Σε ένα νεοκλασικό στην Κυψέλη ανθίζει μια κοινότητα αλληλεγγύης
Μαγειρική, μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση και μόδα συνδέονται όλα μαζί για να προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα ευκαιρίες ίσες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης.
- 17 ΟΚΤ 2023
Η μυρωδιά του φαγητού έφτανε μέχρι το κατώφλι. Κάτι πολύ νόστιμο μαγειρεύοταν στην κουζίνα του νεοκλασικού σπιτιού στην Κυψέλη όπου συστεγάζονται τέσσερις οργανισμοί με κοινό στόχο να προσφέρουν ένα πλαίσιο στήριξης σε ευάλωτα άτομα, μέσα από διαφορετικούς πυλώνες.
Το Chamomile Housing Project παρέχει στέγη και και κοινωνική υποστήριξη, με τελικό στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση του εκάστοτε ατόμου, η Global Connect προσφέρει μαθήματα γενικής εκπαίδευσης που ισοδυναμούν με πτυχίο λυκείου δίνοντας στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και το Saffron Kitchen Project μαγειρεύει και διανέμει δωρεάν, θρεπτικά γεύματα σε ευάλωτα άτομα και παράλληλα, επαγγελματική εκπαίδευση στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας.
To ΑΝΚΑΑ Project είναι μία κοινωνική επιχείρηση, που στοχεύει στην κοινωνική ένταξη καθώς συνεργάζεται χέρι-χέρι με κοινότητες που πλήττονται από την αναγκαστική μετανάστευση και την ανεργία, προσπαθώντας να δημιουργήσει δρόμους προς την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Οι τέσσερις οργανισμοί μοιράζονται τους χώρους του κτηρίου: γραφεία, κουζίνα, αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα διδασκαλίας που έχει διττή χρήση λειτουργώντας και σαν τραπεζαρία, κήπος όπου έχει φυτευτεί ένα μικρό μποστάνι και αναμένεται να μεγαλώσει και μια μικρή βιοτεχνία ραπτικής εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Η συστέγαση δεν μειώνει μόνο τα έξοδα, κάνοντας αυτομάτως πιο βιώσιμους οργανισμούς που στηρίζονται σε χρηματοδότηση, αλλά ενισχύει την έννοια της κοινότητας. Μια κοινότητα που αλληλουποστηρίζεται, ανταλλάζει χρήσιμες πληροφορίες και στηρίζει η μία τους στόχους της άλλης. Ένα επιτυχημένο μοντέλο στην πράξη και όχι στη θεωρία.
Στην είσοδο του κτηρίου με υποδέχτηκε η Evelina Eskenazi, ιδρύτρια και υπεύθυνη του SKP. «Σήμερα έχει fajitas με λαχανικά. Πεινάς;». Μαζί με τον Σύριο μάγειρα Adel Boshi φροντίζουν να βγάζουν νόστιμες, θρεπτικές και κυρίως πρωτότυπες συνταγές, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας. Όλα είναι τακτοποιημένα στην αποθήκη και στην κουζίνα επικρατεί το ίδιο κλίμα που θα συναντούσες σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο. Ενθουσιασμός, γρήγορες κινήσεις και ατελείωτο κόψιμο κρεμμυδιών.
Από εδώ βγαίνουν όλες οι μερίδες της ημέρας προκειμένου να μοιραστούν σε όλη την Αθήνα σε συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη με σκοπό να υποστηρίξουν πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγους και βασικά όποιον έχει ανάγκη. Το κτήριο λειτουργεί ως μια κοινότητα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και πιστεύει σε ένα σύστημα αλληλεγγύης. Το SKP συνεργάζεται στενά με την ομάδα του ANKAA, που μέχρι τώρα έχει εκπαιδεύσει 1500 άτομα από 57 διαφορετικές εθνικότητες, μέσα από 258 μαθήματα και δραστηριότητες, 115 μαθήματα γλώσσας και 55 εργαστήρια ραπτικής.
Μέσω του προγράμματός Crafting Careers, προσφέρει εκπαίδευση στη ραπτική, μαθήματα γλώσσας και εργαστήρια απασχόλησης, εξοπλίζοντας έτσι τα άτομα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας. Η ανακύκλωση απορριμάτων, οι ηθικές κατασκευές και η δημιουργία ενός δικτύου με τοπικούς προμηθευτές προκειμένου να μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελούν βασικούς πυλώνες της φιλοσοφία τους περί βιωσιμότητας για το Ethical Manufacturing, τον δεύτερος βασικό πυλώνα της επιχείρησης. Φτιάχνοντας ιδιαίτερα προϊόντα προς πώληση, καταφέρνουν να ενισχύουν τα έσοδα τους αλλά και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η Line Didelot, συνυδρίτρια του ANKAA Project και η Ισαβέλλα Καλογιάννη, Project Manager, τονίζουν πόσο περίπλοκη και χρονοβόρα είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μετανάστες και πρόσφυγες. «Το να αιτούνται άσυλο δεν τους δίνει άμεση πρόσβαση. Θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες για να μπορούν να βρουν δουλειά να συλλέξουν επίσης τα απαραίτητα έγγραφα που τους ζητούνται, όπως αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, φορολογική ενημερότητα, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τραπεζικό λογαριασμό. Στη θεωρία μπορεί κάποιος να βρει δουλειά αλλά στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο ιδίως σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά ανεργίας σε νεαρούς μεταξύ 18-35. Αν λάβεις υπόψη σου και το εμπόδιο της γλώσσας, τότε γίνεται πραγματικά αδύνατο».
