Πόσο κοστίζει τελικά το να ζεις στην Αθήνα
- 24 ΦΕΒ 2022
Με αφορμή την παράσταση (και ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμουν στην πραγματικότητα αφορμή γιατί και εγώ στην Αθήνα ζω ή καλύτερα προσπαθώ να επιβιώσω και μετά να ζήσω), ξεκίνησα να κάνω μία έρευνα μεταξύ φίλων και συναδέλφων για το κόστος ζωής στην πρωτεύουσα τώρα που όλα έχουν φτάσει στον θεό – εκτός από τους μισθούς φυσικά, αυτοί είναι η απογοητευτική σταθερά μας.
Πόσα χρήματα τον μήνα ξοδεύει προσεγγιστικά κάποιος που μένει –με στοιχειώδεις όρους αξιοπρέπειας- στην Αθήνα; Από το ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο/ίντερνετ, τη θέρμανση μέχρι τη βενζίνη και το σουπερμάρκετ, τα έξοδα είναι πολλά.
Και αφού έχει πληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις, τι του μένει στο τέλος για την προσωπική του ευχαρίστηση; Για να κάνει έστω και κάτι μικρό για τον εαυτό του μέχρι να μπει το επόμενο μηνιάτικο;
Λογαριασμοί, λογαριασμοί, ξανά λογαριασμοί
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες έχουν το αρνητικό ρεκόρ στην Ε.Ε. ότι δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό πανευρωπαϊκά επί του συνολικού τους εισοδήματος για τα κόστη του σπιτιού τους (σχεδόν το 37%). Το μεγαλύτερο εξ αυτών των εξόδων είναι εκείνο του ενοικίου. Οι τιμές στην Αθήνα έχουν αυξηθεί από 12 έως 15%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι 20% με 25% υψηλότερες σε σχέση με τη δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου.
Πριν μερικά χρόνια, με 500 ευρώ πάνω-κάτω μπορούσες να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια 75-100 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, η συγκεκριμένη τιμή φαντάζει ουτοπική για ένα διαμέρισμα που δεν είναι υπόγειο ή μονοκατοικία στα περίχωρα της Αθήνας.
Η ταρίφα διαμορφώνεται πλέον κατά μέσο όρο από 600 ευρώ στην καλύτερη (το νοικιάζεις με κλειστά τα μάτια), μέχρι 850 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση – κάτι παραπάνω από όσο κοστίζει ένας μέσος μηνιαίος μισθός.
Αν πάλι ζεις μόνος, θα είσαι τυχερός αν βρεις μία αξιοπρεπή γκαρσονιέρα, κάτω από 250-300 ευρώ.
Φουσκωμένα όμως δεν είναι μόνο τα ενοίκια. Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται εν εξελίξει, οι δαπάνες του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης, όπως επίσης και της βενζίνης (1,87 ευρώ ανά λίτρο), έχουν βγει εκτός ελέγχου.
Μιλώντας με γνωστή εταιρεία διαχείρισης κοινοχρήστων, η απάντησή της σχετικά με το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο –που έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρυσι- ήταν η εξής: «σε γενικές γραμμές ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. με κεντρική θέρμανση η οποία ανάβει τρεις ώρες την ημέρα πλήρωσε τον περασμένο μήνα περίπου 100 ευρώ. Δυστυχώς, όμως, όλα δείχνουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ανέβει και άλλο».
Αυτή φυσικά είναι μία πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη (μιλάμε για μόλις τρεις ώρες αναμμένου καλοριφέρ), που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Υποθέτοντας ότι ανάβει για ακόμα τρεις ώρες μέσα στην ημέρα (έξι συνολικά), το κόστος αυτομάτως γίνεται διπλάσιο.
Κι αν το διαμέρισμα καίει πετρέλαιο; Το κόστος θέρμανσης για ένα διαμέρισμα που θα καταναλώσει φέτος περίπου 1.500 λίτρα σε ένα έτος ανέρχεται στα 1.890 ευρώ – 157 ευρώ δηλαδή τον μήνα.
Για την ανάγκη ηλεκτροδότησης τώρα, ένας μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος σε ένα τριάρι διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια και καθιστικό υπολογίζεται μεταξύ 85 με 100 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν τεράστια αύξηση) .
Όσον αφορά τα έξοδα μετακίνησης με αυτοκίνητο, διανύοντας καθημερινά μία νορμάλ απόσταση, τύπου Χολαργός-Καλλιθέα και Καλλιθέα-Χολαργός για να πας και να επιστρέψεις από τη δουλειά σου, ξοδεύεις περίπου 80 ευρώ για πετρελαιοκίνητο και 120 ευρώ για βενζινοκίνητο όχημα.
Περνάμε όμως ξανά στις δαπάνες του σπιτιού. Ένας μέσος τριμηνιαίος λογαριασμός νερού είναι περίπου 25 με 30 ευρώ, με το μηνιαίο ποσό να διαμορφώνεται λίγο πάνω-λίγο κάτω από τα 10 ευρώ, ενώ ας υποθέσουμε ότι τα μηνιαία κοινόχρηστα κυμαίνονται στις ίδιες τιμές (χωρίς το κόστος θέρμανσης) υπό την προϋπόθεση ότι μένεις σε πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα.
Τελευταίο, αλλά καθόλου αμελητέο από τα πάγια έξοδα που έχει ένα σπίτι είναι το σουπερμάρκετ. Αν μένεις μόνος και μαγειρεύεις, θέλεις τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα, με τις σημερινές αυξήσεις στη μεγαλύτερη γκάμα τροφίμων. Ένα ζευγάρι ξοδεύει περίπου 200-300 ευρώ, ενώ αν μιλάμε για οικογένεια το ποσό μπορεί να φτάσει πολύ άνετα το 400άρι.
Βγάζοντας το μηνιαίο budget για την Αθήνα
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, πάμε να δούμε πόσες είναι οι μηνιαίες δαπάνες για κάποιον που συγκατοικεί σε ένα διαμέρισμα 80 τ.μ.
- Ενοίκιο: 325
- Κοινόχρηστα: 15
- Θέρμανση (φυσικού αερίου): 80 (ή πάνω από τα διπλά σχεδόν για πετρέλαιο)
- Ηλεκτρικό ρεύμα: 50-75 (χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια αυξητική τάση των εκκαθαριστικών λογαριασμών)
- Νερό: 5
- Βενζίνη: 120
- Σουπερμάρκετ: 150
Σύνολο: 745 ευρώ το άτομο στην καλύτερη περίπτωση για τις βασικές ανάγκες και χωρίς να υπολογίζεται κανενός είδους διασκέδαση, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί πλέον μετά τις μικροαυξήσεις στα 663 ευρώ. Μεικτά, μην μπερδεύεσαι. Τα καθαρά είναι 569,39.
Το να ζεις σίγουρα δεν αντιστοιχεί μόνο σε χρήματα. Το να επιβιώνεις όμως είναι ζήτημα καθαρά οικονομικό και η επιβίωση στην πρωτεύουσα αποκτά ολοένα και πιο έντονο αρνητικό πρόσημο για όλο και περισσότερους.
Με απλά λόγια, σε κάνει να θέλεις να πάρεις τα βουνά. Εκεί, δεν θα έχει και κίνηση.