Saronida Golf Project: Η ανάπλαση και το νέο mega-θέρετρο της Αττικής
- 2 ΦΕΒ 2024
Παράλληλα με τους δείκτες των μισθωμάτων, των τιμών στην αγορά ακινήτων και της γενικότερης ανασφάλειας που βιώνει η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, ανέβηκαν αισθητά και οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα κατά τη διάρκεια του έτους 2023, τόσο σε επίπεδο ιδιωτικό (+37,8%) όσο και επενδυτικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας τη mega-ανάπλαση στο Ελληνικό. Τα νούμερα του επενδυτικού αναβρασμού στην Αττική προβλέπεται να καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερα άλματα το προσεχές διάστημα.
Ένας καθοριστικός λόγος, το λεγόμενο Saronida Golf Project, που βρίσκεται στα σκαριά. Ένα πρότζεκτ θηριώδους ανάπλασης, το δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο επένδυσης μετά το Ελληνικό, που πρόκειται να δημιουργήσει μια μικρή πολιτεία τουριστικού χαρακτήρα σε έκταση ανάμεσα στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ και την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Vita Development, ένας όμιλος που ασχολείται με την ανάπτυξη, την επένδυση και τη διαχείριση ακινήτων, έχοντας εμπλοκή σε πρότζεκτ και εκτός Ελλάδος.
Η περίπτωση στην Σαρωνίδα αφορά στη διαμόρφωση ενός «πράσινου» τουριστικού χωριού, θελκτικού σε high class επισκέπτες. Προς ώρας, το πλάνο της επένδυσης αναφέρει χονδρικά ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2030, αλλά αυτό μέλλει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα αφότου εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατάρτισης του φακέλου για τον Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης και μετά την έγκριση αυτού από το ΣτΕ, θα καταχωρηθεί η επένδυση και θα ακολουθήσουν οι άδειες.
Το χρονικό της μεγάλης επένδυσης
Το σχέδιο του Saronida Golf Project εμφανίστηκε στη δημόσια συζήτηση το καλοκαίρι του 2022, όταν με διυπουργική απόφαση (μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού) εντάχθηκε στο πλαίσιο των λεγόμενων Στρατηγικών Επενδύσεων, δηλαδή παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες κρίνεται ότι θα επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα στη συνολική εθνική οικονομία, και έτσι τους εξασφαλίζεται ευνοϊκό νομικό πλαίσιο ώστε να κινηθούν πιο εύκολα και γρήγορα.
Στο ΦΕΚ 4136 Β/ 03.08.2022, δόθηκε το πρώτο στίγμα της επένδυσης και καθορίστηκαν μερικές επιπρόσθετες υποχρεώσεις από πλευράς της επενδυτικής εταιρείας προς το Δημόσιο και τον Δήμο Σαρωνικού. Η ανάπλαση αφορά σε έκταση 6.500 στρεμ. και, όπως έγινε γνωστό από ρεπορτάζ, η επίμαχη έκταση ανήκε πρότερα στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία» – έπειτα από χρόνια προσπάθειας του συνεταιρισμού να προχωρήσει σε επένδυση, προσπάθειες οι οποίες προσέκρουαν σε ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες και δικαστικές αποφάσεις, αποφασίστηκε ο οδός της μεταπώλησης και το 2018 υπεγράφη σύμβαση με τον φορέα ΒΗΤΑ Ανάπτυξης Ακινήτων Α.Ε.
Το 2019 κατατέθηκε το επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης του οικοπέδου από τη νέα αρμόδια εταιρεία. Όπως συμβαίνει και με το παράδειγμα του Ελληνικού, η ανάπλαση πρόκειται να παραδίδεται τμηματικά, σε δύο διαδοχικές τετραετίες. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου και στο τελικό στάδιο, θα απασχολεί μόνιμα 800 άτομα.
Γκολφ, πολυτελείς κατοικίες και μηδενικό αποτύπωμα
Όπως προδίδει και το όνομα του πρότζεκτ ανάπλασης, τον ρόλο του πρωταγωνιστή θα έχει το γήπεδο γκολφ – ένα γήπεδο 18 οπών και συνολικής έκτασης 550 στρεμ. για τη διαμόρφωση του οποίου θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις (!). Όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον, προβλέπεται να οικοδομηθούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες αλλά και κατοικίες, όπως και κτίρια εμπορικής χρήσης για καταστήματα και υπηρεσίες τόσο στους πρόποδες του πίσω λόφου όσο και παραλιακά, με το συνολικό εμβαδόν να ανέρχεται στα 200.000 τετραγωνικά μέτρα.
Τουριστικό τοπόσημο χωρίς τρόπους πρόσβασης δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Στο Saronida Golf Project προβλέπεται κατασκευή ελικοδρόμιου, αλλά και η δημιουργία μαρίνας για τα τουριστικά σκάφη (με δυναμική 250 σκαφών).
Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το νεόδμητο τουριστικό θέρετρο θα έχει πράσινο πρόσημο, με εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών, π.χ. ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα. Η παρέμβαση πρόκειται να αναμορφώσει παντελώς την εικόνα στο μέτωπο, με υπόγειες διαβάσεις να διασχίζουν την Ποσειδώνος και τη νέα διαμορφωμένη παραλία να αποτελεί πόλο έλξης για όλη την Αττική.
Όσον αφορά της υποχρεώσεις που καθορίστηκαν για την επενδυτική εταιρεία προς όφελος του Δημοσίου, παράλληλα με τα σχέδια της επένδυσης καλείται να χτίσει κτιριακές υποδομές για δημόσιο όφελος (κέντρο υγείας, σχολικές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο) σε έκταση 6.000 τ.μ. εντός της προς ανάπλαση έκτασης των 6.500 στρ., όπως και να οικοδομήσει νεκροταφείο εντός έκτασης 20 στρεμ. που βρίσκεται σε άλλο σημείο, εκτός της ανάπλασης.