© EUROKINISSSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

O νέος εμβληματικός Πύργος Πειραιά μέσα από 10 νούμερα

Οι κατασκευαστικές πρωτοπορίες και η δυναμική του τοπόσημου που μετράει αντίστροφα για τα επίσημα εγκαίνια, βάζοντας σε νέα εποχή τον Πειραιά.

Όπως σε όλους τους οικοδομικούς «γίγαντες» του Λεκανοπεδίου, η ιστορία του Πύργου Πειραιά πηγαίνει πίσω στην Επταετία και τον αναπτυξιακό νόμο που απελευθέρωσε την καθ’ ύψος δόμηση. Το σκεπτικό τότε ήταν να ορθωθεί ένας ουρανοξύστης στην πρώτη γραμμή του λιμανιού για τις ναυτιλιακές εταιρείες, ένα σύμβολο αντάξιου μεγέθους της οικονομικής και αστικής ανάπτυξης του Πειραιά μια περίοδο που εξελισσόταν σε διεθνή κόμβο για τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που όμως κατέληξε να σημαίνει το ακριβώς ανάποδο:

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε, για χρόνια παρέμενε στα μπετά, ενώ ακόμη και μετά την εγκατάσταση της επένδυσης των εξωτερικών τοίχων στα 80s, το κτίριο δεν αποπερατώθηκε στο σύνολό του, παρά λειτούργησε περιστασιακά μόνο στους τρεις πρώτους (απ’ τους είκοσι πέντε συνολικά, πάνω και κάτω από τη γη) ορόφους του.

Έτσι, το οικοδομικό θηρίο το οποίο σχεδίασαν στα πρότυπα του διεθνούς στυλ οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Βικέλας, Δημοσθένης Μολφέσης και Αλέξανδρος Λοΐζος, αντί για μέγα σύμβολο ανάπτυξης, έγινε συνώνυμο της εγκατάλειψης, των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, της γρουσουζιάς και της δεισιδαιμονίας, με παρατσούκλια όπως τα «κτίριο-φάντασμα», «κοιμώμενος γίγαντας» και «στοιχειωμένος πύργος».

Τους τελευταίους μήνες, το κτίριο έχει πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά, προχωρώντας σε ένα νέο κεφάλαιο: Με την ανάληψη του έργου από την Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά το 2019, άρχισε μια νέα διαδικασία η οποία κοντεύει ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, ίσως και εβδομάδες. Από καιρό, έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή (με κάποιες λεπτομέρειες να μένουν επί τούτου ανοικτές για να καθοριστούν από τους ενοίκους), τα πρώτα καταστήματα έχουν εγκατασταθεί και τρέχει η αντίστροφη μέτρηση για τα επίσημα εγκαίνια του νέου Πύργου Πειραιά, ενώ η λαμπερή εικόνα από την ανακατασκευασμένη πρόσοψη μεταφέρει το μήνυμα μπροστά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Παρακάτω, ο νέος –βιοκλιματικός και ψηφιακά προηγμένος– Πύργος Πειραιά μέσα από 10 νούμερα.

