Οι κορυφαίες στιγμές από τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Δάκρυα συγκίνησης και κραυγές χαράς, ατσάλινο σθένος και μήνυμα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη. Όσα κρατάμε από τον επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
- 13 ΝΟΕ 2023
Μεγαλώνει η φήμη και η απήχηση που έχει διεθνώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, με το ημερολόγιο να δείχνει ότι συμπληρώθηκαν 40 χρόνια ιστορίας από τον Οκτώβριο του 1983, όταν και θεμελιώθηκε η μεγάλη δρομική διοργάνωση. Η πρόοδος καταγράφεται και στα νούμερα: 21.000 αθλητές από όλο τον κόσμο δοκίμασαν τον εαυτό τους στη διαδρομή των 42.195 μέτρων ανάμεσα στον Μαραθώνα και το Καλλιμάρμαρο (συμπληρώνοντας το ανώτατο όριο), ενώ το σύνολο αυτό αποτελεί μονάχα ένα μερίδιο απ’ το ρεκόρ των 71.700 συμμετοχών που καταμετρήθηκαν στο σύνολο των αγώνων του διήμερου.
Είναι μια πρόοδος η οποία καταγράφεται σταθερά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έπειτα, όταν τα φώτα όλου του κόσμου είχαν στραφεί στην πόλη μας, υπενθυμίζοντας τη σύνδεση με τα αρχαία ιδανικά. Άλλωστε, το αγώνισμα του Μαραθωνίου είχε καθιερωθεί με τη θεσμοθέτηση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ακριβώς για να τιμήσει την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, με αναφορά στην απόσταση των 42.195 μέτρων που κάλυψε ο δρομέας Φειδιππίδης για να αναγγείλει το περίφημο «νενικήκαμεν», τον 5ο αιώνα π.Χ..
Δάκρυα συγκίνησης και κραυγές χαράς πλημμύρισαν το Καλλιμάρμαρο από τους μαραθωνοδρόμους που κατάφεραν να τερματίσουν. Πρόκειται για μια δοκιμασία ψυχή και σώματος που συμπυκνώνει μήνες προετοιμασίας, πειθαρχίας και καταπόνησης.
Με δύο διεθνώς αναγνωρισμένους πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη, εκείνον στην Ουκρανία και εκείνον στη Γάζα, η διοργάνωση αποφάσισε να αφιερώσει την επετειακή διοργάνωση στον Γρηγόρη Λαμπράκη, υπογραμμίζοντας έτσι το μήνυμα της ειρήνης. «Πιστεύουμε ότι το δρομικό κίνημα είναι το μεγαλύτερο φιλειρηνικό κίνημα στον κόσμο και φυσικά δεν λειτουργεί εν κενώ», είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα. «Η παγκόσμια κατάσταση, η οποία μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι, με όλα τα τραγικά που συμβαίνουν, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους».
Σημαίες της Παλαιστίνης σηκώθηκαν στο Καλλιμάρμαρο, τόσο από θεατές όσο και από αθλητές.
Τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν ο τερματισμός του Κιπτόο που έθεσε το νέο ρεκόρ διαδρομής στο 2:10.34, η κούρσα του ατσάλινου σε σθένος Παναγιώτη Καραΐσκου με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο, αλλά και η συγκινητική υποδοχή στις Σουκαϊνά Ατανάνε και Γκλόρια Πριβιλέτζιο στη γραμμή τερματισμού. Αλλά η μαγεία είναι πίσω από τα φλας: στους χιλιάδες εθελοντές που εργάστηκαν με αυταπάρνηση, στους αθλητές που δοκίμασαν πρώτη φορά τον εαυτό τους και τα κατάφεραν, στην χαρά του αθλητισμού που είναι φτιαγμένη για να ενώνει.