George Vitsaras / SOOC
BUZZ

Mάθαμε γιατί δημιουργείται συνωστισμός στο μετρό του Συντάγματος

Μόλις 25 χρόνια μας πήρε, πώς κάνετε έτσι; Την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.

Μερικές βασικές πληροφορίες πριν περάσουμε στο υγρό που αποκαλούμε «ουσία» του κειμένου: Τα εγκαίνια του σταθμού Σύνταγμα του μετρό της Αθήνας έγιναν στις 28 Ιανουαρίου 2000, μαζί με την επίσημη έναρξη λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3. Ο σταθμός Σύνταγμα είναι ένας από τους πιο κεντρικούς και σημαντικούς σταθμούς του δικτύου, καθώς αποτελεί κόμβο ανταπόκρισης μεταξύ των δύο γραμμών.

Ωραία, πάμε τώρα σε μία γνώριμη εικόνα, τουλάχιστον για όσους ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας και χρησιμοποιούν το θαυματουργό αυτό μέσο μεταφοράς. Ξυπνάς το πρωί, ντύνεσαι, φεύγεις από το σπίτι, αγοράζεις καφέ, πας στο μετρό του Συντάγματος και welcome to Hell.

Οι ώρες αιχμής στην Αθήνα και τον κεντρικό σταθμό της μοιάζουν αρκετά με τους κύκλους της Κολάσεως: δεν παλεύονται. Ο κόσμος που περιμένει υπομονετικά(;) τον επόμενο συρμό είναι υπερβολικός, η υπομονή σου λιγοστή και τα τετραγωνικά ελάχιστα.

Να εξηγήσουμε.

Μόλις 25 χρόνια μετά τα εγκαίνια, μάθαμε ότι ο συνωστισμός οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Γιατί Ελλάδα είσαι, προφανώς και θα πήγαινε κάτι στραβά, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις υπέροχες και πολύ ανθρώπινες εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται καθημερινά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός σχολίασε τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια του μετρό και το αναγκαστικό «άπλωμα» των πολιτών μέχρι τις σκάλες του σταθμού για να χωρέσουν στις αποβάθρες.

Όπως είπε, «φτιάχτηκε λάθος ο κεντρικότερος σταθμός της Αθήνας. Μετά από 25 χρόνια δεν μπορείς να κάνεις κάτι». Μόνο το μισό του μισού αιώνα χρειάστηκε για να το μάθουμε, πώς κάνετε έτσι; Αν δεν σας αρέσει να πάτε στη Θεσσαλονίκη.