© DKG Development
ΠΟΛΗ

Piraeus Gate: Η επόμενη μεγάλη ανάπλαση του Πειραιά μέσα από 8 αριθμούς

Σε μια πολύ κεντρική αλλά εγκαταλελειμμένη περιοχή του Πειραιά ετοιμάζεται η πρώτη γειτονιά στη χώρα με πιστοποίηση LEED – ένα μεγάλο πρότζεκτ αστικής ανάπλασης που συνδυάζει χώρους γραφείων, κατοικίες και ψυχαγωγία.

Δεν είναι καινούργιο ότι ο Πειραιάς και ειδικά οι περιοχές κοντά στο λιμάνι βρίσκονται σε ιλιγγιώδη τροχιά επενδύσεων.

Πρώτα εμφανίστηκε η Dimand και η επένδυση πολλών εκατομμυρίων στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου και το πρώην εργοστάσιο Παπαστράτος. Ακολούθησε η αναγέννηση του για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένου Πύργου Πειραιά, που εξελίχθηκε στο σύμβολο για τη νέα εποχή του Πειραιά. Όσον αφορά επόμενα ηχηρά πρότζεκτ, αναμένουμε τα νέα Δικαστήρια στο ακίνητο Δασκαλάκη, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στις σιταποθήκες του λιμανιού, αλλά και μια ολόκληρη γειτονιά που οικοδομείται απ’ την αρχή λίγα λεπτά μακριά από το λιμάνι, ανεβάζοντας επιπλέον την αξία της περιοχής.

Πρόκειται για το πρότζεκτ Piraeus Gate, μια πολυεπίπεδη επένδυση που υλοποιείται από την DKG Development, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έμφαση στα οικιστικά, εμπορικά και τουριστικά ακίνητα. Όπως έχουν αναφέρει οι επενδυτές, τους προσέλκυσε στο συγκεκριμένο σημείο το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ΑΖΕΛ που έχει εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί – ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα κατά μήκος της οδού Λαμπράκη και έπειτα στην Ομηρίδου, διαβλέποντας την ευκαιρία ανάπτυξης λόγω προνομιακής τοποθεσίας.

Κατέληξαν με ένα χαρτοφυλάκιο πολλών διπλανών ακινήτων, που τους επέτρεπε τελικά να οραματιστούν μια ολόκληρη νέα γειτονιά – μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάπλασης με την ανάπτυξη χώρων φιλοξενίας, εργασίας, κατοικίας και ψυχαγωγίας, σε ένα νέο, βιώσιμο, ελκυστικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέρος, που θα αποτελέσει τοπόσημο για την επόμενη μέρα του Πειραιά. Το masterplan της ανάπλασης υπογράφει το Tsolakis Architects, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με πολλές διακρίσεις που πρεσβεύει τη σύγχρονη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, όπως φαίνεται και στην περίπτωση του Piraeus Gate,

Το Piraeus Gate μέσα από αριθμούς


© DKG Development

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μέσα από 10 αριθμούς το πρότζεκτ της μεγάλης επένδυσης, που καταξιώνεται ανάμεσα στις 10 real estate αναπλάσεις-ορόσημα στην Αττική.

