Millo: Ένας σταρ της street art βάφει τους τοίχους της Αθήνας
- 27 ΙΟΥΛ 2023
Από το πρωί της Δευτέρας, ο Millo είναι εργάτης της Αθήνας. Δουλεύει για να προσθέσει ένα mural στη γειτονιά του Βύρωνα, που σίγουρα θα φτιάχνει τη μέρα σε όσους περνούν από εκεί. Το ίδιο έχει κάνει για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο μέχρι σήμερα.
Βλέπεις, ο Ιταλός αποτελεί έναν από τους σταρ του είδους, έχοντας αναλάβει το εντυπωσιακό νούμερο των 150+ αναθέσεων, και έτσι οι γιγαντιαίες πάντα τοιχογραφίες του με τις χαρακτηριστικές cartoon-style φιγούρες, βρίσκονται διασκορπισμένες σε Παρίσι, Λος Άντζελες, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Χιλή, Σικάγο, πλέον και στην πόλη μας.
Ο artist με το κατά κόσμον όνομα Francesco Camillo Giorgino (το Millo είναι συντομογραφία του ονόματός του, που πήρε απ’ τον παππού του) πήρε τα μέτρα, φτιάχνοντας τα κάδρα για να μεγενθυθεί –με σωστές αναλογίες– το σχέδιο που έφτιαξε σε χαρτί. Πρώτα, δηλαδή, στέκεται με τον ανυψωτήρα στη μέση του τοίχου και δένοντας το σπρέι σε ένα σκοινί σημειώνει την επιφάνεια κυκλικά, με την τεχνική του διαβήτη. Έπειτα, αποφασίζει τη θέση των χαρακτήρων και πιάνει τα σπρέι.
Αυτή τη φορά, τα χαριτωμένα ανθρωπάκια του Millo θα αποτίνουν φόρο τιμής με τον τρόπο τους στον σπουδαιο Italo Calvino. Πρακτικά, το mutal αποτελεί ανάθεση από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και την Awesome Athens Experiences, την εταιρία που κάνει πολλές δράσεις για την street art στην Αθήνα. Και η παράδοση του πρότζεκτ δε θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με μια εκδήλωση που απευθύνεται σε όλους τους δημότες του Βύρωνα και της Αθήνας:
Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου, είμαστε όλοι καλεσμένοι στον δροσερό κήπο του Μουσείου Ιστορίας Δήμου Βύρωνα στο παλιό δημαρχείο (ευκαιρία να το γνωρίσουμε) για την παρουσίαση του πρότζεκτ από τους εμπλεκόμενους φορείς, και παρουσία του street artist Millo.
«Δεν είναι η φωνή που μεταφέρει την ιστορία, αλλά το αυτί», έλεγε ο Calvino, κάτι που μπορούμε να δούμε αναλογικά και στην τέχνη των τοίχων· δεν είναι το θέμα τι δείχνει ένα mural, αλλά με πόσους τρόπους προκαλεί τον θεατή να το δει. Ας δούμε τι έχει να πει ο Millo για όλα αυτά.
Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία; Δεν εννοώ το κομμάτι της ζωγραφικής, αλλά το κομμάτι της ζωής σου που έγινες ένας artist των τοίχων;
Συνέβη μάλλον κατά τύχη πριν από 15 χρόνια. Ήμουν σε διαδικασία που δοκίμαζα να βάψω σε διαφορετικές, οπότε οι τοίχοι ήταν κομμάτι της φυσικής εξέλιξης. Από την πρώτη στιγμή, κατάλαβα ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και τόσο δυνατό. Έβαλα τα δυνατά μου να βγάλω το καλύτερο δυνατό. Σιγά-σιγά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αναγνωρίζουν τις συνθέσεις μου, και με τη σειρά μου άρχισα να έχω προσκλήσεις από φεστιβάλ ή events που ήταν αφιερωμένα στο street art. Πράγμα που με έκανε πολύ χαρούμενο.
Ποια είναι οι προκλήσεις όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα έργα στον δημόσιο χώρο;
Το μέγεθος μετράει, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό. Η φυσική προσπάθεια που καταβάλεις για κάθε mural είναι αδιαπραγμάτευτη. Το να δουλεύεις έξω σημαίνει ότι είσαι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, τώρα έχει καύσωνα. Επίσης, επειδή συνέχεια ταξιδεύεις σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες, χρειάζεσαι διαφορετικά εργαλεία, μπογιές, μηχανήματα. Γενικά, το να κάνεις ένα mural πάντα είναι μια πρόκληση, αλλά τουλάχιστον είναι η αγαπημένη μου.
