«Περπατώντας με τους Φιλέλληνες»: Σκάναρε και γνώρισε την ιστορία της πόλης
Τα πρόσωπα και οι ιστορίες των μεγαλύτερων Φιλελλήνων ζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τελικά, πόσο καλά ξέρεις την πόλη σου;
- 17 ΦΕΒ 2022
Τα πρόσωπα και οι ιστορίες των μεγαλύτερων Φιλελλήνων, που συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη του Αγώνα κατά τα χρόνια της Επανάστασης, ζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας, όπου δόθηκε προς τιμήν τους το όνομά τους, μέσα από τη δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, φέρνοντας στην πόλη μας τη διεθνή πρακτική των blue plaques (πλακέτες που συνδέουν τοποθεσίες με πρόσωπα), επ’ αφορμή της επετείου για το ’21.
Είναι ένας άμεσος, έξυπνος και διαδραστικός τρόπος για να γνωρίσουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες τη «μνήμη της πόλης», από που προέρχονται δηλαδή πολλά από τα τοπόσημα και οι ονομασίες κεντρικών οδών.
62 πινακίδες στο κέντρο της πόλης
Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο η οδός Χέυδεν δίπλα απ’ την πλατεία Βικτωρίας και η πλατεία Κάνιγγος που βαφτίστηκαν προς τιμήν των αντίστοιχων Φιλελλήνων, αλλά και η λεωφόρος Λένορμαν (από τον Γάλλο αρχαιολόγο), όπως και η οδός Σανταρόζα με τα ομώνυμα δικαστήρια που αναφέρονται στον Σαντόρε ντι Σανταρόζα, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σφακτηρία το 1825. Πολλά από αυτά τα στοιχεία αγνοούνται ακόμη κι απ’ όσους ορκίζονται ότι ξέρουν την πόλη σαν την παλάμη τους.
Έτοιμοι για το challenge; Εξήντα δύο πινακίδες έχουν αναρτηθεί συνολικά στους δρόμους του ευρύτερου κέντρου, κυρίως στα Εξάρχεια και το Εμπορικό Τρίγωνο, αναφέροντας τις ιστορίες από είκοσι εννιά Φιλέλληνες. Κάθε ταμπέλα συνοδεύεται από φωτογραφία και ένα περιεκτικό κείμενο για τη ζωή και τη συνεισφορά της εκάστοτε προσωπικότητας, ενώ για περισσότερο υλικό διατίθεται QR code, παραπέμποντας στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», όπου περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κείμενα, όπως επίσης και κατηγοριοποίηση των Φιλελλήνων ανά εθνικότητα.
Να σημειώσουμε ότι τα κείμενα υπογράφονται από μια ομάδα έγκριτων ιστορικών και πανεπιστημιακών, όπως οι Μαρία Ευθυμίου, Θάνος Βερμέρης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης κ.ά, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν διάφορες πηγές με χορηγίες.