© Dimand ΑΕ / Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
ΠΟΛΗ

Πώς θα είναι το νέο «πράσινο» Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το επόμενο mega-πρότζεκτ της Dimand στον Άγιο Διονύσιο βρίσκεται στην τελική ευθεία: το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι ένα πολυώροφο κτίριο μέσα σε χώρους πρασίνου, με ζωντανά στοιχεία από τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής.

Μερικοί μήνες απομένουν σήμερα για να εκπληρωθεί ένα αίτημα το οποίο ακολουθά ιστορικά τον Πειραιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν τα μελανά σημεία, παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις:

Στη διαδρομή συγκεκριμένα των δέκα τελευταίων χρόνων που έχει φουντώσει η συζήτηση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, χάθηκε δημόσιο χρήμα σε μελέτες, χάθηκε χρόνος, ευκαιρίες κτιρίων χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, και τελικά η μπίλια για το νέο Δικαστικό Μέγαρο έκατσε όχι σε δημόσιο αλλά σε ιδιωτικό ακίνητο, με την πρόταση προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ της εταιρίας Dimand που περιλαμβάνει το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα.

Το ακίνητο στο οποίο έγινε συμβολικά η θεμελίωση πριν μερικές εβδομάδες παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και ανακοινώθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2026, βρίσκεται βόρεια του λιμανιού και δυτικά του σταθμού Πειραιάς, εντός της ζώνης ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, απ’ όπου παρεμπιπτόντως ξεκίνησαν οι επενδύσεις της Dimand στον παραθαλάσσιο δήμο, με την ανάπλαση στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

Το επίμαχο πρότζεκτ θα αποτελέσει μια δεύτερη ισχυρή ένεση αναδιαμόρφωσης για την άγνωστη μέχρι πρότινος βιομηχανική συνοικία του Πειραιά με τα πολλά μηχανουργεία και τα συνεργεία: στο νέο πολυόροφο κτίριο το οποίο οικοδομείται αυτή την περίοδο επί οικοπέδου πρώην βιομηχανικής χρήσης 17.000 τ.μ. (οικόπεδο Δακαλάκη) πρόκειται να εγκατασταθούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες που για δεκαετίες παρέμεναν διασκορπισμένες σε επιμέρους διευθύνσεις, μαζί με γραφεία δικαστικών, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της κίνησης σε καθημερινή βάση.

 

 

 

Το πρώτο «πράσινο» κτίριο στη χώρα


Στο οικοδομικό τετράγωνο υπήρχε βιομηχανική εγκατάσταση κλωστοϋφαντουργίας, με σειρά από κτίρια παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους φορτοεκφόρτωσης, από το σύνολο των οποίων αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο το κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο διώροφο κτίριο επί της συμβολής των οδών Χαϊδαρίου και Παπαστράτου, που είναι και το μόνο το οποίο θα διατηρηθεί (και θα αποκατασταθεί) στη νέα εποχή.

Για λόγους ιστορικής μνήμης, πρόκειται επίσης να αποκατασταθεί το παλαιό τοίχος του εργοστασίου (84,50 μ.), ορίζοντας από κοινού έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για την πρώτη εικόνα στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, σε διάλογο με το παρελθόν.

Με επιφάνεια κάλυψης 375,17 τ.μ., το διατηρητέο κτίριο δύναται να χρησιμοποιηθεί μόνο για γραφεία δικηγόρων, ενώ όλες οι κτιριακές ανάγκες για την ακρόαση και την εκδίκαση υποθέσεων θα καλύπτονται από το νέο πολυώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο είναι σχεδιασμένο σε διάταξη «Π», να περιβάλλει το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο που αναφέραμε παραπάνω.

Πιο αναλυτικά:

  • Το νέο κτίριο για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα έχει συνολική δόμηση περίπου 36.000 τ.μ. και βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων στις επιμέρους πτέρυγες (από τους τρεις στους πέντε και πιο πίσω στους έξι ορόφους), μειώνοντας έτσι το αισθητικό αποτύπωμα του όγκου.
  • Στο κέντρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας εσωτερικός ακάλυπτος χώρος, ο οποίος θα συνδέεται με διαμπερείς στοές στο ισόγειο του κτιρίου, εξασφαλίζοντας οπτικές φυγές προς τις περιμετρικές οδούς.
  • Οι (27) αίθουσες του ακροατηρίου των ακροατηρίων και ολομέλειας θα τοποθετηθούν στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του συγκροτήματος, τόσο για την εύκολη πρόσβαση του κοινού όσο και για τη δυνατότητα χρήσης ανεξάρτητης εισόδου από τους δικαστές.
  • Στους υπόλοιπους ορόφους χωροθετούνται (εκατοντάδες) γραφεία και βοηθητικοί χώροι (π.χ. αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκες, χώροι αποθήκης, χώροι αναμονής μαρτύρων κ.ά.), ενώ υπογείως του κτιρίου θα διαμορφωθεί πάρκινγκ χωρητικότητας 303 θέσεων.
    Κατά τη συνηθισμένη κατασκευαστική πρακτική της εταιρείας, το πρότζεκτ θα χαρακτηρίζεται συνολικά από οικολογική φιλοσοφία με μηδενικές εκπομπές και στόχο να αποσπάσει πιστοποίηση LEED Gold.
  • Τα κτίρια του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά θα περιβάλλονται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου και μια πλατεία (περίπου 3.000 τ.μ.), χώροι οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό, όπως θα ισχύει για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (1.5000 τ.μ.) που σχεδιάζονται σε διπλανό οικόπεδο.
  • Στο αυξημένο ποσοστό πρασίνου στις νέες εγκαταστάσεις θα συμβάλλει και ένα φυτεμένο δώμα 200 τ.μ..

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι αφού ολοκληρωθεί η ανέγερση του έργου από τον φορέα υλοποίησης (τη θυγατρική εταιρεία της Dimand, HUB 204), το σύνολο των εγκαταστάσεων θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Exit mobile version