Και πώς σε επηρεάζει η σκέψη ότι επηρεάζεις τη διάθεση εκατομμύρια ανθρώπων καθημερινά; Δεν σε αγχώνει;
Δε θα πιστέψεις πόσες πολλές φορές μου συμβαίνει να ξεκινήσω συζήτηση με ένα άτομο, ακούγοντας «πριν από το mural σου δεν είχα προσέξει ποτέ εάν αυτός ο τοίχος βρισκόταν εκεί». Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό που αποκαλούμε «αρχιτεκτονική απόκλιση». Απλά, εγώ μέσω της street art έχω επιλέξει να δουλεύω κατά κάποιον τρόπο μαζί τους, στρέφω το βλέμμα επάνω τους. Προτρέπω τον κόσμο να τις δει αλλά την ίδια ώρα έχει αλλάξει η προοπτική – αντί για έναν λευκό τοίχο, υπάρχει ένα σχέδια που προσπαθεί να μιλήσει σε όλους.
Προηγείται έρευνα πριν από κάθε έργο;
Ναι, διαβάζω αρκετά πράγματα πριν για την κουλτούρα του κόσμου, όπου πηγαίνω. Γιατί θέλω τα murals που φτιάχνω να είναι μέρος του context της πόλης αυτής, και ο κόσμος να το αισθανθεί σαν να εκφράζει και τον ίδιο. Και έτσι, εστιάζω σε ζητήματα πανανθρώπινα, να είναι οικεία στον καθένα.
Υπάρχει και μία σύνδεση εδώ με τον Italo Calvino, νομίζω, που τιμάται με το κομμάτι στην Αθήνα.
Είναι αδύνατο να μη βρεις τον εαυτό σου στις λέξεις του. Εάν μου ζητούσες να τον συμπυκνώσω σε μερικές λέξεις δικές μου, πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους Ιταλούς συγγραφείς ακριβώς επειδή είχε την ικανότητα να ελίσσεται ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά λογοτεχνικά είδη.
Σε εσένα, βασικό κομμάτι έμπνευσης είναι η καθημερινότητα. Μπορείς να θυμηθείς ένα περιστατικό που σε οδήγησε όντως σε έργο;
2012, στην Ιταλία. Έρχεται σφοδρή χιονόπτωση στην περιοχή που μένουμε και η κοπέλα μου ήταν σίγουρη ότι θα χάσουμε το αγαπημένο μας δέντρο, που το είχαμε πολλά χρόνια στο σπίτι. Και εγώ το ίδιο. Κράτησε πολλές μέρες ο χιονιάς. Ήταν πρακτικά νεκρό, αλλά κάθε μέρα έβγαινε και το αγκαλιάσει, για να καταλάβεις. Μέχρι τη στιγμή που δώσαμε ζωή σε νέο σπόρο. Έκανα το mural στη Χιλή, το 2016.
Έχεις ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι για σένα η πρωτεύουσα του street art σήμερα;
Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μια, αλλά από την προσωπική μου εμπειρία, κάθε δύο με τρία χρόνια αναδύεται και κάποια άλλη πόλη. Αυτό έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Οικονομικούς, καλλιτεχνικούς ή απλά εξαρτάται και από τις τάσεις. Οι άνθρωποι μετακινούνται, πάνε σε μια νέα πόλη και μετά αισθάνονται την ανάγκη να πειραματιστούν, αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους, στην προκειμένη περίπτωση πάνω σε τοίχους.
«Δεν είναι η φωνή που μεταφέρει την ιστορία, αλλά το αυτί», έχει πει ο Italo Calvino. Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στη street art, αν αντικαταστήσουμε το αυτί με το μάτι;
Κάθε τοιχογραφία που έχω κάνει, έχω προσπαθήσει να έχει και μια εξήγηση, αλλά φυσικά η εξήγηση αυτή θα διαβαστεί μόνο από όσους με ακολουθούν στις προσωπικές μου σελίδες, γεγονός που σημαίνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν το έργο μου και θα το ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού που λέγεται street art. Η τέχνη θα πρέπει να είναι ελεύθερη να μιλήσει όλες τις γλώσσες.
INFO
Η παρουσίαση νέου mural του Millo θα γίνει την Πέμπτη 27 Ιουλίου (8 μ.μ.) στον Κήπο του Μουσείου Ιστορίας Δήμου Βύρωνα (παλιό Δημαρχείο, Ευαγγελικής Σχολής και Κύπρου). Θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι: Francesco Neri (διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου), Γρηγόρης Κατωπόδης (δήμαρχος Βύρωνα) και Ιωάννης Τσόλκας (καθηγητής Ιστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στο ΕΚΠΑ).