© Nikos Christofakis / SOOC
ΠΟΛΗ

Ποιο είναι το σχέδιο της Αττικής σε περίπτωση ακραίας πλημμύρας

Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση μιας σφοδρής καταιγίδας έχει ετοιμάσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρειας Αττικής, με πέντε σταθμούς-εφαλτήρια για τις σωστικές μονάδες.

Είναι πιθανό, στο σημείο που έχει φτάσει η κλιματική κρίση, ακραίες καταιγίδες κατηγορίας flash floods όπως συνέβη τον Ντάνιελ να μην είναι φαινόμενα που εκδηλώνονται κάθε 300-400 χρόνια (όπως είχε αρχικά ακουστεί), ούτε καν κάθε 100 ή 50 χρόνια, αλλά πολύ συχνότερα, ειδικά για τη Μεσόγειο που έχει αποδειχθεί πλέον ότι βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση σε επίπεδο Ευρώπης.

Η πρωτοφανής καταστροφή στη Βαλένθια που συνέβη πρόσφατα, ήχησε σαν καμπανάκι κινδύνου και στην Αθήνα, σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένο ότι είναι επίφοβη: η χώρα έχει περάσει μια από τις χειρότερες περιόδους ανομβρίας (σε περιοχές έχει να βρέξει πάνω από 9 μήνες) και τώρα είμαστε στο σημείο που αλλάζει το σκηνικό του καιρού και αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, με τις προγνώσεις να δείχνουν ανάμεσα στις περιοχές έντονης επιδείνωσης και τον νομό Αττικής, ειδικά από το απόγευμα της Παρασκευής (15/11) μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (16/11).

Τις τελευταίες μέρες, τα στελέχη πολιτικής προστασίας βρίσκονται επί ποδός καταστρώνοντας έκτακτα σχέδια δράσης, όσο τα τρωτά σημεία στο Λεκανοπέδιο είναι γνωστά: τα μπαζωμένα ρέματα, τα απαρχαιωμένα δίκτυα, η άναρχη δόμηση οικισμών και βέβαια τα εντελώς ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα.

Με βάση τους χάρτες επικινδυνότητας στην Αττική, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, σε περίπτωση εκδήλωσης ενός φαινομένου τύπου flash flood, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο 217.966 κάτοικοι, 46.663 κτίρια, 19.319 ισόγεια, 293 σχολεία και 21 δομές υγείας.

Όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Περιφερειάρχης Αττικής, αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται για την Αττική συνολικά 158 αντιπλημμυρικά έργα, «για να πούμε ότι με βάση τα όρια αντοχής που προβλέπει ο νόμος είμαστε σε υψηλό βαθμό θωρακισμένοι», έργα από τα οποία τα 54 θα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ωστόσο, ενώπιον του τρέχοντος χειμώνα και της επιδείνωσης του καιρού, το ερώτημα παραμένει: πώς θα αντιδράσει η Αττική στο ενδεχόμενο μιας ακραίας καταιγίδας; Είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα μεγαλύτερα ύψη βροχής χωρίς να θρηνούμε θύματα;

Το έκτακτο σχέδιο δράσης σε περίπτωση ακραίας πλημμύρας

Οι δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια αυτή την εβδομάδα, αφορούσαν το σχέδιο συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων (ΟΤΑ και σωμάτων ασφαλείας) στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας ακραίας πλημμύρας στην Αττική. «Προετοιμαζόμαστε με βάση το πιο δύσκολο σενάριο», δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός, ανακοινώνοντας τα σημαντικότερα σημεία του έκτακτου σχεδίου που θα τεθεί σε εφαρμογή:

  • Μήνυμα 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Κλειστά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Κυκλοφορία μόνο για σωστικά συνεργεία

Το σχέδιο δράσης βασίζεται σε πέντε σταθμούς που βρίσκονται σε θέσεις με έντονα πλημμυρικά προβλήματα – οι τρεις κεντρικοί σταθμοί είναι σε Μαγούλα, Ρέντη-Κηφισό και Αχαρνές, ενώ ακόμη δύο επικουρικοί σταθμοί βρίσκονται σε Παλλήνη και Ελληνικό.

Οι σταθμοί αυτοί θα λειτουργούν ως εφαλτήρια για τα σωστικά συνεργεία. Όπως διευκρίνισε στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης, σε αυτός τους σταθμούς υπάρχουν hammer του στρατού, σωστικές λέμβοι, η ομάδα «Κόμπρα», αλλά και η ΕΜΑΚ, έτοιμοι να επέμβουν εφόσον χρειαστεί, πέραν των κλασικών αντλήσεων που κάνει η Πυροσβεστική.

Exit mobile version