Οι αδέσποτες γάτες αφήνουν το στίγμα τους στην Αθήνα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, γράφουμε τα αυτονόητα για τις γάτες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας.
- 4 ΑΠΡ 2024
Κάτω από την πλατεία Αμερικής, οι κήποι και οι εσωτερικές αυλές στις εναπομείνασες μονοκατοικίες, γίνονται καταφύγιο για τις αδέσποτες γάτες. Στη γειτονιά μου, ένα από τα λιγοστά οικόπεδα που δεν έχουν οικοδομηθεί και που αντί για μπετόν φυτρώνει ακόμα λίγο χορτάρι, έχουν βρει καταφύγιο καμία δεκαριά αδέσποτες γάτες.
Φυσικά, και δεν ζουν από την καλή πρόθεση των γειτόνων, αλλά από την καθημερινή φροντίδα μίας γυναίκας, η οποία βρέξει-χιονίσει (κυριολεκτικά), δίνει το καθιερωμένο της ραντεβού με τις γάτες δύο φορές την ημέρα, για να τις ταΐσει και να τις γιατροπορεύσει όταν χρειάζεται.
Την ίδια δουλειά με τη συγκεκριμένη κυρία κάνουν ακόμα πολλοί φιλόζωοι στην πόλη. Αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, θα δεις περιποιημένα μπολάκια με νερό και ξηρά τροφή σε διάφορα μέρη της Αθήνας και γάτες να τρέχουν ξωπίσω από τον άνθρωπο που τις ταΐζει.
Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων για τους οποίους οι γάτες της μητρόπολης είναι αόρατες. Για κάποιους άλλους όμως, που δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο, είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Δικαίωμα στα αυτονόητα
Σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 επιτρέπεται η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων από ιδιώτες, και μάλιστα η φροντίδα τους είναι υποχρέωση και των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φροντίζεις χωρίς δεύτερη σκέψη τις γάτες στη γειτονιά σου, παρέχοντάς τους τροφή και νερό, φροντίζοντας όμως πάντα να τηρείς τους κανόνες υγιεινής.
Οι αδέσποτες γάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αθήνας. Αγαπούν τα ηλιόλουστα μέρη, τους εγκαταλελειμμένους κήπους, τα αρχαία μνημεία και φυσικά τα μαλακά μαξιλάρια των καφέ.
Υπάρχουν μάλιστα και μαγαζιά όπου οι γάτες είναι σήμα κατατεθέν τους, καθώς τις φροντίζουν και τους διαθέτουν ένα δικό τους μέρος στον χώρο. Στο parkbench στο Κουκάκι, για παράδειγμα, ο Μπάμπης είναι η μασκότ του μαγαζιού, ενώ στο Cyrano en ville είναι πιθανόν να δεις μία γατούλα να κοιμάται ανέμελη δίπλα σου όσο εσύ απολαμβάνεις το ποτό σου.
Το ίδιο ισχύει και στην Κόκκινη Σβούρα στο Χαλάνδρι και στο Intro στο Περιστέρι, όπου εκτός από τον Λάκη, τη γάτα του μαγαζιού, φροντίζουν αρκετές ακόμα. Φυσικά, η λίστα με τα αθηναϊκά μαγαζιά που αγαπούν τις γάτες δε σταματάει εδώ.
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
Στις 4 Απριλίου καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων, η οποία έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων στον πλανήτη και της άθλιας διαβίωσής τους. Τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη και είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικούς κινδύνους, όπως τα διερχόμενα οχήματα, οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι άνθρωποι (βλέπε φόλες και κακοποίηση).
Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και πλέον θεωρείται αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, δηλαδή η εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον. Ο δήμος Αθηναίων παρέχει σχετική ενημέρωση για το πώς πρέπει να κινηθείς αν γίνεις μάρτυρας ανάλογου περιστατικού.
Στην Αθήνα δραστηριοποιούνται αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν το τάισμα, τις στειρώσεις και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι Εφτάψυχες – Nine Lives είναι ένα δίκτυο εθελοντών, με σκοπό τη μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών μέσα από προγράμματα στείρωσης-σύλληψης-επανατοποθέτησης. Κάθε χρόνο στειρώνουν πάνω από 1700 αδέσποτες γάτες στην Αθήνα ενώ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής περισσότερων των 500 γατιών με τα προγράμματα καθημερινού ταΐσματος και κτηνιατρικής φροντίδας.
Ο ΣΠΑΖ δημιουργήθηκε το 1986 με έδρα του τα νότια προάστια και στα 32 χρόνια δράσης, οι εθελοντές του έχουν στειρώσει πάνω από 30.000 αδέσποτα. Στο Save A Greek Stray φιλοδοξεί με τη σειρά του να έρθει μία ημέρα που δεν θα βρίσκεται στον δρόμο κανένα αδέσποτο.
Οι παραπάνω οργανώσεις είναι μερικές από αυτές που έχουν εδραιωθεί στην Αθήνα και στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να ενισχύσει το έργο τους με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο γνωστά, φιλοζωικά σωματεία τα οποία δρουν ανά περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Αδέσποτα Εξάρχεια.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις
Μπορείς να στηρίξεις τις εθελοντικές οργανώσεις είτε με το να γίνεις εσύ εθελοντής, είτε με δωρεές για να συμβάλλεις στα έξοδα σίτισης και στειρώσεων. Επίσης, η φιλοξενία αδέσποτων είναι εξίσου σημαντική. Αν δεν θέλεις να δεσμευτείς σε μία μακροχρόνια σχέση με κάποιο ζώο, δηλαδή να υιοθετήσεις, μπορείς να ανοίξεις το σπίτι σου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τέλος, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παρέχεις φαγητό και νερό σε αδέσποτες γάτες, στην πολυκατοικία, στο γραφείο, στο εξοχικό, στις διακοπές σου. Προσοχή: όχι αποφάγια, κόκαλα και ωμά, αλλά ξηρά τροφή ή κονσέρβα.
Οι γάτες δεν είναι αόρατες
Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να ζήσουμε αρμονικά με τις γάτες στην Αθήνα, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζωή για αυτά τα ζώα. Από το να μην τρέχουμε στα στενά της πόλης μέχρι να μη μένουμε θεατές σε περιστατικά κακοποίησης, αλλά και να μην αγνοούμε τα ζώα που υποφέρουν, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε.
Οι γάτες της Αθήνας αφήνουν το δικό τους στίγμα σε πολλά σημεία της πόλης, είναι αστείες, νωχελικές, διασκεδαστικές. Κάποιες αποζητούν την παρέα κι ένα χάδι ενώ άλλες θέλουν απλώς να τις θαυμάζεις από μακριά. Ας τις σεβαστούμε όπως τους αξίζει.