© iStock
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Ο διπλός καταρράκτης της Αττικής που θα σε σώσει από τον καύσωνα

Λιγότερο από 40 λεπτά μακριά από το κέντρο, μέσα στις πλαγιές της Πεντέλης, κυλάει ένα άγνωστο άγριο ρέμα με δύο δίδυμους καταρράκτες στη μέση της διαδρομής.

Σε συνθήκες καύσωνα, η πρωτεύουσα εμφανίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο της συνέπειες της διαχρονικής αδιαφορίας για τη βιωσιμότητά της.

Μια πόλη που έθαψε άκριτα τα ποτάμια της κάτω απ’ το τσιμέντο και παραδόθηκε στην ανεξέλεγκτη δόμηση, ένα λεκανοπέδιο του οποίου ακόμη και οι περιαστικοί πνεύμονες πρασίνου όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα έχουν καταπατηθεί, έχουν καεί, έχουν αποδεκατιστεί. Τα κόκκινα πλάνα από τις θερμικές κάμερες που πετούν πάνω από τους δρόμους του κέντρου όποτε καταφθάνει ένα κύμα καύσωνα, με την άσφαλτο να σημειώνει μέχρι και 96°C (!) είναι απλώς η επικύρωση για το αδιανόητο αίσθημα απελπισίας που νιώθεις βγαίνοντας από το σπίτι.

Όχι, δεν είσαι τρελός.

Αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι σε τέτοιες στιγμές απελπισίας, υπάρχει ένα μυστικό γιατρικό, μια όαση μέσα στα βουνά Πεντέλης που παραμένει παρθένα: Το ρέμα του Βαλανάρη έχει αναγνωριστεί ως μία από τις τελευταίες άγριες ρεματιές κοντά στην Αθήνα και παρότι οι πυρκαγιές και η κλιματική κρίση έχουν αφαιρέσει τα πυκνά δάση από βελανιδιές που υποδηλώνει το όνομά του πως υπήρχαν εκεί, παραμένει μια σπάνια ευκαιρία εξερεύνησης στη φύση, μόνο 40 λεπτά μακριά από το κέντρο. Το αποκορύφωμα του προορισμού, οι δίδυμοι καταρράκτες που βρίσκονται στη μέση της υδάτινης διαδρομής, στο ύψος του Ντράφι.

Ανάμεσα σε σχίνα, πουρνάρια και θάμνους, εμφανίζεται το νερό να πέφτει από έξι μέτρα ύψος. Πάνω από τον καταρράκτη σχηματίζεται μια μικρή πισίνα (λούτσα), ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου η βάθρα του καταρράκτη προσφέρεται για βουτιές. Ονομάζεται καταρράκτης του Βαλανάρη, είτε καταρράκτης της Πεντέλης.

Σε αντίθεση με άλλους μικρούς καταρράκτες κοντά στην Αθήνα, εδώ η ροή του νερού είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ανάλογα με την εποχή αλλά και τις βροχοπτώσεις της σεζόν, το νερό που έρχεται από την Πεντέλη πέφτει στη βάθρα ορμητικά, σαν χείμαρρος, είτε, εάν είναι λιγότερο, χωρίζεται σε δύο όμοιους καταρράκτες, δεξιά και αριστερά, φτιάχνοντας μια σκηνογραφία που δε θα περίμενες ότι βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση.

Ουσιαστικά, το σημείο αυτό είναι περίπου στη μέση του ρέματος που ξεκινά από τα υψώματα της Μαυρηνόρας στη νότια Πεντέλη και μετά τον καταρράκτη, αφού ενωθεί με άλλα ρέματα της ανατολικής Αττικής, καταλήγει στη Ραφήνα, έχοντας διασχίσει περίπου 16 χιλιόμετρα. Ενώνεται δηλαδή με το λεγόμενο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ποτάμια που έχουν απομείνει να ρέουν στην Αττική, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί για την υψηλή οικολογική αξία του ως ρέμα «διατηρητέου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος».

Ανάλογα σημαντικό είναι το φαράγγι του Βαλανάρη όπου ανήκει ο διπλός καταρράκτης, καθώς όπως διαβάζουμε στο λήμμα του Natura Graeca, προσφέρει πολύτιμο καταφύγιο σε πτηνά, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Έχει παρατηρηθεί η παρουσία ακτίτη (αγκωνάρια), συχνάζουν βραχοκιρκίνεζα, ξεφτέρια, κουκουβάγιες, πέρδικες, μπεκατσίνια, τσαλαπετεινοί και πολλά ακόμα είδη πουλιών.

Αξίζει λοιπόν να είσαι εφοδιασμένος με τον κατάλληλο ρουχισμό για να ακολουθήσεις τη διαδρομή στο φαράγγι, που παρεμπιπτόντως είναι αρκετά διαχειρίσιμη ακόμη και για οικογένειες με παιδιά.

Δύσκολος ίσως φανεί μόνο ο χωματόδρομος που θα συναντήσεις στην αρχή για να κατηφορίσετε στον καταρράκτη. Θέλει λίγη προσοχή. Το σημείο του καταρράκτη βρίσκεται στην περιοχή του Ντράφι, λίγα μέτρα κάτω από τη Λεωφόρο Αχαιών. Όπως έρχεσαι από Αθήνα, προτού φτάσεις στο γήπεδο Ντράφι, στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου, θα δεις τον μικρό, κατηφορικό χωματόδρομο.

Exit mobile version