Πώς ονομάζονταν κάποτε 5 γνωστές περιοχές της Αθήνας
Οι παλιές ονομασίες τους δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές που έχουν σήμερα.
- 23 ΦΕΒ 2022
Η Παλιά Αθήνα θα έχει πάντα τις δικές της ιστορίες να διηγηθεί. Μία από αυτές αφορά την ονομασία των περιοχών της. Πασίγνωστες και πολυσύχναστες γειτονιές, κάποιες από αυτές αποτελούν πλέον δήμους, που ονομάζονταν πριν πολλές, πάρα πολλές δεκαετίες κάπως αλλιώς απ’ ότι τις γνωρίζουμε όλοι σήμερα.
Θα σου έλεγε δηλαδή κάποιος να βγείτε στα Κατσικάδα και εσύ θα νόμιζες ότι δεν μιλάει για μία από τις πιο κοσμοπολίτικες γειτονιές της Αθήνας, αλλά για κάποιο ορεινό χωριό εκτός πρωτεύουσας.
Η Αθήνα και οι συνοικίες της έχουν αλλάξει άρδην στο πέρασμα του χρόνου και η αλλαγή στις ονομασίες των περισσότερων περιοχών που την απαρτίζουν είναι μόνο μία μικρή απόδειξη αυτού.
Τα παλιά ονόματα πέντε περιοχών της Αθήνας
Από τα Βόρεια στα Νότια προάστια με ενδιάμεση στάση στο κέντρο. Θυμόμαστε μερικές από τις παλιές ονομασίες πολυσύχναστων γειτονιών του αθηναϊκού χάρτη. Μα ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Βουρλοπόταμος;
Πεύκη ή αλλιώς Μαγκουφάνα
Όπως πολύ εύκολα μπορείς να καταλάβεις, η Πεύκη ονομάστηκε έτσι (με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1960) λόγω του φυσικού πλούτου της στη χαρακτηριστική μεσογειακή πεύκη της Αττικής.
Κάποτε όμως, τότε που ξεκίνησε η ιστορία της, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, τη φώναζαν Μαγκουφάνα, παραφθορά του ονόματος των πρώτων κατοίκων της, μελών της βυζαντινής οικογένειας Μαγκαφά.
Μία άλλη εκδοχή είναι εκείνη που διέδωσε το 1843 ο ευρισκόμενος στην Αθήνα περιηγητής Ραούλ Μαλέρμπ. Κατά την άποψή του, το όνομα προήλθε από κάποια «Μαγκούφα Άννα» η οποία κατοίκησε στην περιοχή μόνη της πιθανόν κωφή και άρρωστη από φυματίωση προκειμένου να θεραπευθεί.
Κολωνάκι ή αλλιώς Κατσικάδα
Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή που είναι γνωστή σήμερα ως Κολωνάκι ήταν τότε ακατοίκητη και ονομαζόταν Κατσικάδα ή Κατσικάδικα, επειδή στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.
Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε Κολωνάκι, λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής.
Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι».
Δάφνη ή αλλιώς Κατσιπόδι
Αιώνες πριν η Δάφνη ονομαστεί Δάφνη από το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, που ευδοκιμούσε στην περιοχή, ονομαζόταν Κατσιπόδι. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το «κατσιπόδι» προήλθε από τη μεσαιωνική τοπωνυμία των κτημάτων της οικογενείας Κατσιπόδη, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες, αποτελεί σύμπτυξη των λέξεων κατσίκα και πόδι. Λέγεται ότι οι κάτοικοι έβλεπαν τα σημάδια, που άφηναν με τα πόδια τους οι κατσίκες, που βοσκούσαν στην περιοχή.
Αμφιθέα, πρώην Βουρλοπόταμος
Συνοικία του Παλαιού Φαλήρου, που εκτείνεται από την οδό Αχιλλέως μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού και από την οδό Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου μέχρι την οδό Παμφυλίας, η Αμφιθέα ονομάστηκε μάλλον έτσι λόγω της θέας που αντικρίζει κάποιος σε αυτήν την περιοχή: βλέπει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος.
Η πιο γνωστή, παλαιότερη ονομασία της ήταν Βουρλοπόταμος, λόγω του ρέματος που διέσχιζε την περιοχή κατά τη χρονική περίοδο 1930-1960 και κατέληγε στο σημερινό Δέλτα Φαλήρου. Σήμερα, το ρέμα δεν υπάρχει στην παλιά του μορφή. Πάνω σε αυτό έχουν χτιστεί πολυκατοικίες. Συνεχίζει όμως να ρέει υπογείως.
Ελληνικό ή αλλιώς Λοιμικό
Μία ακόμα περιοχή των Νοτίων προαστίων και από εκείνες που προσεχώς αναμένεται να γνωρίσουν ραγδαία άνθιση με την ανοικοδόμηση του μεγαλύτερου εμπορικού πόλου της χώρας είναι το Ελληνικό.
Η παλιά ονομασία της περιοχής ήταν Λοιμικό, λόγω του λοιμοκαθαρτηρίου που υπήρχε εκεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα καθιερώθηκε η σημερινή της ονομασία, ως πιο εύηχη παραλλαγή της προηγούμενης. Δεν επεκράτησε όμως αμέσως, παρά μόνο σταδιακά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως τότε ονομαζόταν παράλληλα και Χασάνι, λόγω ενός πύργου κάποιου Τουρκαλβανού με το όνομα Χασάν που ζούσε στα εδάφη της.
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!