Για τον παραπάνω λόγο, τόσο το ANKAA Project όσο και το SFP αποφάσισαν να εστιάσουν λίγο περισσότερο στην εργασιακή απασχόληση. Μέσα από τα μαθήματα ραπτικής μπορεί να μάθει κάποιος την τέχνη ώστε να στήσει τη δική του επιχείρηση ή να εργαστεί σε μία βιοτεχνία. «Εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους, τους φέρνουμε σε επαφή με πιθανούς εργοδότες και με άλλους οργανισμούς που τους ενημερώνουν για τα νομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης για το πώς να φτιάξουν το βιογραφικό τους και να προετοιμαστούν για συνεντεύξεις».
Η εξαετής ενασχόληση της Evelina Eskenazi με τη βιομηχανία τροφίμων, η εργασία και η εκπαίδευση σε εστιατόρια και τελικά η δημιουργία της δικής της εταιρείας τροφοδοσίας, τη βοήθησε να αναγνωρίσει τη σημασία του φαγητού και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους. Την επόμενη πενταετία εργάστηκε στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, διευθύνοντας μια αποθήκη σε έναν προσφυγικό καταυλισμό όπου δημιούργησε ένα κέντρο εκπαίδευσης και κοινότητας.
Όλη αυτή η εμπειρία την εξόπλισε με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ξεκινήσει το Saffron Kitchen Project το 2021 στην Αθήνα. Ο οργανισμός δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για ευάλωτα άτομα, ενώ παράλληλα προσφέρει δωρεάν μαγειρική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε συνεργασία με το IEK Delta. Τέλος, παρέχουν νόστιμα και θρεπτικά γεύματα, που δεν υστερούν δημιουργικότητας, διανέμοντάς τα σε όλη την Αθήνα σε συνεργασία με οργανισμούς, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη τροφίμων.
«Το ωραίο του να συστεγάζονται όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι ότι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, έχουμε κοινούς στόχους κι αυτό κάνει αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη. Μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να κάνουμε κοινά τηλεφωνήματα για τις κοινότητες που μας ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα για μία θέση εργασίας. Μας βοηθά να καταλάβουμε τι χρειάζονται περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι και να εντάξουμε έτσι τα προγράμματά μας. Και φυσικά να είμαστε βιώσιμοι όλοι, δεδομένης της δυσκολίας του fundraising στην Ελλάδα».
Η ομάδα της ANKAA φροντίζει οι μαθητές να βρουν νόμιμη εργασία στην Ελλάδα και να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας σε δουλειές που προωθούν αυτή τη φιλοσοφία. Κάτω από την ίδια στέγη έχουν όλοι πρόσβαση σε διαφορετικά μαθήματα και ευκαιρίες. Η συνεργασία βοηθάει τους οργανισμούς ώστε να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.
«Υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας που ήταν πάντα φιλόξενα και ζεστά. Που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κι υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι σκοτεινό. Χωρίς να θέλω να τοποθετηθώ πολιτικά, είναι δεδομένο πια ότι οι συνθήκες διαβίωσης έχουν γίνει πιο δύσκολες. Αυξάνεται συνεχώς το κόστος ζωής, η ανεργία. Προσπαθούμε να δίνουμε πίσω στην κοινωνία, να συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, κι όταν δεν είναι εφικτό στρεφόμαστε σε γειτονικές χώρες και με ανθρώπους που μοιραζόμαστε ίδιες αξίες. Μπορεί να έχει ο καθένας μας διαφορετικό background αλλά έχουμε όλοι την ίδια προσέγγιση. Εστιάζουμε σε όποιον χρειάζεται πρόσβαση στην εργασία».
Το κτήριο στην Κυψέλη είναι γεμάτο ζωντάνια. Από τα γραφεία όπου γίνονται συνεχώς συζητήσεις και την κουζίνα που δουλεύει στους δικούς της ρυθμούς μέχρι το εργαστήριο ραπτικής όπου ταλαντούχοι δημιουργοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους φτιάχνονται μέσα σε έναν ασφαλή και δίκαιο χώρο. Τίποτα δε γίνεται απλώς και μόνο για να γίνει, υπάρχει όρεξη, ενθουσιασμός και χαρά. Και κάπως έτσι ξεκινάει ο δρόμος για τη συμπερίληψη και τη θετική αλλαγή, από ένα κτήριο στην οδό Ιθάκης.