  • Η προς ανάπλαση ζώνη με σημείο αναφοράς το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ΑΖΕΛ αφορά 81.055 τ.μ επιφάνειας, μια περιοχή όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, βιοτεχνικά κτίρια και κενά κτίρια γραφείων. Γεωγραφικά, είναι στη «βιτρίνα» του Πειραιά, εκεί όπου συναντώνται η Γρηγορίου Λαμπράκη με την Ομηρίδου Σκυλίτση, στο σταυροδρόμι δηλαδή δύο μεγάλων λεωφόρων που συνδέουν το λιμάνι με το κέντρο των Αθηνών και την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.
  • Εξαιρετική από άποψη επενδυτικής δυναμικής είναι και η εγγύτητα του σημείο ανάπλασης στα διαφορετικά μέσα του δικτύου μαζικής μεταφοράς: βρίσκεται σε απόσταση 250 μ. από το τραμ, 870 μ. από το μετρό του Πειραιά και 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Παράλληλα, σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. εντοπίζεται από τη μία το ΣΕΦ και το Γήπεδο του Καραϊσκάκη και από την άλλη το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
  • Το Piraeus Gate είναι ένα πολυδύναμο έργο αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, το οποίο περιγράφεται από την επενδυτική εταιρεία DKG Development ως ένα «σύγχρονο, τελευταίας τεχνολογίας κόμβο», περιλαμβάνοντας ένα σύνολο από επενδύσεις που θα προσφέρουν δυνατότητες όπως ξενοδοχειακά κτίρια, γραφεία, κατοικίες με τη μορφή των serviced apartments, κατοικίες για εξαγορά ή ενοικίαση, αλλά και καταστήματα. Το masterplan των Tsolakis Architects περιλαμβάνει έξι νέα κτίρια διαφορετικών χρήσεων, αλλά ίδιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας, κατεδαφίζοντας όλα τα υπάρχοντα.
  • Σε επίπεδο χρήσης, όλα τα κτίρια της νέας γειτονιάς ακολουθούν την αρχή της μικτής πρακτικής, τοποθετώντας τα εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο, ενώ στα επάνω επίπεδα χωροθετούνται τα γραφεία και οι κατοικίες-διαμερίσματα. Παράλληλα, όλα τα καινούργια κτίρια θα επεκτείνονται και υπογείως, καλύπτοντας τις ανάγκες για πάρκινγκ με περίπου 500 διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ στο σύνολο.
  • Όσον αφορά τα μοντέλα στέγασης που θα υποστηρίζονται από τη νέα γειτονιά, θα υπάρχει το SkyWay με αμιγώς ξενοδοχειακή χρήση και 109 δωμάτια, ακριβώς δίπλα του θα υπάρχει το Sky-blue και 32 μονάδες τύπου serviced apartments, δηλαδή επιπλωμένα, πλήρως εξυπηρετούμενα και αυτόνομα διαμερίσματα που θα αντιπροσωπεύουν έναν νέο ευέλικτο τρόπο κατοίκησης και απευθύνονται σε φοιτητές, ψηφιακούς νομάδες, νέους επαγγελματίες και ταξιδιώτες. Παράλληλα, το μοντέλο των serviced apartments θα εξυπηρετεί και το S&S Nexus με 19 μονάδες. Τη λογική μικρής χρήσης θα ακολουθεί επίσης το Urban Oasis Piraeus, στη θέση του εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού συμπλέγματος της ΑΖΕΛ, για το οποίο ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί φωτορεαλιστικά.
  • Ωστόσο, την προσοχή των διερχόμενων στη νέα γειτονιά-ορόσημο θα τραβάει το εντυπωσιακό δίδυμο των 12 ορόφων Urban Workspaces και Business Gateway Hub επί της Γρ. Λαμπράκη – δύο κτίρια τα οποία θα χαρακτηρίζονται από έναν πρωτότυπο σχεδιασμό στους γεωμετρικούς όγκους. Σε συνολικά 5.700 τ.μ και 3.000 τ.μ. αντίστοιχα, τα δύο κτίρια θα στεγάζουν γραφεία και παράλληλα θα αποτελούν το «εμπορικό κέντρο» της νέας γειτονιάς. Κοινό στοιχείο στη φιλοσοφία σχεδιασμού εσωτερικά θα είναι η ευελιξία και η πολυμορφικότητα.
  • Ακολουθώντας τη λογική της βιώσιμης αρχιτεκτονικής που διεθνώς ακμάζει, το γραφείο Tsolakis Architects ετοιμάζει στο Piraeus Gate την 1η πρώτη γειτονιά με πιστοποίηση LEED στη χώρα, μειώνοντας στο χαμηλότερο δυνατό το αποτύπωμα τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας όλων των κτιρίων. Η φιλοσοφία της αειφορίας θα ανταποκρίνεται και στον περιβάλλοντα χώρο, με τις εκτεταμένες φυτεύσεις σε πλατώματα και αίθρια (δημόσιας χρήσης) αλλά και τη μελέτη του μικροκλίματος της γειτονιάς: χάρη στις αποστάσεις των κτιρίων και το πράσινο, η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή το καλοκαίρι.
  • Το συνολικό πρότζεκτ της ανάπλασης θα ολοκληρωθεί σε 3 διαδοχικές φάσεις, με τελική ημερομηνία παράδοσης το τέλος του 2026.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι σε τροχιά αναπλάσεων έχει εισέλθει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και η δημοτική αρχή του Πειραιά. Μετά το Μικρολίμανο, δρομολογούνται σημαντικές χωρικές ανακατατάξεις στην περιοχή, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και υλοποίηση του μητροπολητικού ποδηλατοδρόμου στο τμήμα της Πειραϊκής Χερσονήσου, κατά μήκος της παραλίας που βρίσκονται τα αρχαία Μακρά Τείχη.

Exit mobile version