
Ποια έργα σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας
Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε όλες τις δράσεις και τα έργα που βρίσκονται στο τραπέζι, στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσβασιμότητας και αντιμετώπισης των προβλημάτων που άπτονται των πεζοδρομίων.
- 31 ΜΑΡ 2025
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα στενά, καταπατημένα και σίγουρα ανεπαρκή πεζοδρόμια της Αθήνας με την ακίδα στον πολεοδομικό ιστό του κέντρου που κάθε δημαρχία θα δηλώσει έτοιμη να αφαιρέσει από τη ρίζα, αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει δυστυχώς ότι οι παρεμβάσεις παραμένουν αποσπασματικές και το πρόβλημα άλυτο.
Σε πρόσφατη αυτοψία του δημάρχου Χάρη Δούκα στο –να επισημάνουμε, προνομιακό από άποψη προσβασιμότητας και πεζοδρομήσεων σε σχέση με άλλα σημεία του δήμου– Εμπορικό Τρίγωνο, μέσα σε λίγη ώρα διαπιστώθηκαν 12 παραβάσεις από σταθμευμένα οχήματα επάνω σε ράμπες και πεζοδρόμια, μαζί με σημεία όπου πολύτιμα τετραγωνικά για τους πεζούς είχαν καταπατηθεί από ταμπέλες και πάγκους μαγαζιών ή περιπτέρων, από τραπεζοκαθίσματα και άλλες νόμιμες ή παράνομες κατασκευές, σε συνδυασμό όλα αυτά με δομικές κακοτεχνίες κατασκευής, ελλείψεις στις ράμπες και τους οδηγούς όδευσης τυφλών κ.ά.
Το διαχρονικό αυτό αθηναϊκό πρόβλημα έχει απασχολήσει μέχρι και ρεπορτάζ της Guardian (με αφορμή την άτυχη στιγμή μιας δημοσιογράφου που ενώ περπατούσε αμέριμνη στο πεζοδρόμιο, σκόνταψε και έπεσε άσχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει τον ώμο της), πόσο μάλλον όσους και όσες ζουν στο ευρύτερο κέντρο, γνωρίζοντας την κατάσταση από πρώτο χέρι.
Για να έχουμε μία συνολικότερη και πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για το πώς αξιολογούν οι κάτοικοι τα πεζοδρόμια του ευρύτερου κέντρου (έπειτα από τον πολυσυζητημένο Μεγάλο Περίπατο και τα προγράμματα ανάπλασης πεζοδρομίων τα οποία έτρεξαν από την προηγούμενη δημαρχία), μπορούμε να δούμε τα ευρήματα της έρευνας ερωτηματολογίου του Walkable Athens που είχε υλοποιηθεί το διάστημα 2021-2023 από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ:
Το 76% των κατοίκων δήλωσε δυσαρεστημένο από τη διαθεσιμότητα άνετων πεζοδρομίων, ενώ το επίπεδο ασφάλειας περπατήματος στο κέντρο αξιολογήθηκε κατά 51% ως χαμηλό και πολύ χαμηλό. Όσον αφορά τις αιτίες αυτής της κατάστασης, τις πιο πολλές ψήφους συγκέντρωσαν οι δομικές ανεπάρκειες των πεζοδρομίων όπως ότι είναι πολύ στενά (72%) και τα εμπόδια που διακόπτουν την κίνηση σε αυτά όπως οι λακκούβες και τα κολωνάκια ή τα σκαλιά των εισόδων (64%).
Την προβληματική κατάσταση συμπληρώνουν οι απρόσεκτοι οδηγοί, ο ανεπαρκής φωτισμός (και το αίσθημα ασφαλείας που δημιουργεί) και η γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου χώρου.
Οι επόμενες κινήσεις από τον Δήμο Αθηναίων
Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου Χάρη Δούκα ήταν ο στόχος για μία πόλη πιο φιλική για τους πεζούς και πιο προσβάσιμη, άρα και πιο συμπεριληπτική. Έχοντας ορίσει τον Μάρτιο ως Μήνα Δράσεων Ευαισθητοποίησης και Εξοικείωσης με την αναπηρία, ανακοίνωσε όλες τις δράσεις και τα έργα που βρίσκονται στο τραπέζι, στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσβασιμότητας και αντιμετώπισης των προβλημάτων που άπτονται των πεζοδρομίων.
Αυτή τη στιγμή:
- Δημιουργείται ομάδα ταχείας επέμβασης και εποπτείας του οδικού δικτύου της Αθήνας.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση πεζοδρομίων σε περιοχές όπως η Καλλιδρομίου (Εξάρχεια) και η Μικράς Ασίας (Γουδί).
- Προγραμματίζεται η κατασκευή διαβάσεων ειδικού τύπου έξω από τα σχολεία.
- Προβλέπεται νέο έργο και για τα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το οποίο περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων με ράμπες, οδεύσεις τυφλών, χρησιμοποιώντας υλικά συμβατά με τις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
- Εκπονείται μελέτη για την αποτύπωση του «οπτικού θορύβου» και της «οπτικής όχλησης», δηλαδή εκείνου που δημιουργούν τα διάφορα εμπόδια στους δρόμους, είτε είναι αυθαίρετα ή νόμιμα, με τελικό στόχο την απομάκρυνσή τους.
- Εξετάζονται παρεμβάσεις για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και ανακατασκευές πεζόδρομων που έχουν εγκριθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί.
- Διεξάγονται τοπογραφικές μετρήσεις σε 120 σημεία και παράλληλα σχεδιάζεται η υλοποίηση 40 νέων πεζοδρομήσεων, για τις οποίες θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση, κάνοντας τους πολίτες συμμέτοχους στο έργο.
Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο αντίστοιχα διευρυμένο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων με ενεργή συμμετοχή πολιτών στην Αθήνα είχε υλοποιηθεί επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, στην περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, όπου παρότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η πρόσφατη αυτοψία του Χ. Δούκα απέδειξε ότι τα προβλήματα προσβασιμότητας δεν έχουν διορθωθεί.
Ακόμη μία απόδειξη ότι η ρίζα του προβλήματος για τα ανεπαρκή πεζοδρόμια οδηγεί μέχρι τις βαθύτερες παθογένειες από τις οποίες πάσχει, όπως η απουσία συνέχειας και στρατηγικής στα έργα ανάπλασης, αλλά βέβαια και το συνεχώς πιο έντονο πρόβλημα με το πάρκινγκ, σε μία πόλη που αναπτύχθηκε και μέχρι σήμερα λειτουργεί υπό την κυριαρχία του αυτοκινήτου. Χωρίς να λυθούν αυτά, η ακίδα δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.