  • Τόσο για οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς λόγους, επιλέχθηκε η λύση της ανακατασκευής αντί της εκ νέου κατασκευής του κτιρίου. Επομένως, ο φέρων οργανισμός του οικοδομήματος διατηρήθηκε, απομακρύνθηκαν όσα υλικά είχαν φθαρεί και ενισχύθηκε το κτίριο για να παραλάβει τις σεισμικές δυνάμεις σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό, εξοικονομώντας έτσι 16.210 κυβικά μέτρα σκυροδέματος και 2.330 τόνους χάλυβα οπλισμού σε σχέση με το σενάριο της οικοδόμησης, όπως επεσήμανε μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  • Πιο αξιοσημείωτη και πρωτοποριακή σε κατασκευαστικό επίπεδο ήταν η μέθοδος ανακατασκευής που επιλέχθηκε για την πρόσοψη του κτιρίου: για πρώτη φορά σε όλα τα Βαλκάνια, ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανακύκλωσης – αποξηλώθηκε η παλιά όψη με τη γυάλινη επένδυση του 1982, έπειτα στάλθηκε σε εξειδικευμένο εργοστάσιο στη Ρουμανία και διαχωρίστηκε σε επιμέρους υλικά για να επανατοποθετηθεί και να αποτελέσει σήμα κατατεθέν για τη νέα βιοκλιματική και πολυδύναμη ταυτότητα του κτιρίου, αλαφραίνοντας παράλληλα τον όγκο του που θα υψώνεται στα 84 μέτρα (από τα 82 μέτρα που ήταν προηγουμένως) πάνω από τη γη.
  • Η νέα πρόσοψη χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα πανέλα και τις 5.000 κάθετες και οριζόντιες περσίδες που παρατηρείς ότι αλλάζουν ελαφρώς κλίση καθώς το μάτι ανεβαίνει προς την κορυφή του Πύργου. Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Pila Studio που ανέλαβε τον σχεδιασμό της πρόσοψης, Ηλίας Παπαγεωργίου, στόχος ήταν να υλοποιηθεί το κτίριο με την πόλη «όχι μόνο οπτικά αλλά και ως προς την απόδοσή του», καθώς η μορφή της νέας πρόσοψης μειώνει κατά 45% την ηλιακή έκθεση των όψεων και κατά 20% τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου.
  • Παράλληλα, εγκαταστάθηκε αυξημένη έκταση φύτευσης των 1.000 τ.μ. επάνω στον Πύργο, η οποία μάλιστα θα καλύπτει τις αρδευτικές της ανάγκες μέσω ενός έξυπνου ψηφιακού συστήματος με χρήση αποκλειστικά βρόχινου νερού – το νερό θα συγκεντρώνεται αρχικά στις έξι δεξαμενές του υπογείου, έπειτα θα φιλτράρεται και θα ανατροφοδοτείται.
  • Όλα τα παραπάνω στοιχεία κατατάσσουν τον νέο Πύργο Πειραιά ως τον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη στη χώρα, που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED. Να επισημάνουμε ότι σε επίπεδο μεγέθους, παραμένει (τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι ουρανοξύστες του Ελληνικού) το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη χώρα, μετά τον Πύργο Αθηνών.
  • Ο Πύργος Πειραιά έχει δομημένη επιφάνεια 34.600 τ.μ. (σε οικόπεδο 3.842 τ.μ.) εκ των οποίων στη νέα εποχή τα 6.700 τ.μ. αποδίδονται σε χώρους λιανικής πώλησης, ενώ τα 800 τ.μ. σε χώρους εστίασης και τα 19.250 τ.μ. σε χώρους γραφείων – για εμπορική χρήση θα χρησιμοποιούνται οι όροφοι μέχρι τα μέσα του τέταρτου και στα παραπάνω επίπεδα μέχρι το ρετιρέ θα βρίσκονται οι εταιρίες γραφείων, με κάθε έναν από τους δύο «κόσμους» του κτιρίου να εξυπηρετείται από διαφορετική είσοδο.
  • Στο σύνολο, το κτίριο αναπτύσσεται σε 22 ορόφους και τρία υπόγεια επίπεδα. Για να βρεθεί κάποιος από το ισόγειο ως την κορυφή χρειάζεται να ανέβει 492 σκαλοπάτια είτε να πάρει έναν από τους έξι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν στο κτίριο και οι επικεφαλής του έργου τους χαρακτηρίζουν ως τους περισσότερο γρήγορους στη χώρα – θα χρειάζονται μόλις 23 δευτερόλεπτα υπομονής, συγκεκριμένα (περίπου 1 δευτερόλεπτο ανά όροφο).
  • Με την πλήρη λειτουργία του Πύργου, υπολογίζεται ότι θα εργάζονται στους ορόφους του 2.000-2.500 άτομα. Ανάμεσα στους νέους ενοίκους του μεγάλου κτιρίου περιλαμβάνεται ο όμιλος Inditex που θα εγκαταστήσει εδώ το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στη χώρα (6000 τ.μ.), ο όμιλος Gendal με το Nice and Easy, το γυμναστήριο Athlesis και από εταιρίες η Dialectica και η V Group. Όσον αφορά το κομμάτι που αφορά το ευρύ κοινό, στον τέταρτο όροφο (ύψος το οποίο αντιστοιχεί σε ταράτσα πενταώροφης πολυκατοικίας) θα υπάρχει μπαρ-εστιατόριο 24ωρης λειτουργίας με αίθριο και φοβερή θέα.
  • Με την πλήρη λειτουργία του Πύργου, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη ο δήμαρχος Γιάννης Μόραλης, ο Δήμος Πειραιά αναμένει ετήσια έσοδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ από φόρους και δημοτικά τέλη. Σε δεύτερο επίπεδο, η κινητικότητα που θα φέρει το νέο τοπόσημο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αλυσιδωτά την αγοραστική και επενδυτική δυναμική της Ακτής Ποσειδώνος και πέριξ.
  • Να επισημάνουμε, τέλος, ότι οι μισθώσεις έχουν διάρκεια 12 ετών, ενώ κατά μέσο όρο το μίσθωμα έχει διαμορφωθεί σε 20 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, τα επίσημα εγκαίνια όλου του Πύργου αναμένονται εντός Απριλίου.