iStock
ΑΘΗΝΑ

Σε ποια ιστορική συνοικία βρισκόταν η πρώτη μπιραρία της Αθήνας

Η γραφική αθηναϊκή γειτονιά συνδέθηκε κάποτε όσο καμία άλλη με την μπίρα, καθώς χρωστάει το όνομά της στην μπιραρία του Καρόλου Φιξ, την πρώτη που άνοιξε στην Αθήνα.

«Την πήγε στα ανοιχτά σεπαρέ του Μετς, όπου παραγγέλνεις υποχρεωτικά μπιφτέκια με μπίρες και σου ΄ρχονται οι πατάτες κρύες και οι μπίρες ζεστές» γράφει η Λιλή Ζωγράφου στο μυθιστόρημα Η Αγάπη Άργησε Μία Μέρα. Η αθηναϊκή συνοικία συνδέθηκε όσο καμία άλλη με την μπύρα, καθώς χρωστάει το όνομά της στην μπυραρία του Καρόλου Φιξ, την πρώτη που άνοιξε στην Αθήνα.

Το Μετς ήταν περιοχή ακατοίκητη την εποχή της Τουρκοκρατίας και αραιοκατοικημένη μέχρι τη δεκαετία του 1880. Όπως αναφέρουν και στο βιβλίο τους Αθήνα, οι συγγραφείς Θανάσης Γιοχάλας και Τόνια Καφετζάκη, οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν από την Τζιά και τότε άρχισαν να κτίζονται μικρά νεοκλασικά σπίτια.

Όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Ιωάννης Φιξ ήρθε από το Μόναχο, για να βρει τον πατέρα του. Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα (η περιοχή της Πεύκης σήμερα), από τις οποίες ο πατέρας Φιξ έπεσε νεκρός, ήταν η αιτία ο γιος να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Αττικής και να ξεκινήσει την παραγωγή της μπίρας, ορμώμενος από το γεγονός ότι αρκετοί Βαυαροί αξιωματικοί, είχαν εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, να φτιάχνει την πρώτη μπίρα στην Ελλάδα, δίνοντάς της το όνομα της οικογένειάς του. Λόγω της μεγάλης απήχησης, αποφάσισε να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο.

Το 1883 αποφάσισε να δημιουργήσει μία μπιραρία στην πλαγιά του Αρδηττού, σε διαφορετικά επίπεδα, διαθέτοντας την μπίρα που παρήγαγε στο ζυθοποιείο του. Πήρε την επωνυμία «Μετς» σε ανάμνηση της μάχης του γαλλοπρωσικού πολέμου του 1870 που είχε διεξαχθεί στη γαλλική πόλη Μετς, στην οποία είχαν λάβει μέρος και Έλληνες εθελοντές. Η πελατεία της μπίρας Φιξ αυξανόταν ολοένα και περισσότερο, μέχρι που ο Ιωάννης Φιξ αποφάσισε να μεταφέρει το σπίτι του και το μαγαζί του στην εξοχική τότε Λεωφόρο Συγγρού.

Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγάλωνε μέρα με την ημέρα και σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπίρας. Στο Μετς, η μπιραρία λειτούργησε ως κέντρο αναψυχής της αθηναϊκής καλής κοινωνίας μέχρι το 1900. Αργότερα έχασε την αίγλη της και μετατράπηκε σε κέντρο σεπαρέ με δωμάτια για παράνομες ερωτικές συναντήσεις.

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, η περιοχή λεγόταν και «Παντρεμενάδικα», αλλά το 1908 ήταν ανάμεσα σε αυτές που άλλαξαν όνομα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε «συνοικία Αρδηττού». Συνδέθηκε όμως για πάντα με το Μετς, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα.