Πανσέληνος Αυγούστου: Δες το φεγγάρι μέσα σε αρχαία μνημεία και φρούρια
Από το Μουσείο Ακρόπολης που θα είναι με ελεύθερη είσοδο μέχρι το μεγάλο φρούριο στη Χαλκίδα, υπάρχουν επιλογές έξω από την πεπατημένη για όσους έχουν ξεμείνει στην Αθήνα.
- 12 ΑΥΓ 2022
Σε αρχέγονα, πιστεύω, συναισθήματα απευθύνεται η θέα του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού που ξεπροβάλλει πίσω από αρχαίους κίονες, όπως στην κλασική φωτογραφία από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την οποία κυνηγάνε κάθε χρόνο διεθνείς φωτογράφοι.
Τα πειστήρια δείχνουν ότι μέχρι και έναν αιώνα πριν από σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης υπήρχε «εισιτήριον νυχτερινής επισκέψεως κατά Πανσέληνον» και ότι οι Αθηναίοι είχαν το συνήθειο να σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο για να δουν τον δορυφόρο στην πιο εντυπωσιακή του εκδοχή.
Διότι είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα πλανητικά σώματα βρίσκονται στην ιδανική αρμονία για πανσέληνο: ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της φαινομενικής τροχιάς του και η Σελήνη πλησιάζει κοντύτερα στον ορίζοντα, όποτε στα μάτια όλων μας αποκαλύπτεται φωτεινότερη, μεγαλύτερη και πιο αποστομωτική. Και σε διάλογο με τα ακλόνητα μνημεία γεννά ένα μυσταγωγικό μυστήριο μέσα μας, το οποίο είναι φαντάζομαι αντίστοιχα με εκείνα που μοιράζονταν οι μέτοχοι στα Δείπνα της Εκάτης στην αρχαιότητα.
Με αυτό το σκεπτικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει θεσμοθετήσει πανελλαδικά δωρεάν είσοδο και εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους τα βράδια του Αυγούστου με πανσέληνο. Για το 2022, το Φεγγάρι του Οξύρρυγχου –όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Αυγούστου– θα εμφανιστεί στη χώρα μας την Παρασκευή 12 Αυγούστου, οπότε αντίστοιχα κινούνται οι δράσεις του ΥΠΠΟΑ, όσο και των μουσείων που σταθερά ενεργοποιούνται με το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Για όσους και όσες παραμένουν στην Αθήνα λοιπόν, υπάρχουν μερικές επιλογές για να περπατήσετε έξω από τα τετριμμένα εκείνα τα βράδια, βλέποντας το φεγγάρι να ξεπροβάλλει πίσω από τα αρχαία μνημεία.
Στο φρούριο και το μουσείο της Χαλκίδας
Το φρούριο που έσωσε τη Βοιωτία από τα χέρια των Ενετών παραμένει να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Φούρκα, εποπτεύοντας την πόλη της Χαλκίδας και τον Ευβοϊκό κόλπο. Πρόκειται για το Φρούριο Καράμπαμπα, μέσα από τα τείχη του οποίου έχει ιδρυθεί μουσείο με (εκατοντάδες) γλυπτά και ευρήματα από τις ανασκαφές στη Χαλκίδα. Χωρίς εισιτήριο θα είναι η είσοδος για το κοινό το βράδυ της πανσελήνου, έως τα μεσάνυχτα, ενώ μερικά μέτρα μακρύτερα θα βρεις ανοικτό και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».
Εγκαινιάστηκε τον περασμένο έτος, δίνοντας ζωή σε ένα κηρυγμένο βιομηχανικό μνημείο των αρχών του 20ου αιώνα που φιλοξενούσε ποτοποιείο: πλινθόκτιστο, ψηλοτάβανο και με μεγάλα ανοίγματα στο φως, το μακρόστενο κτίριο στεγάζει πλέον τα ευρήματα και την ιστορία όλης της Εύβοιας, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στον επισκέπτη.
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Με τη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υποδέχεται η αρχαία Επίδαυρος τους επισκέπτες της 12ης Αυγούστου: είναι η Ελένη του Ευριπίδη, διά χειρός Βασίλη Παπαβασιλείου και σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, που κέρδισε κοινό και κριτικούς όπου παρουσιάστηκε πέρσι το καλοκαίρι, κυρίως για τον αμείωτο ρυθμό της παράστασης, που υπηρετεί την κωμική χροιά της τραγωδίας με έναν ευφυή, πολύ σύγχρονο τρόπο. Σαν καλοστημένη φάρσα, σαν παρωδία που ξεγυμνώνει τον βασιλιά.
Για να φτάσεις στο αρχαίο θέατρο, υπάρχει η επιλογή του λεωφορείο από ΚΤΕΛ Αργολίδας όπως και του λεωφορείου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Στο Μουσείο Ακρόπολης
To «εισιτήριον νυχτερινής επισκέψεως κατά Πανσέληνον» παραμένει στην τσέπη των Αθηναίων, παρά τα όσα έχουν αλλάξει τον τελευταίο αιώνα στον Ιερό Λόφο: το μουσείο που φτιάχτηκε έχει εδραιωθεί ως νο1 επιλογή για όποιον έρχεται στην πόλη (εξού και η συνεχής πρωτιά στα εισιτήρια), πλέον διαθέτει μια αρχαία γειτονιά προς επίσκεψη στο -1 και είναι σταθερά ενεργό, δράττοντας τις ευκαιρίες για δράσεις σε αφορμές, όπως είναι η πανσέληνος του Αυγούστου.
Στις 12 Αυγούστου καταφθάνει η μπάντα της πολεμικής αεροπορίας στον προαύλιο χώρο του μουσείου με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.
Σε έναν υπέροχο κήπο στο κέντρο
Αρχαιοελληνικά αγάλματα, αύρα νεοκλασικής Αθήνας και φουντωτά μεσογειακά δέντρα πίσω από τη λεωφόρο Πανεπιστημίου. Αυτό είναι το κοινό μυστικό όσων ξεμένουν στην Αθήνα τον Αύγουστο για να βρουν δροσιά και ησυχία στην καρδιά της πρωτεύουσας: περνάνε την πόρτα του Νομισματικού Μουσείου για να βρεθούν στην πίσω αυλή, όπου ως διά μαγείας οι ρυθμοί αλλάζουν και γαληνεύουν.
Στο καφέ του μουσείου θα βρεθεί το βράδυ της 12ης Αυγούστου μια μουσική ομάδα με πιάνο και μελωδικές φωνές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια με σμυρνέικες καταβολές, μιας και το κεντρικό θέμα της σειράς εκδηλώσεων για φέτος από το ΥΠΠΟΑ είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είσοδος ελεύθερη αλλά με κράτηση στο 2103610067.