχε η γενιά μας. Είναι εκτεθειμένα σε ο,τι μπορεί να “τρεντάρει” στο ίντερνετ, χωρίς να μπορούν πάντα να το διαχειριστούν». Για τη Γιάννα Ασημακοπούλου, οι πιο τρελές απορίες των παιδιών – και σίγουρα αυτές για τις οποίες δεν έχει προετοιμαστεί ένας δάσκαλος – είναι υπαρξιακού/φιλοσοφικού περιεχομένου.
«Συχνά ανοίγουν θέματα στην τάξη για το από πού προερχόμαστε, τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε, πώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουμε, πράγματα δηλαδή που σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι με το που αποκτήσουν συνείδηση του εαυτού τους». Το χιούμορ είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση αλλά και για να γίνει πιο ευχάριστα η μετάδοση της γνώσης. Άλλωστε για την ίδια, δε νοείται μάθημα χωρίς αυτό.
«Από την εμπειρία μου τα παιδιά έχουν μια πιο φυσική προσέγγιση στο διαφορετικό, και όντως, πολλές φορές αυτή την προσέγγιση τη σαμποτάρουν οι ενήλικες. Επειδή όμως σχολιάζουν χωρίς φίλτρο, πολλές φορές μπορεί και να γίνονται σκληρά. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως η ενσυναίσθηση είναι κάτι που ναι μεν ενυπάρχει στα παιδιά, αλλά μπορεί να καλλιεργείται και να διδάσκεται».
Τελικά, τι μαθαίνει κανείς δουλεύοντας με παιδιά; Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η Γιάννα έχει μάθει ότι τα παιδιά σε διδάσκουν και ότι μέσα από τη δουλειά του δασκάλου, μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. «Μαθαίνεις να είσαι περισσότερο υπομονετικός, να διαχειρίζεσαι τη ματαίωση, να είσαι ρεαλιστής αλλά και αισιόδοξος» καταλήγει.
Ραντεβού στο Comicdon Con Athens, λοιπόν.